Папа Франциск помоли Пхенян да го покани на визита в

...
Папа Франциск помоли Пхенян да го покани на визита в
Коментари Харесай

Папа Франциск помоли Пхенян да го покани на визита в Северна Корея


Папа Франциск помоли Пхенян да го предложения на аудиенция в Северна Корея, оповестява " Франс прес ".

В телевизионно изявление за южнокорейската държавна телевизия KBS той съобщи, че не би отказал опцията да посети страната и да работи за мира.

Евентуална папска аудиенция в изолираната нуклеарна страна беше обсъждана и през 2018 година, когато тогавашният южнокорейски президент Мун Дже-ин стартира кръг от дипломатически договаряния с водача на КНДР Ким Чен-ун.

На срещата на върха Мун, който е католик, заяви, че Ким му е декларирал, че понтифът ще бъде посрещнат " с възторг ". Тогава папа Франциск отвърна, че е готов да отиде, в случай че получи публична покана.

Пхенян обаче значително прекъсна контактите си със Сеул след неуспеха на втората среща на върха сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2019 година

" Когато ме поканят - т.е., апелирам, поканете ме - няма да откажа ", категоричен бе папа Франциск и увери: " Целта е просто приятелство ".

Връзките сред Севера и Юга са в застой, откогато през май в Южна Корея встъпи в служба новият президент Юн Сук Йел, който е податлив към ястребски настроения.

Юн предложи помощ на Пхенян в подмяна на нуклеарно разоръжаване, но КНДР отхвърли този проект.

Северът упрекна Юга за избухналата през май зараза от COVID-19 и по-рано този месец заплаши да " унищожи " управляващите на Сеул в символ на възмездие.

През актуалната година Северна Корея организира рекорден брой тествания на оръжия, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с цялостен обхват за първи път от 2017 година насам.

Папата нееднократно е призовавал корейците на полуострова да " работят за мир ".

Вие - корейският народ, сте потърпевши от войната, означи той.

Въпреки е религиозната независимост е залегнала в конституцията на КНДР, всякаква религиозна активност отвън глобените от страната институции е неразрешена.

В началото на XX в., преди разделянето на полуострова, Пхенян е районен мисионерски център с десетки църкви и процъфтяваща християнска общественост, която му печели купата " Източен Йерусалим ".

Въпреки това обаче Ким Ир Сен - починалият водач създател на Севера и дядо на сегашния държател, преглежда християнството като опасност и го изкоренява посредством изтезания и трудови лагери.

Оттогава Пхенян разрешава на католически организации да извършват планове за помощ, само че директни връзки с Ватикана не съществуват.

При визитата си в Южна Корея през 2014 година папа Франциск отслужи специфична литургия, отдадена на обединяването на двете Кореи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР