Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена утре, от

...
Панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена утре, от
Коментари Харесай

На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България

Панихида във връзка Архангелова задушница ще бъде отслужена на следващия ден, от 11.00 ч. във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

На този ден отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време. Заупокойната работа ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп.

На ритуала в София ще участват министърът на защитата Красимир Каракачанов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев, представители на управлението на Министерството на защитата, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихида във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Карлово, Пловдив и Плевен. В ритуалите в памет на починалите воини ще вземат участие военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и 68-а бригада „ Специални сили “.

На 2 ноември ритуалът във връзка Архангелова задушница в Пловдив ще стартира в 11.00 ч. в Централния гробищен парк, в Плевен - в 11.00 ч. пред паметника на 4-ти пехотен полк, в Карлово – в 11.30 ч. пред паметника на починалите във войните 1912 - 1918 година в региона на 61-а механизирана бригада, в Асеновград - в 12.00 часа пред паметника на починалите в Балканската и Междусъюзническата войни в региона на 4-ти артилерийски полк, в Бургас - в 11.30 ч. пред паметника на починалите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града.

На ритуала в град Варна, проведен взаимно от Варненска и Великопреславска Света митрополия, Община Варна и командването на Военноморските сили, ще вземат участие Представителният духов оркестър и почетен часовой от Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров”. От 11.00 часа в региона на Старите гробища в гр. Варна пред „ Паметника на починалите офицери, подофицери и бойци във войните 1912-1918 г.” ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Военнослужещите от Бригадно командване – Благоевград участваха през днешния ден, 1 ноември, в панихидата във връзка Архангелова (мъжка) задушница пред Паметника - костница на 580- те бойци и офицери, починали при отбраната на Горна Джумая Ритуалът в памет на починалите български воини се организира от 1924 година Традицията е прекратена през 1946 година Възстановена е през 1992 година от Министерството на защитата и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР