Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за

...
Паричните средства в самото начало на пандемията бяха елемент за
Коментари Харесай

Може ли да се заразим с COVID-19 чрез парите?

Паричните средства в самото начало на пандемията бяха детайл за терзания, посредством които може да се популяризира. На доктрина всичко изглеждаше разумно - инфектираният човек допира банкнотата и оставя частици от вируса върху нея, заплаща в магазина, тя минава през ръцете на касиера и на други клиенти и ги излага на риск от зараза. Допълнителните наблюдения демонстрираха, че SARS-CoV-2 се предава основно посредством въздушни капчици, само че взаимоотношението с повърхностите и предметите, в това число и парите, към момента е рисковано. Това докара до по-рядкото потребление на пари в целия свят, написа.

Немските учени от университета в Рур и техните сътрудници от други проучвателен центрове са провели изследвания за способността на заразяване, в това число и със SARS-CoV-2, посредством парите в брой. Изследователите стартират опита с ковид BCoV, който заразява едрия рогат добитък, по който има по-малко строги условия за биосигурност. Те нанасят разтвор, съдържащ вируса, върху банкноти и монети от разнообразни номинали. На монетите вирусът се задържа по-дълго - половината от вирусите умират след съвсем 50 часа. На банкноти - единствено след 3-7 часа.
 Вирусолог: Вероятността от повторeн COVID-19 се усилва с 5-10% всеки месец Вирусолог: Вероятността от повторeн COVID-19 се усилва с 5-10% всеки месец
Вероятността от наново заразяване с COVID-19 шест месеца след болестта се усилва с всеки минал месец с 5-10 %. Това з...

Учените допускат, че за SARS-CoV-2 животът ще бъде почти същият. В допълнение към банкнотите и монетите, те нанасят разтвор от вируса върху повърхнина от неръждаема стомана. На стоманената повърхнина вирусът е откриван и след 7 дни, а върху монети от 10 цента, 1 евро и 5 цента изчезва надлежно след 6 дни, 2 дни и 1 ден. На банкнотите с номинал 10 евро вирусът изцяло изчезва след 3 дни.

„ Бързото изгубване на вируса от монетата от 5 цента се дължи на това, че тя е направена от мед, за която е известно, че върху нея вирусите са по-малко устойчиви “, изясни Даниел Тод, един от създателите на работата. Въпреки това, съхраняването на вируса върху повърхността не демонстрира директно риска от зараза. Затова учените организират различен опит - поставят разтвор с BCoV и SARS-CoV-2 върху банкноти, монети и PVC плочи, имитиращи платежните карти. " Не видяхме съвсем никакво предаване на вируса незабавно след изсъхването на течността. В действителния свят заразяването със SARS-CoV-2 посредством парите е доста малко евентуално “, споделя Тод.

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР