Парадоксален ефект: на много места ваксинациите вървят ударно, а новите

...
Парадоксален ефект: на много места ваксинациите вървят ударно, а новите
Коментари Харесай

Коронавирус: ваксинира се ударно, а инфекциите растат. Защо?

Парадоксален резултат: на доста места имунизациите вървят стремително, а новите инфекции все пак скачат до небето и даже се постанова нов локдаун. Какво значи това? Че имунизацията не е панацея?

Този абсурден резултат беше разказан от немския вирусолог Кристиан Дростен, заради което някои издания като „ Шпигел “, „ Фокус “ и „ Ди Велт “ приказват за " парадокса на Дростен ". Специалистите като него познават и схващат този феномен, написа списание „ Фокус “.

Известният немски вирусолог Кристиан Дростен от дълго време предизвестява за него. Колкото повече хора се ваксинират, толкоз повече се популяризират измежду тях лекомислието и безгрижието, споделя Дростен. Пред „ Шпигел “ той изяснява, че всеобщите имунизации автоматизирано усилват натиска върху управляващите да разхлабват ограниченията, а в последна сметка даже да ги анулират.

Разхлабването на ограниченията

Либерализирането на ограниченията може да докара до съдбовни последици, изключително като имаме поради, че съвсем на всички места по света по-голямата част от популацията към момента не е имунизирана. Опасността мощно нараства най-много измежду младежите, които в в болшинството си към момента не са имунизирани, а също така от сърце се радват на разхлабените ограничения и на опцията още веднъж да излизат да се срещат с другари, да потанцуват и да се повеселят. „ При това състояние за напълно малко време ще се заразят доста повече хора, в сравнение с въобще можем да си представим, “ бие паника вирусологът.

Точно това сега се случва както тук-там в Съединени американски щати, по този начин и в латиноамерикански страни като Чили и Уругвай. Но на тревожни образци се натъкваме и в Европа. Вестник „ Ди Велт “ напомня, че Унгария е на трето място по брой имунизирани хора на континента, само че все пак там броят на новите болести сега стремглаво пораства, изключително откакто министър председателят Виктор Орбан след Великден реши още веднъж да отвори заведенията за хранене и магазините.

Сходно е ситуацията и в Сърбия. Редица наблюдаващи считат, че една от аргументите, годна и за двете страни, е непоследователното използване на рестриктивните мерки, които ту се постановат, ту се либерализират, ту напълно се анулират. А и управляващите непрестанно си затварят очите пред нарушаванията, написа „ Ди Велт “ и дава скорошни образци от Белград.

Успехът във Англия и Израел

Съвсем друго е ситуацията във Англия и в Израел, да вземем за пример, където имунизациите също вървят с рекордно движение. В Обединеното кралство броят на новите болести продължава да върви надолу, само че министър председателят Борис Джонсън категорично предизвести, че това не се дължи единствено на имунизациите. Успехът се корени най-много в това, че през последните месеци рестриктивните мерки в изискванията на локдаун се съблюдаваха прецизно. Ключова роля изигра фактът, че британците всеобщо одобриха ограниченията - 80% от хората в страната ги подкрепяха. За съпоставяне: в Германия едвам половината жители са последователи на строгите ограничения.

В Израел също устояха на изкушението да вдигнат локдауна прибързано. Едва при започване на февруари, когато над 30% от хората към този момент бяха имунизирани, управляващите им позволиха да се отдалечават на повече от километър от вкъщи си. А чак в средата на март, когато ваксина бяха получили 60% от израелците, се взе решение за отваряне на хотелите, заведенията за хранене, магазините и фитнесите. В резултат от този внимателен метод броят на новите болести продължава да спада и в Израел.

Изводът както за Германия, по този начин и за други страни - в това число и за България - гласи следното: имунизациите са единствено едната страна на монетата. За да се излезе бързо от пандемията, значимо е жителите да схващат и да одобряват ограниченията, а рестриктивните мерки да се ползват поредно, без спирания и под съответния непоколебим надзор.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР