Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене Законопроекта за изменение

...
Парламентарната икономическа комисия одобри на първо четене Законопроекта за изменение
Коментари Харесай

Икономическата комисия одобри на първо четене промени в Закона за платежните услуги

Парламентарната икономическа комисия утвърди на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за платежните услуги и платежните системи, импортиран от Министерски съвет на 13 ноември 2023 година

Законопроектът беше показан от Снежанка Колева, шеф на дирекция " Регулация на финансовите пазари " в Министерството на финансите. Със законопроекта се плануват две съществени групи промени, като първата е обвързвана с въвеждането на еврото в България, сподели специалистът и добави, че те целят адаптирането на националната правна рамка, регламентираща платежния контрол и даването на платежни услуги, за интервала след присъединението на България към еврозоната. Със законопроекта се реализира сходство с Трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в действително време (Т ARGET). Предложените промени ще обезпечат ефикасното използване от Българската национална банка на рамката на евросистемата за контрол на електронните платежни принадлежности, схеми и съглашения.

Втората група промени е обвързвана с установени празноти и противоречие и цели прецизиране на правната рамка, като те са свързани с реализирания платежен контрол, сподели специалистът.

Предложено е изменение на член 120а от закона във връзка с изискванията и реда за прилагане на платежна сметка за съществени интервенции при облекчени условия от страна на консуматори, за прецизиране на нормативните условия, възстановяване на успеваемостта на тяхното използване от банките, открити на територията на България, и отбрана правата на ползвателите на платежни услуги, сподели още специалистът, представен от Българска телеграфна агенция.

С преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са планувани и промени в Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение, чиято цел е въвеждане на ограничения по използването на Регламент (ЕС) 2023/606 във връзка с условията, свързани с капиталовите политики и изискванията за активността на европейските фондове за дълготрайни вложения, сподели специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР