Паритет за първото място с фотофиниш в полза на Има

...
Паритет за първото място с фотофиниш в полза на Има
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: 6 партии влизат в НС, минимална разлика между първите две

Паритет за първото място с фотофиниш в интерес на " ИТН " пред ГЕРБ. Това демонстрира изследване на " Алфа Рисърч ", извършено сред 4 и 7 юли измежду 1013 пълнолетни жители от цялата страна.

От социологическата организация регистрират ориентировка на гласоподавателите към главните политически сили със поръчка да образуват държавно управление. Забелязва се и лек спад в изборната интензивност по отношение на постоянните избори през април, което съгласно " Алфа Рисърч " се дължи на умората и разочарованието от политическата борба.

Изследването демонстрира, че сред 47 и 50% от интервюираните декларират твърда подготвеност да гласоподават на вота в неделя. Това значи до урните да отидат сред 3.1 млн. и 3.3 млн. души.

От организацията показват, че мобилизиращ фактор е желанието на всяка от двете съществени групи гласоподаватели - симпатизантите на ГЕРБ и тези на протестните партии - с вота си да дефинират посоката на развиване на страната и да излъчат държавно управление към техните политически сили.

Според организацията терзанията от машинното гласоподаване могат да се трансфорат в евентуална преграда пред част от гласоподавателите. 15.4% от запитаните декларират, че имат терзания от машинното гласоподаване, а 11.8% - от вероятни опашки пред изборните секции поради по-бавното гласоподаване. Отчита се, че най-сериозно отражение би имал новият метод на гласоподаване върху гласоподавателите на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Всеки четвърти, подкрепящ социалистите, и всеки трети симпатизант на Движението показва безпокойствие от този избор. 12% пък имат подозрения за операция на изборните резултати. Значително са намалели терзанията от болест с ковид - 7.8%.


От " Алфа Рисърч " показват, че са вероятни по-големи амплитуди на изборната интензивност поради разширените благоприятни условия на вота от чужбина.

Проучването установи засилена конкуренция за първото място сред ГЕРБ и Има Такъв Народ. След спад и оттегляне в редиците на ГЕРБ, регистрирани при започване на акцията, в нейния край организацията регистрира известна готовност. Няколко дни преди изборите поддръжката за ГЕРБ е 21.5%. Има Такъв Народ пък се възползва от инерцията на своя пробив в изборите на 4 април и съумява да притегли забележителна част от протестния избор към по-малки партии, без късмет за парламентарно посланичество, както и на част от по-широката външна страна на ГЕРБ. Така тя доближава поддръжка от 21.8%, което ѝ дава фотофиниш преднина пред ГЕРБ.

Според организацията обаче родължаваща готовност на симпатизантите на ГЕРБ може да обърне тази наклонност. Обратното, включването на повече юношески, прочувствен избор, както и на избор от чужбина, може да обезпечи преднина на Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия усъвършенства позициите си в хода на акцията, достигайки 16.4% от твърдо решилите да гласоподават. Мобилизацията на гласоподавателите ѝ лимитират приключването на гласове към конкурентни леви обединения. Според " Алфа Рисърч " Българска социалистическа партия има всички шансове да усъвършенства резултата си от постоянните избори. Риск пред поддръжката ѝ е високият дял леви симпатизанти, които изпитват стеснение да не би да не се оправят с машините и вероятно биха могли да се откажат от гласоподаване.

" Демократична България " към този момент се подрежда на четвърто място с 12% от твърдо решилите да гласоподават. Важен фактор за нейния резултат ще бъде вотът от чужбина. В аналогична обстановка е Движение за права и свободи, което има планирана поддръжка от 11.1%.

Слаба готовност в края на акцията отбелязва и " Изправи се! Мутри вън! ", достигайки 5.4% от вота. От организацията означават, че платформата на Мая Манолова се характеризира с висока степен на продан на гласоподаватели с Има Такъв Народ, както и с отсрочване на решението коя от двете партии да бъде подкрепена до последните дни на акцията.

Към момента " Българските патриоти " (3.8%) остават малко под 4-процентната преграда за влизане в Народното събрание. Не съумява да премине чертата и " Възраждане " (3.2%), за която партия обаче значим фактор също е вотът от чужбина.

10% от твърдо решилите да гласоподават декларират, че ще изберат партията, която да поддържат, в оставащите дни до вота. Този дял може да дефинира спечелилия от изборите, а също да " вкара " или да изкара " някои партии от Народното събрание.

От " Алфа Рисърч " показват, че най-вероятно в бъдещото Народно заседание ще са показани 6 политически обединения. Отново няма партия, която да има болшинство, или да е покрай болшинство за сформиране на държавно управление. Макар и със сумарно по-добри позиции, така наречен " партии на митинга " също не събират 120 депутата. По тази причина съдружната формула се обрисува да бъде крайъгълният камък и на 46-ия парламент, както беше и на предходното Народно заседание.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР