Парламентарната група на ВОЛЯ тази сутрин внесе в деловодството на

...
Парламентарната група на ВОЛЯ тази сутрин внесе в деловодството на
Коментари Харесай

ВОЛЯ: Не харчете милиарди за въоръжаване до края на мандата

Парламентарната група на ВОЛЯ тази заран внесе в деловодството на Народното събрание план за решение , с което се поставя мораториум върху закупуването на военен транспортен съд и друга военна техника на стойност над два милиарда лв.. Тези разноски са заложени в две решения, гласувани от Народното събрание през 2018г. Единствено групата „ ВОЛЯ-Българските Родолюбци ” не поддържа тогава тези разноски. Както е известно, договорите са планувани да се сключат тази година.
Предложението на партия ВОЛЯ е мораториумът да важи до края на мандата на 44-то Народно заседание .
В претекстовете за мораториума се споделя:
Светът претърпява невиждана здравна и икономическа рецесия, която към този момент се отразява на стандарта на живот на милиони хора и на стопанските системи на стотици страни.
От държавните институции и у нас се чака да подхващат своевременни и съответни ограничения, с цел да може страната да премине през тази турболенция с минимални вреди и с късмет бързо да се изправи след края на пандемията от ковид.
Убедени сме, че всички огромни разноски, планувани за тази година, които не са незабавни и не се отнасят до антикризисните ограничения, би трябвало да бъдат отсрочени за по-добри времена. Сега, повече от всеки път, всеки лев от държавния бюджет е скъп и би трябвало да бъде вложен за запазване на живота на българските жители, за основаване на сигурни условия за работа на медиците, за избавяне на приходите на популацията и за поддръжка на бизнеса.
Приоритетите при разходването на публичните средства би трябвало да стартират със здравето и стопанската система. Нищо не постанова харченето на голяма сума за въоръжаване в миг, в който десетки хиляди хора губят работата си, поради изключителното състояние, а компаниите затварят. Категорични сме, че тези средства би трябвало да бъдат пренасочени към обществени и стопански ограничения за излизане от рецесията и за следващи ограничения за развиване на страната. Едва тогава може да се мисли за военни разноски. Настоящата обстановка ясно сподели, че актуалните закани за националната сигурност са доста по-различни от тези в предишното.
В този смисъл, ние от ВОЛЯ считаме, че плануваните над 2 милиарда лв. за военна техника са разкош, който страната не трябва и не може да си разреши в подобен миг! Мораториумът върху посочените две решения на Народно събрание е повече от неотложен!
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 13 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР