Парис Скурос посочва към небето извън офиса си в Атина.

...
Парис Скурос посочва към небето извън офиса си в Атина.
Коментари Харесай

Гърция – процъфтяващата страна, която напълно забрави кризата отпреди 10 години

Парис Скурос показва към небето отвън офиса си в Атина. През последните шест месеца са изникнали четири високи здания, издигнати от гръцки и интернационалните компании, които ще бъдат продадени за отдаване чартърен на туристи, като задгранични вложения в недвижими парцели и бизнес офиси. Малко по-далеч нова годишна продукция от здания пробива хоризонта.

Финансовата рецесия в Гърция съвсем банкрутира компанията му за асансьори Skouros & Sons. Годините на тежки икономии, наложени от интернационалните избавителни заеми, бяха мъчителни, споделя Скурос, защото новите строителни планове са били в застой. Сега обаче настава икономическо възобновяване, написа New York Times.

По време на рецесията искахме просто да оцелеем “, споделя Скурос, до момента в който звуците от чукове, удрящи ламарина, отекват в работилницата му. „ Сега сме на облага, а бизнесът е толкоз мощен, че не можем да намерим задоволително служащи, с цел да отговорим на търсенето “.
Проблемите
Натоварена с дълг, който не можеше да изплати, Гърция съвсем излезе от еврозоната преди десетилетие. Днес тя е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в Европа. Като значимо самопризнание за обрата в страната организациите за кредитен рейтинг актуализират оценките си за дълга на Гърция, отваряйки вратата за огромни задгранични вложители.

Икономиката пораства с ритъм два пъти по-бърз от междинния за еврозоната, а безработицата, към момента висока на равнище от 11%, е най-ниската от над десетилетие. Туристите се завръщат на вълни, захранвайки строителната тресчица и новите работни места. Мултинационални компании като Microsoft и Pfizer вършат вложения. А банките, които съвсем се сринаха, се възвърнаха.
Гръцкото държавно управление излиза от Eurobank и още три банки
Гърция към момента е изправена пред опасности. Огромният ѝ дълг се сви, само че към момента е на равнище от 166% от стопанската система – измежду най-високите в света. Банките в страната към момента имат купчина необслужвани заеми, която е по-голяма от междинното за Европа. А страданията от икономиите към момента са пресни за някои хора, влошени от настойчиво високата инфлация, провокира от войната на Русия в Украйна.

Премиерът Кириакос Мицотакис – благосклонен към бизнеса политик реакционер, бе избран отново със съкрушителна победа през юни, откакто на него се приписа възобновяване, намалявайки налозите и дълга. Правителството понижи бюрокрацията за бизнеса и увеличи минималната заплата. Страната даже изплаща интернационалните си заеми предварително.

Мицотакис приветства завръщането на Гърция под благоволението на вложителите. „ Никога няма да разреша да преживеем още веднъж контузията от народен банкрут “, сподели той ден след последната актуализация на рейтинга.

Гърция се трансформира в центъра на дълговата рецесия в Европа след срутва на Wall Street през 2008 година Ирландия, Португалия и Кипър също бяха принудени да вземат интернационалните избавителни заеми. Гърция обаче беше най-зле, изисквайки три избавителни пакета от 2010 до 2015 година, общо за 320 милиарда евро и тежки стопански ограничения. Доходите на семействата и пенсиите бяха орязани. Икономиката се сви с една четвърт, стотици хиляди компании банкрутираха, а банките бяха разтърсени. До 2013 година съвсем една трета от гърците бяха без работа.

Бихме желали икономиите да бяха по-меки, само че Гърция трябваше да предприеме тези тежки стъпки, с цел да оцелее “, споделя Янис Стурнарас, някогашен финансов министър, който в този момент е гуверньор на гръцката централна банка и член на борда на Европейската централна банка.

Гърция излезе от строгия фискален надзор по избавителните си стратегии през 2018 година, а дейностите на държавното управление от този момент насам завоюваха доверието на Европейския съюз. През 2021 година политиците в Брюксел утвърдиха нови 30 милиарда евро за климатични вложения в Гърция, част от по-широките старания да се подсилят европейските стопански системи след блокадите поради Covid-19.

Този месец DBRS Morningstar – световната организация за кредитен рейтинг, приета от ЕЦБ, увеличи рейтинга на дълга на Гърция до капиталов клас. Това е ход, който отваря вратата за пенсионни фондове и други огромни вложители да купуват облигации, издадени от държавното управление. А това ще намали разноските за заеми за семейства, бизнес и държавно управление, до момента в който ЕЦБ покачва лихвите, с цел да се пребори с инфлацията.

Moody’s – една от най-големите организации за кредитен рейтинг в света, увеличи рейтинга на дълга на Гърция на 15 септември с два пункта, малко под капиталов клас, базирайки се на „ дълбоката структурна смяна “ в стопанската система, финансите и банковата система на страната.
Инвеститорите
Инвеститорите се възползват от опциите. Microsoft строи център за данни за 1 милиарда евро източно от Атина. На север Pfizer построява център за изследвания за 650 млн. евро. Американски, китайски и европейски компании се борят за покупко-продажби във възобновимата сила. Очаква се вложения от Cisco, JPMorgan, Meta и други мултинационални компании да имат икономическо въздействие за милиарди евро през идващите няколко години.

Повече от 10 милиона туристи наводниха Гърция това лято макар серията горски пожари, генерирайки доходи за над 21 милиарда евро. Строителството пораства на континента, само че и на известните гръцки острови, задвижено от възходящото търсене на хотели, парцели чартърен за Airbnb и програмата вид „ златна виза “, която разрешава на чужденците да живеят в Европейски Съюз, в случай че купят парцел за най-малко 500 хиляди евро в Гърция.

Активността поддържа бизнес като този на Скурос. Компанията, която ръководи с брат си, е учредена от татко им през 1965 година Когато поръчките пресъхват по време на икономическата рецесия, те оцеляват, обслужвайки асансьори, които към този момент са конфигурирали из Атина.

Днес компанията има поръчки за асансьори в 10 здания по отношение на 0 по време на рецесията и блокадите поради Covid. С цени от към 20 хиляди евро за асансьор компанията още веднъж е на облага. Скурос е повишил заплатите с 10% и е наел още петима чиновници. Той има потребност от още техници, само че в нагорещената стопанска система към този момент не може да откри служащи.

Завръщането е толкоз бързо, че Скурос се тревожи за образуването на заможен балон. Затова той страни от нови високи здания, за които се опасява, че може да се провалят, и се насочва към по-малки жилищни здания със постоянни финанси.

За други икономическият напредък занапред би трябвало да излекува белезите от строгите икономии.

67-годишният Дмитрис Митрофинакис изпитва компликации да се възвърне от затварянето на магазина си за декорации за дома, който ръководи от над 40 години, откакто влага персоналните си спестявания по време на рецесията, с цел да го избави. Когато се пенсионира през 2015 година, пенсията, по която от дълго време е плащал вноски, е понижена до 1300 евро на месец от 2400 евро, които е трябвало да взима.

Икономиите, наложени на Гърция, бяха прекомерно строги “, споделя Митрофинакис, който живее в непретенциозен апартамент със брачната половинка си, добавяйки,  че има малко останали пари в края на месеца.

Той вижда сигнали, че стопанската система се усъвършенства. „ Когато се огледаш, хората имат повече пари и по-високи заплати “, споделя Митрофинакис. „ Но доста други хора не са се възстановили “, споделя той, добавяйки, че доста от пенсионираните му съседи едвам свързват двата края.

В изявление неотдавна министър председателят Мицотакис призна провокациите и даде обещание да популяризира изгодите от възобновяване по-широко. „ Не се крием зад капиталовия клас, казвайки „ Постигнахме значима цел – в този момент да включим автопилота “, сподели той.

Правителството му разгласи, че цели да увеличи минималното месечно възнаграждение до 950 евро до края на четиригодишния си мандат, откакто го подвигна до 780 евро през април. Заплатите в обществения бранш също ще се усилят за пръв път, откогато бяха орязани с 20% по време на рецесията с задълженията.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР