Папа Франциск сравни войната на Русия в Украйна с ужасния

...
Папа Франциск сравни войната на Русия в Украйна с ужасния
Коментари Харесай

Папа Франциск гневен. Напомни Гладомора

Папа Франциск съпостави войната на Русия в Украйна с " ужасния геноцид " от 30-те години на предишния век, когато руският водач Йосиф Сталин аргументи невъобразим апетит, довел до гибелта на милиони украинци.

„ Украинците страдат от мъченичеството на експанзията “, съобщи той пред хиляди хора на площад " Свети Петър " в седмичната си обща визита.
-->
„ Тази събота означаваме годишнината от ужасния геноцид на Гладомора, гладното заличаване през 1932-33 година, което беше изкуствено провокирано от Сталин “, сподели папа Франциск. „ Нека се помолим за жертвите на този геноцид и дано се помолим за толкоз доста украинци – деца, дами, старци – които през днешния ден страдат от мъченическата гибел на експанзията “, прикани той, представен от Ройтерс.

Смятан е за една от най-тежките национални произшествия в украинската история, като жертвите по разнообразни оценки са няколко милиона души. Гладоморът е провокиран от политиката на руското държавно управление отпред с Йосиф Сталин.

Гладът през 1932 – 1933 визира освен Украйна, само че и други области в Съветския съюз. Макар че историците към момента спорят дали политиката, довела до Гладомор, попада под юридическото определение на геноцид, доста държавни управления публично са го признали за подобен. Така от 2006 година Гладоморът е приет от Украйна и 15 други страни за геноцид на украинския народ, осъществен от руското държавно управление. Откакто Русия нахлу в своя комшия през февруари, Франциск загатна Украйна в съвсем всички свои обществени изяви и предизвести няколко пъти, че рецесията рискува да провокира потреблението на нуклеарни оръжия с неконтролируеми световни последствия. Миналия месец папата за първи път непосредствено помоли съветския президент Владимир Путин да спре " спиралата от принуждение и гибел " в Украйна, написа Актуално.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР