Папа Франциск напомни днес в коледното си послание за забравените

...
Папа Франциск напомни днес в коледното си послание за забравените
Коментари Харесай

Папата напомни в коледното си слово за забравени огромни трагедии и за Украйна

Папа Франциск подсети през днешния ден в коледното си обръщение за " забравените (...) големи нещастия ", които се разиграват в разкъсваните от спорове Сирия и Йемен, довели до появяването на " голям брой жертви и безчет бежанци ", съобщи Франс прес.

" Чуваме детски крясъци, надавани от Йемен, където от години се развива тихомълком една ужасна покруса, забравена от всички, и убива хора всеки ден ", съобщи папата на площад " Свети Петър " в Рим по време на обичайно правения от него обзор на споровете на планетата, следван от благословията " Урби ет орби " ( " Към града и към света " ).

Франциск прикани към " разговор ", " с цел да не бъдат оставени да се разпространят метастазите на един гангренозен спор " в Украйна, където напрежението с проруските сепаратисти вдъхва опасения от военна ескалация.

" Бъди светлина и поддръжка за тези, които имат вяра и работят, даже против течението, в интерес на срещите и разговора, и не оставяй метастазите на един гангренозен спор да се разпространят в Украйна ", съобщи папата в посланието си.

Папата, който е аржентинец, обширно се спря на вилнеещите по Земята спорове, в това число тези в Афганистан, Ирак, Мианма, Етиопия, Судан и Сахел. На днешната към този момент втора Коледа от появяването на КОВИД-19 той обрисува също по този начин икономическите и обществените последствия от здравната рецесия.

" Все още виждаме доста спорове, рецесии и несъгласия, които като че ли в никакъв случай няма да свършат, и ние съвсем не ги виждаме към този момент - толкоз сме привикнали с тях, че има риск да не чуем осъществявания с болежка и безизходност зов на така доста наши братя и сестри ", предизвести Франциск.

Великият понтифик прикани към разговор и битка със съблазънта " да се затвориш в себе си ". Пандемията подлага на тежко тестване способността ни да поддържаме обществени контакти; ускорява се наклонността хората да се затварят в себе си, в това число на интернационално ниво - само пътищата на разговора в действителност водят към решение на споровете ", посочи Франциск.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР