Пържените картофки са сред любимите храни както на малки, така

...
Пържените картофки са сред любимите храни както на малки, така
Коментари Харесай

Как да пържим картофките, за да не ни вредят?

Пържените картофки са измежду обичаните храни както на дребни, по този начин и на огромни. За жал в последно време науката като че ли натъртва повече на техните негативни страни, в сравнение с удоволствието, което доставя похапването им.

Диетолози от целия свят не стопират да тръбят, че те са източник на нездравословните наситени мастни киселини, които се получават при пържене.

Хрупкавите картофчета са упреквани още за появяването на рискови положения като диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, високо равнище на кръвна захар и даже някои ракови заболявания. Това плаши мнозина и ги кара да се откажат от своята най-голяма уязвимост.

Именно за ограничаващите се фенове на пържените картофи, имаме страхотни вести. Британски учени откриха по какъв начин да се подготвят пържените картофи, тъй че да се избегне риск от появяването на ракови болести.

Те считат, че в случай че картофките се пържат най-вече до златисто, потреблението им няма да е по този начин нездравословна, колкото всички считат.

Според Агенцията за хранителни стандарти, когато пържим някои хранителни артикули при високи температури и те се обагрят в по-тъмен цвят, се образува вещество, наречено акриламид.

 Акриламид

Въпросната съставна част е канцерогенна и може да бъде открита още в цигарения пушек, написа Дейли мейл. Учените предизвестяват още, че 51 % от до момента на децата с акриламид идва тъкмо от пържените картофи, крокетите и чипсовете, които те на драго сърце похапват при всеки комфортен случай.

За да не се образува рисковото вещество, всички тези храни би трябвало да се подлагат на пържене най-вече, до момента в който придобият напълно лек златист цвят.

Същото се отнася и за печените филийки. Хлябът не би трябвало да се оставя в тостера, до момента в който придобие мрачно обагряне. В противоположен случай той също ще е притежател на акриламид и ще е не по-малко нездравословен от пържените картофки.

Според учените акриламидът въобще не трябва да се подценява, защото в действителност може да се окаже много рисков. Проучванията в тази тенденция дадоха да се разбере, че той е генотоксичен и канцерогенен.

Той поврежда ДНК и подготвя към поява на рак. А за жал, най-уязвими към сходни здравословни проблеми остават децата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР