Парламентарната енергийна комисия отложи за следващия вторник дискусията за състоянието

...
Парламентарната енергийна комисия отложи за следващия вторник дискусията за състоянието
Коментари Харесай

КЕВР разследва манипулации на енергийната борса

Парламентарната енергийна комисия отсрочи за идващия вторник полемиката за положението на пазара на електрическа сила. Председателят на комисията Валентин Николов съобщи в предаването " Още от деня ", че в Комисията за енергийно и водно контролиране се водят две следствия за операции на енергийната борса. Енергийният министър Теменужка Петкова предложи на потребителите на ток да не разчитат единствено на борсата за облекчаване на ежедневните си потребности.

Платформата ден напред, която на практика значи, че си купуваш ток в последния миг, е планувана да оказва помощ при нужда от в допълнение количество. Министърът посъветва промишлеността да търси и други разновидности за доставяне.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което аз бих посъветвала бизнеса и дребните предприятия, просто дано да поставят старания и да търсят покупка на електрическа сила на база на двустранни контракти. Това им подсигурява една предвидимост във връзка с разноските за електрическа сила и една по-голяма резистентност по отношение на производството, което те реализират.
Председателят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов регистрира, че достигната през вчерашния ден цена на свободния пазар от 100 евро е извънредно висока даже и на европейско равнище. Той призна, че борсата е нисколиквидна и може елементарно да бъде манипулирана от търговци, които разполагат с огромни количества. Николов също предложи на потребителите да подписват дълготрайни контракти.
Валентин Николов, ръководител на Комисия по енергетика към Народното събрание: Индустриалците не са търговци, те мъчно ще си създадат плановете каква ще бъде цената на електрическата енергия за една година напред.
Според Николов в избрани дни фактически има пикови цени, само че приблизително електрическата енергия у нас е измежду най-евтините в Европа. Въпреки това се търсят решения, с цел да се отговори на терзанията на бизнеса.
Валентин Николов: Част от решението, което ще създадем, е до края на годината може би ще внесем законопроект всичките компании ниско напрежение да излязат на свободен пазар наложително.
Частният бизнес ще получи повече отговори от страната на срещата в парламентарната комисия във вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР