Папа Франциск призова международната общност да се ангажира със забраната

...
Папа Франциск призова международната общност да се ангажира със забраната
Коментари Харесай

Папата призова за забрана на сурогатното майчинство

Папа Франциск прикани интернационалната общественост да се ангажира със възбраната на сурогатното майчинство (СММ), като осъди „ комерсиализацията “ на човешкото тяло, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Пътят на мира изисква ценене на живота, на всеки човешки живот, като се стартира от този на нероденото дете в утробата, който не може да бъде потискан или да се трансформира в обект на комерсиализация “, съобщи Франциск по време на поздравленията си към дипломатическия корпус във Ватикана.

„ В това отношение считам практиката на сурогатното майчинство за неоправдателно, тъй като тя съществено накърнява достолепието на дамите и децата “, добави той. " Затова се надявам, че интернационалната общественост ще се ангажира с всеобща възбрана на тази процедура ".

Католическата черква се опълчва на СММ - техника за медицински подкрепена репродукция, която включва имплантиране на ембрион в матката на сурогатна майка, която предава бебето на искащата го двойка, когато то се роди.

През юни 2022 година аржентинският йезуит към този момент е определил СММ като " нечовечна процедура ".
През ноември 2023 година Ватиканът уточни, че децата на еднополовите двойки, без значение дали са осиновени или родени посредством сурогатно майчинство, могат да бъдат кръщавани.

В множеството европейски страни сурогатното майчинство е неразрешено. Използването на сурогатни майки от време на време е позволено или толерирано, стига да е безплатно (Белгия, Нидерландия, Англия, Канада, Бразилия, Колумбия).
Комерсиалното сурогатно майчинство, т.е. платеното СММ, е позволено в някои американски щати.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР