Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно
Коментари Харесай

Социалната комисия одобри пакета закони за хората с увреждания, Валери Симеонов поема ключова роля

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри единомислещо законопроектите за хората с увреждания и за персоналната помощ, съобщи кореспондент на .
Сега на ход е Народното събрание, като следва законопроектите да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала на съвещанието в петък. Законопроектите получиха поддръжката на депутати от всички партии, а в полемиката участваха доста представители на разнообразни организации на хора с увреждания, някои от които показаха мощно сериозни отзиви.
След съвещанието на комисията, министърът на труда и обществената политика Бисер Петков беше запитан от публицисти дали е съответно Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания , по отношение на текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се показва, че отрасловият вицепремиер би трябвало да оглави Националния съвет. Петков отговори, че това е обикновено.
По създание
Знаете, изявлението на Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания провокира всеобщо неодобрение. На 16 октомври той дефинира майките като " група кресливи дами, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на зной и на дъжд тези сякаш заболели деца, без грам майчинско възприятие, грижа за тях ".
Припомняме, че планът на Закона за хората с увреждания вкарва нова самостоятелна оценка, която е сложна, и ще отразява потребностите на индивида с увреждане, изследвайки неговото здравословно положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.
От 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка, която ще компенсира разноските, подбудени от увреждането. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия. През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.
Със законопроекта се планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания като нова конструкция към Министерския съвет. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Предвижда се създаване и осъществяване на Национална стратегия в поддръжка на работодателите за финансиране на действия по пригаждане и съоръжение на работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях, за стимулиране и подкрепяне на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.
Със законопроекта се основават благоприятни условия за обществено финансиране на планов принцип на действия за създаване на налична среда. Предвижда се още от 01 януари 2020 година финансирането и даването на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания да премине към системата на опазването на здравето.
Въпреки това, признатият законопроект получи много рецензии.
Юристът Хари Хараламбов уточни, че методът към хората с увреждания е " коренно същия ". Той не утвърждава прекосяването на помощните средства към Министерството на здравеопазването, защото съгласно него не е ясно до каква степен ще има самостоятелен метод при закупуването.
Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " съобщи, че единственото позитивно в Закона за хората с увреждания е финансовата поддръжка, във връзка с всичко останало има застой или даже връщане обратно. Според нея е неразбираемо за какво самостоятелната оценка би трябвало да се прави първоначално от некомпетентни обществени служащи, вместо да се даде по-добро възнаграждение на шестимата експерти в комплексната комисия, която прави оценка. Григорова счита, че са нужни квоти, тъй като отношението към работодателите към хората с ТЕЛК решение е дискриминационно.
Весела Одажиева, представител на протестиращите майки, уточни, че двата закона оферират неповторимо нов метод към хората с увреждания По думите ѝ същинската промяна ще се случи с промяната в здравната експертиза.

Основен противоречив въпрос и през днешния ден се оказаха концепциите за въвеждане на квоти за работодателите за наемане на чиновници с понижена продуктивност. И в случай че не се съблюдават тези квоти – заплащането на компенсационна вноска. Те бяха остро подложени на критика от работодателските организации, които се сплотиха към тезата, че ще се изхарчат в допълнение 150 милиона лв., без да се решат проблемите на хората с увреждания.
Освен това работодателите са недоволни от оставането на здравната експертиза - ТЕЛК решенията, като водещи при самостоятелната оценка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР