Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните

...
Папа Франциск обяви, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните
Коментари Харесай

Папа Франциск заклейми криминализирането на хомосексуалността

Папа Франциск разгласи, че законите, криминализиращи хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) лица са грях и неправда, тъй като Бог обича и съпровожда хората с увлечение към същия пол, оповестява " Ройтерс ".
Думите на главата на Римокатолическата черква бяха в отговор на въпрос на кореспондент на борда на папския аероплан, който се връщаше от пътешестване в две страни в Африка.
Криминализирането на хомосексуализма е проблем, който не може да бъде подценен, акцентира папа Франциск.
Той се базира на статистики, според които 50 страни криминализират ЛГБТ хората " по един или различен метод ", а към 10 други имат закони, в това число смъртно наказване за тях.
Шестдесет и шест страни членки на Организация на обединените нации не престават да криминализират еднополовите полови връзки по взаимно единодушие, съгласно данни от ILGA World - Международната асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транс и интерсексуалните.
В няколко страни, където еднополовите връзки са противозаконни, измежду плануваните санкции попада и смъртна присъда.
Папа Франциск обаче бе безапелационен: " Това не е вярно. Хората с хомосексуални пристрастености са Божии деца. Бог ги обича. Бог ги съпровожда. Да осъждаш подобен човек, е грях ".
Криминализирането на хора с хомосексуални пристрастености е неправда, уточни още той.
Папата означи, че катехизисът - книгата с ученията на католическата черква, гласи, че влечението към същия пол не е грях, само че хомосексуалните дейности са. В него също по този начин се показва, че ЛГБТ хората не би трябвало да бъдат маргинализирани.
Папа Франциск още веднъж съобщи, че не може да съди хората с пристрастености към своя пол, които търсят Бог.
Той добави, че по време на визитата си в Ирландия през 2018 година е декларирал, че родителите не могат да се отрекат от своите ЛГБТ деца, а би трябвало да ги запазят в любящо семейство.
На борда на самолета бяха още архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и модераторът на Общото заседание на Шотландската черква Иън Грийншийлдс. И двамата християнски водачи поддържаха думите на папата.
Архиепископ Уелби уточни, че самата англиканска общественост е разграничена по отношение на правата на гейовете и резолюциите против криминализирането на ЛГБТ хората " вне са трансформирали мнението на мнозина ".
Архиепископът добави: " Със сигурност ще изтъквам Светия отец. Той го сподели толкоз красиво и тъкмо ".
От своя страна преподобният доктор Грийншийлдс се базира на Библията, заявявайки: " Никъде в четирите евангелия не съм видял Исус да отблъсква някого. Никъде в четирите евангелия не виждам нищо друго с изключение на Исус да показва обич към всеки, който срещне, и като християни това е единственият израз, който можем да дадем на всяко човешко създание при всевъзможни условия ".
Папа Франциск повтори, че Католическата черква не може да позволи богослужение на еднополови двойки.
Той обаче акцентира, че поддържа по този начин нареченото законодателство за цивилен съюзи, което дава на еднополовите двойки правна отбрана по въпроси като пенсии, завещание и опазване на здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР