Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с

...
Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с
Коментари Харесай

За кои групи е препоръчителна ваксинацията срещу коклюш?

Личните лекари към този момент могат да ваксинират новородени против коклюш с две седмици по-рано при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в Държавен вестник във вторник.

В напълно къси периоди ще стартираме имунизацията на всички, които подлежат на нея съгласно новия имунизационен календар, сподели пред Българска национална телевизия доктор Станимир Качешмаров, общопрактикуващ доктор. Важно е да се посочи тъкмо кой има потребност да бъде имунизиран, а не всички да го вършат, уточни той.

" Това са бременните дами в последния триместър, това са хора с пропуск в имунизационния си статус, когато е трябвало да бъдат имунизирани. Другата група пациенти, за които е препоръчитено, с хора в непосредствен контакт с новородени - родители, възрастни хора, които ще се грижат за бебетата ".

Няма никакви данни, че по-ранната имунизация може да навреди на бебетата. Ваксините за коклюш у нас се ползват от 60-те години насам.

" Важно е, тъй като когато един организъм не е имунизиран, той е най-чувствителен на тази зараза и в случай че се болести, ще я изкара тежко, с допустимо най-вече затруднения, които могат да зародят. Затова тази стъпка е в вярна посока - да се измести с две седмици напред имунизацията на новородените и законово да се уреди имунизацията на бременните ".

От през днешния ден стартира и безплатната имунизация на бременни дами против коклюш. Общопрактикуващите лекари могат да слагат и безвъзмездни ваксини на бременни, само че в случай че имат наличност.

" Винаги когато има повишение на случаите на обещано инфекциозно заболяване, за което има ваксина, би трябвало да подхожда деликатно, с цел да не сътвори суматоха в обществото, да не се сътвори огромно търсене и изгубване на имунизациите. Затова за бебетата се обезпечават през РЗИ и те не могат да се слагат на възрастни ", сподели доктор Качешмаров.

Вижте още в директното включване


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР