Паника и хаос - така изглежда днес държавното управление. Рухна

...
Паника и хаос - така изглежда днес държавното управление. Рухна
Коментари Харесай

Бюджетът 2021 - сметки без кръчмар, прахосничество и очевиден лобизъм

Паника и безпорядък - по този начин наподобява през днешния ден държавното ръководство. Рухна обликът на " хубавичко ръка "  - министър председателят Бойко Борисов наподобява все по-уплашен и беззащитен, въпреки че не стопира да обикаля по огромни строителни площадки и да пуска бодряшки клипчета във Facebook. До него седи послушен финансов министър, който не смее да опонира - нито на началството, нито на сътрудниците си в Министерски съвет, нито на депутатите. В резултат държавното управление написа проектобюджет за 2021 година, който никой не утвърждава и на никого не оказва помощ. А в този момент върху сметките се упражняват депутатите и хаосът нараства. Страната се тресе от проблеми, а народните представители се пробват да пробутат искрено лобистки оферти в бюджет 2021:

 

Като гръм от ясно небе

 

идва концепцията на депутати от ГЕРБ да се върне платеното присъединяване на служителите в бордове на държавни и общински предприятия. Тази екстра бе отстранена преди осем години, откакто Бойко Борисов откри, че със заплатите като членове на управителен и управителни препоръки държавни чиновници си докарват приходи, по-големи от неговите. Тогава премиерът се разлюти и подреди на облажилите си да върнат сумите от участията си във компании, а на депутатите си - да трансформират закона и да забранят служителите да получават втори и трети заплати. Реченото бе сторено, само че ето че в този момент депутати от ГЕРБ " кършат хатъра " на Борисов и оферират да се върне остарялото състояние. Начело на групата, внесла предлагането, е не различен, а председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Идеята е безобразна - и тъй като служителите са най-недокоснати от актуалната рецесия, и тъй като в бюджет 2021 е заложено покачване на заплатите им. Докато в частния бранш всеки месец десетки хиляди губят работа и приходи.   

Много бизнеси са в мъка заради коронакризата, само че не щеш ли група депутати

 

са се загрижили тъкмо за един от тях - хазарта

 

(явно им е приоритет). Предложението, прокарано още веднъж сред първото и второто четене на проектобюджета, планува притежателите на
казина и игрални зали да не заплащат налози за дни, в които са били затворени поради оповестяване на изключително състояние. Може и да има аргумент - само че за какво единствено за хазарта, а не и за другите жертви на форсмажорните условия? 

Друг прекомерно обгрижван от управляващите отрасъл - заведенията, към този момент получи много концесии, включително и понижаване на Данък добавена стойност за сервираната на място храна. А не щеш ли в този момент е покрай нов пробив. Група народни представители оферират и доставките вкъщи да се таксуват с 9% Данък добавена стойност.  В огромните търговски вериги също има " топли витрини ", които продават ястия за у дома, само че за тях депутатите не са се сетили. Защо за едните Данък добавена стойност би трябвало да е 9%, а за другите - 20%, не е ясно. 

Сред " извънредно нуждаещите се " в разгара на рецесията се оказва една от най-богатите и високо платени държавни институции - Комисията за финансов контрол, чийто ръководител се радва на основна заплата, надхвърляща 13 000 лв.. Група загрижени депутати са вкарали сред първото и второто четене на проектобюджета текст, който

 

ще разреши на КФН да си усили още възнагражденията 

 

Още предни години КФН съумя да си издейства правото да събира безсрамно високи такси от поднадзорните лица - пенсионни и застрахователни компании, капиталови фондове, брокери и т.н.  (за да бъдела самостоятелна от бюджета, тоест от правителството), и да си раздава космически заплати. Сега комисията напира за още... 

Самият проектобюджет, импортиран от държавното управление, изобщо не предлага строен антикризисен проект с ясни ограничения, по-скоро пръска повече пари по всички страни. И приносът на депутатите е презрян - пренията към бюджета не са за вероятния комплекс от стопански, здравни и обществени ограничения, а по фрагментарни въпроси като детските добавки и заплатите в Министерство на вътрешните работи.  И най-тежките конфликти не са сред ръководещи и съпротива, а вътре в ръководещата коалиция. 

Когато има тежка рецесия и тя заплашва да разклати съществено държавните финанси, да се мисли за икономисване и отсрочване на разходи е най-логичното нещо на света и е наложително управническо държание. Но тематиката е табу и е ясно за какво - изборите са напълно близо и политиците желаят да си изпълнят кошниците с политически причини, с които да омайват електората в идните месеци. Така най-неочаквано 

 

тематиката за " детските " 50 лева помощи се оказа централна

 

при дебатите за проектобюджета за следващата година. Патриотите обясняват какъв брой било непочтено единствено всякакви маргинали да получават държавна поддръжка и по какъв начин трябвало всяко младо българско семейство - и оскъдно, и богато - да бъде насърчавано да прави деца. С 50 лв. на месец?!?!

Борисов първо безгрижно отстъпи -  макар съпротивата на финансовия си министър, който се опита да му изясни, че отпадането на подоходния аршин за детските добавки ще коства над 200 млн. лв. на бюджета. Понеже изригна вулкан от рецензии, министър председателят се отметна, само че направи нов гаф - с цел да не се изложи напълно пред актуалните и бъдещите родители, разгласи, че помощите въпреки всичко се дават единствено на по-бедните, с цел да има пари за увеличение на заплатите в Министерство на вътрешните работи.  Последва нова вълна от рецензии и възмущения, а полицаите грубо (и с основание) се наскърбиха на премиера, че основава неуместно опълчване. Тук Борисов към този момент напълно се оплете, забрави какво е приказвал предния ден и даже се скара (неясно на кого), че се смесват две разнообразни тематики?!   

Този епизод от разискването на финансовия проект на страната за сложната 2021 година е крещящо индикативен - най-страшната рецесия не е в невидимия вирус и не е в стопанската система, а е в ръководството - първенците там напълно са изтрещели и се чудят само по какъв начин да осребрят последните си месеци във властта  и да натрупат дивиденти преди изборите. 

В момента - сред първото и второто четене на проектобюджета - валят предложения за промени в проекта, съставян дълго и деликатно във финансовото министерство. Някои от  " корекциите ", като тези, за които към този момент стана дума нагоре, са толкоз неуместни и безумни, че човек се чуди какво са получили или ще получат вносителите, с цел да сложат подписите си.  

А до момента в който смаяната аудитория едвам съумява да следи новините към бюджет 2021, патриотите към този момент имат нова концепция - бедните родители да продължат да получават " детските " добавки, а останалите да получат данъчно облекчение за трудовите си приходи - към 40 лв. месечно.  

Абсурдно е в сегашната рецесия да се упражняваш на тематика " поощряване на раждаемостта ", и то по подобен необразован метод и в последния миг. Патриотите са четвърта година във властта - точно в този момент ли се сетиха да вземат решение демографски проблеми?!  Това, което в този момент пробутват, не е " политика ", а пошла измама. Както

 

не е политика да подхвърлиш на пенсионерите по 50 лв. месечно

 

- на всеки по толкоз, без значение от приходите му, и единствено до март, т.е. до изборите. И в същото време да усукваш за естествената актуализация на пенсиите и за тавана им.

Да не приказваме за това, че валящите поправки и допълнения към бюджет 2021 са свързани с нужда от промени и в данъчното законодателство, и в приходите и разноските в самия проектобюджет. Редно беше депутатите да съгласуват своите идеи с държавното управление, преди то да внесе проектосметките, не постфактум. Прекрояването на бюджетния проект в Народното събрание е прочут и обичаен недостатък, само че за първи път от десетилетия страната възнамерява сериозен недостиг и всяко в допълнение натоварване и разлюляване на финансовата непоклатимост е рисково и с непредвидими последствия. 

 

И нито дума за икономии 

 

Всички приказват за раздуване на разноски, а никой не предлага рационални и вероятни икономии. Няма оферти за заледяване на заплати на чиновниците  - тъкмо  противоположното. На депутатите не им хрумва да си понижат възнагражденията. Или да се откажат от безотчетните си пари. Никой не отваря дума за редуциране на партийните дотации -  най-малко до момента в който продължава рецесията.  

Полицаите се разлютиха против внушенията, че поради техните искания за по-високи заплати няма да има детски помощи за всички. И с право. Но за какво Министерство на вътрешните работи не потърси лични запаси за желаното нарастване? Там все по този начин е цялостно с " чантаджии " - чиновници с високи заплати и съмнителна полза. Ами систематичният " недокомплект "? Министерство на вътрешните работи от доста години не може да си запълни щатните бройки за служители на реда. Но не закрива свободните места, тъй като те вземат участие във образуването на фонд " Работна заплата ". Колкото повече бройки - заети или не, толкоз по-голям фонд за заплати, нали? 

И в системата на МО  има войска от служители. Но тематиката за редуциране на ненужните администрации и непотребните " бели якички " от дълго време изчезна от дневния ред на властта, нещо по-лошо - актуалното ръководство сътвори доста нови структури на държавна прехрана. 

 

Бюджетната вакханалия стана запазена марка на Бойко Борисов

 

- хвърчаха милиарди за " гратис " саниране, за автомагистрали, за държавни предприятия за ръководство на язовири и на ВиК мрежи, за пълнене на асфалтови ями и за подсилване на свлачища - непланирани в бюджетите и непроследими като разноски.

И предходните държавни управления нямаха изключително почитание към бюджетните закони и правеха всевъзможни кройки, кръпки и бродерии - и в процеса на приемането, и след това при осъществяването през годината. Но настоящето управление мина всевъзможни граници на възпитание. При това за първи път от доста време въпросът не е какви остатъци ще се натрупат и похарчат към Коледа, а какъв брой огромен ще е дефицитът. 

Още когато държавното управление извади на бял свят плана за държавните разноски през 2021 година, получи разгромяващи рецензии - главно за това, че сме в небивала рецесия, а бюджетът не й дава сериозен отпор и по нищо не проличава, че ръководещите знаят какво вършат и по какъв начин да преведат България през бурята. Предвиден е скок на разноските, само че не за умни и ефикасни антикризисни ограничения, а от типа 

 

" мятане на пари от хеликоптер "

 

 - Борисов е горе на вертолета (или в джипа), мята банкноти на народа долу, след това слиза, тупа служащи и пенсионери по плещите, снима се тях и им вика:  " Добре ли е, а? Кажете едно благодарА, де ".

В същото време и правителството, и депутатите като че ли не виждат, че има шивашки заводи и тежка промишленост, където рецесията се вихри и громи, че цели класи, включително и т.нар. свободни специалности, са застрашени от бедност, тъй като нямат клиенти, поръчки и работа.

 

Икономиката ни не се състои единствено от кръчми и
хазарт, нали? 

 

Но по-лесно ще намерите карфица в купа сено, в сравнение с логичност, визия и грижа за бъдещето на българското произвеждане в изискванията на невиждана рецесия, чийто край е някъде там.

С хвърляне по 50 лв. на калпак държавното управление няма да позволи нито един проблем, това е пилеене на запаси без прицел. И задачата на МВФ го сподели в последния си отчет след визитата в България  - фокусирайте разноските. Явно бе казано прекомерно дипломатично, та никой във властта не разбра посланието. 

За да раздава, бюджетът би трябвало да получава пари. Парите се създават в действителната стопанска система. Ако тя боледува, боледува и приходната част на бюджета. А като имаш пробойни в бюджета, би трябвало да ги запълваш със заеми. Досега България беше първенец по бюджетна дисциплинираност и елементарно вземаше заеми, само че прословутата й фискална непоклатимост вече се разклаща и следващата година няма да е по този начин. Не проличава Борисов и сътрудниците му да осъзнават това.  

Финансовият проект на страната за следващата година към този момент кънти кухо. И на неуспех. Тежко им на тези, които ще ръководят.  Тежко и на нас, ръководените.  

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР