Парламентарната група на ГЕРБ внася три законопроекта, засягащи моментната ситуация

...
Парламентарната група на ГЕРБ внася три законопроекта, засягащи моментната ситуация
Коментари Харесай

ГЕРБ внася три законопроекта за бежанците

Парламентарната група на ГЕРБ внася три законопроекта, засягащи моментната обстановка в страната: за убежищата за бежанците, за  доброволчеството и за персоналните документи на бежанците от Украйна. 

Депутатът Радомир Чолаков прикани за бързото разискване на предложенията в отрасловите комисии и укори председателството на Народното събрание, че дневния ред в пленарната зала не отразява действителните потребности на жителите.

" Моля ви да не разделяме законопроектите на тези на опозицията и тези на ръководещото болшинство. Това е карта, предопределена за българите от диаспората, които да могат бързо да влизат в България и да се употребяват с правата на българските жители. Това са три законопроекта, които изцяло подхождат на обстановката, съзвучни на това, от което има потребност сега българското общество. Нека да стартираме да гледаме форсмажорните законопроекти, с цел да не изпадаме след това в комплицирани обстановки и да споделяме - казвахме ли ви ", сподели Радомир Чолаков.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася промени в Закона за персоналните документи, с които се предлага основаване на карта на българина/българката за българската диаспора зад граница, разгласи на брифинг в Народното събрание депутатът от групата Радомир Чолаков.

Той разясни, че по този метод сънародниците ни в чужбина ще се почувстват " съвсем равни на българските жители ” да могат да влизат в страната, да оставят в родината си и да се употребяват от редица права.

Същата концепция се опита в законодателството да прокара ВМРО още през 2019 година в 44-ото Народно събрание, а концепцията си предложиха и преди месец на президента за последния Консултативен съвет за национална сигурност. Карта " Българин " се споделя планът на Вътрешна македонска революционна организация.

От групата се надяват на цялостна поддръжка от останалите политически сили за проектозакона.

" Предлагаме на българската диаспора да не издаваме на границата „ листчета с печатчета ”, както през вчерашния ден сподели министър председателят ", добави Маноил Манев, а да се сътвори карта на българина. Както има карта за пребиваващи лица, други карти, посочи той. По думите му документи за карта на българина ще могат да се подават, както у нас, по този начин и зад граница във всяко консулство или посланичество на България т.е. да може да се подават документ и тук, у нас, като се съблюдава плануванаъа законова алтернатива за доказване на български генезис, изясни Манев. Той означи, че в законопроекта на ГЕРБ-СДС има включени детайли от този на Вътрешна македонска революционна организация, който мина на първо четене в 44-ото Народно заседание.

В петък ГЕРБ-СДС внесе промени в Закона за убежищата и бежанците, предвиждащи явен правилник по какъв начин се посрещат и " обработват ” бежанците - нещо, за което българското държавно управление не може към този момент 14-ти ден да разбере по какъв начин да се оправи с този въпрос, напомни Радомир Чолаков. " Предложихме и цялостен закон за доброволчеството ", добави той.

" Всички виждаме, че страната е връхлетяна от поредност рецесии, мощно сме обезпокоени от обстоятелството, че ръководещото болшинство няма законодателни визии и стратегия по какъв начин да се оправим с тях ", изясни законодателната самодейност на ГЕРБ-СДС Чолаков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР