Парче от Луната обикаля около Земята. Астрономи откриха още доказателства,

...
Парче от Луната обикаля около Земята. Астрономи откриха още доказателства,
Коментари Харесай

Парче от Луната обикаля около Земята


Парче от Луната обикаля към Земята. Астрономи откриха още доказателства, че близък до Земята метеорит е парче, изхвърлено от Луната, заяви Лайв сайънс.
Астероидът Камо’оалеуа
(Kamo’oalewa) – хавайско име, което значи „ осцилиращ откъс “, е огромен колкото виенско колело и е на орбита до 14,4 милиона километра от Земята всеки април. Откакто е открит през 2016 година, експертите се чудят какъв е произходът му. Анализ от 2021 година демонстрира, че съставът на Камо’оалеуа е подобен на лунния.

Ново проучване, чийто резултатите са оповестени в сп. Communications Earth & Environment, разказва вероятен метод, по който удар от античен метеорит би могъл да насочи галактическата канара към сегашната й траектория. Учените допускат, че може да има повече лунни части,
движещи се из Слънчевата система.
„ Сега установихме, че Луната е по-вероятният източник на Камо’оалеуа “, споделя в изказване водещият създател Рену Малхотра, планетолог от университета на Аризона.

Две необикновени орбитални свойства са привлекли вниманието на астрономите, с цел да изследват Камо’оалеуа. Първо, като „ квазисателит “ на Земята, той е толкоз покрай нашата планета, че наподобява като че ли обикаля към нея,
макар че действителният му орбитален сътрудник
е Слънцето. Второ, съгласно прогнозите метеоритът ще се придържа компактно до Земята в продължение на милиони години, до момента в който доста близки до планетата ни обекти остават в близост единствено за десетилетия.

Тези аномалии са предиздвикали астрономите да извършат разбор на спектрите на метеорита през 2021 година Светлината, предавана и погълната от Камо’оалеуа, демонстрира, че той евентуално
е построен от лунна канара.
Като са симулирали удари на метеорити в Луната и гравитационните сили, на които са подложени изхвърляните части, учените са открили дребна опция някои от скалите да се окажат в околоземна орбита. Преди това астрономите са очаквали лунният материал или да се върне назад на повърхността на спътника ни, или да падне на Земята, само че не и да застане в орбита към Слънцето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР