Панически властта започна да се оправдава и дистанцира от проекта

...
Панически властта започна да се оправдава и дистанцира от проекта
Коментари Харесай

Скандална стратегия! Текстове от мракобесния закон на Асен Василев ще се пробутат в други актове

Панически властта стартира да се оправдава и дистанцира от плана за мракобесния Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, който през вчерашния ден скандализира българската общност. И правосъдното, и финансовото министерство, които са в основата на текстовете оповестиха, че не ги харесват и признаха, че нарушават конституцията.

За да се избегне абсурдът и напрежението ръководещите ще се опитат да пробутат фашизоидните текстове от проектозакона в други нормативни актове, като Закона за противопоставяне на тероризма, написа „Труд“.

Упорито в коридорите на Народното събрание се твърдеше, че така наречен български закон “Магнитски ” е изработен по опорки от Съединени американски щати.

От американското посолство разясниха имат ли съпричасност към плана. Оказа се, че още през февруари е основана работна група, която дружно с адвокатска адвокатска фирма е написала проекта-недоразумение. Кои специалисти и министри влизат в тази група се оказа надълбоко защитавана загадка.

От Министерски съвет и на правосъдното министерство обаче още не са дали отговор на въпросите за състава ѝ.

В последна сметка се оказва, че отпред на групата е някогашната секретарка на Христо Иванов и сегашен министър на правораздаването Надежда Йорданова, а нейно вице е заместник-министърът на правораздаването Борислав Ганчев. Последният бе изпратен по неотложност през вчерашния ден в Народното събрание да гаси пожара и изтеклия в медиите мракобесен план.

“Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият лист “Магнитски ” имахме дупка в законодателството и нямаше по какъв начин да защитим съответно държавните компании и институции. Поехме ангажимент тази празнина да бъде запълнена ”, разяснява след съвещанието на Министерския съвет (МС) вицепремиерът Асен Василев. В работната група с изключение на Йорданова и Ганчев са включени 17 специалисти от посочените от Асен Василев ведомства.

Преди Великден в работната група спорили дали би трябвало да има обособен закон, или противоречивите текстове тихомълком да бъдат пробутани в различен нормативен акт, като Закона за противопоставяне на тероризма, да вземем за пример. Юристи предвиждат, че това ще се случи скоро.

Междувременно се разбра, че работната група е пуснала за авансово координиране мракобесния план и към този момент е получила негативни мнения от Българска народна банка и външно министерство. От финансовото ведомство също имали забележки, твърди Асен Василев.

Освен специалистите, които публично вземат участие в групата има и външни консултанти. Сред упоменатите имена са това на съветника в правосъдно министерство Боян Бележков, Симона Велева, която от парламентарен секретар на Министерски съвет се трансформира в член на Съвет за електронни медии, юридическия секретар на президента Иванка Иванова, която е някогашен началник на правната стратегия на Отворено общество.

Бележков отхвърли да се е занимавал с този план, а останалите не бяха открити за коментар. След абсурда ръководещи и основатели на скандалния закон направиха обезверен опит да се дистанцират от творението си.

Оказа се, че работата по подобен план е стартирана още от служебното държавно управление, в която правосъден министър бе Янаки Стоилов. Първият вид на закона е надалеч по-скромен. В него липсват текстове за заледяване на сметките на партии и обединения, които са детайлно създадени в новия вид.

Посолството на Съединени американски щати: Нямаме присъединяване в плана
След като самостоятелни юридически източници оповестиха, че планът за нов закон за отбрана на националната сигурност е направен със съдействието на Вашингтон, от “Труд ” са попитали посолството на Съединени американски щати в България:

“До “Труд ” доближи информация, че правенето на плана за Закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, прочут като българския вид на закона “Магнитски ”, от държавното управление на Република България е било със съдействието и присъединяване на юридически съветници от посолството на Съединени американски щати в България, като в частност ни беше посочено името на госпожа Джесика Ким. Можете ли да потвърдите, дали в действителност американски съветници и/или дипломати са съдействали в правенето на плана за горепосочения закон, за който вестник “Труд ” и други български медии оповестиха през днешния ден ”.

Отговорът гласи следното:

“Посолството на Съединени американски щати в България няма никакво присъединяване в правенето на план за сходно законодателство.

За Ваша информация, мандатът на госпожа Джесика Ким като непрекъснат юридически консултант в Посолството на Съединени американски щати в България изтече преди месеци и тя не се намира в страната. ”

Асен Василев, министър на финансите: Има два-три работни разновидността
Когато някой е глобен и това слага проблем пред финансовата система и стопанската система от болест от спомагателните наказания, този проблем би трябвало да бъде овладян, стимулира писането на ексклузивен закон Асен Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни разновидността за законопроекта, а той е дал “технически бележки по какъв начин да се случва процесът ”.

“Тепърва следва публично разискване на окончателния законопроект, след което той ще мине през Министерски съвет и едвам тогава ще влезе в Народното събрание ”, напомни Василев процедурата.

Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ: Има останки от здрав разсъдък и в никакъв случай няма да бъде признат
“Никога няма да види бял свят. Първата причина е, че опонира най-малко на няколко члена на конституцията. Втората причина е, че в пленарна зала има останки от здрав разсъдък и в никакъв случай няма да бъде признат ”.

Така зам. ръководителят на ГЕРБ Томислав Дончев разяснява пред публицисти в Народното събрание скандалния законопроект на Асен Василев.

Според Дончев по-големият проблем бил, че в случай че на следващия ден някой обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, могат да му запорират цялото имущество. Дончев бил обезпокоен от степента на самостоятелна и политическа патология, която е родила сходен текст, с който могат да се репресират освен неуместни съперници, само че и неуместни съдружни сътрудници.

“Когато изчетох за първи път текста, помислих, че това е зле скалъпена смешка. Оказа се, че е истина. Този закон няма по какъв начин да мине ”, съобщи Дончев.

А някогашният външен министър Екатерина Захариева, в този момент народен представител от ГЕРБ, съобщи за “Труд ”, че съдружните сътрудници отхвърлят да съществува подобен проектозакон, а в случай че съществува, не биха го подкрепили. “Това е най-мракобесното нещо – не бих го нарекла и закон – което опонира на най-малко 10-15 члена от българската конституция и основава опция за разпра освен с политически съперници, само че и с сътрудници, с всеки един бизнес и човек в страната без безусловно никакви правни механизми тези хора да бъдат предпазени. Някой написва някакъв донос против вас и някакъв орган с ръководител министърът на финансите безусловно ви унищожава, без вие да можете да се отбраните ”, сподели Захариева. Имало към този момент реакции на видни адвокати, тя чака такива и от бизнеса, и от правозащитни организации и “те ще се изплашат ”, счита някогашният външен министър.

Хамид Хамид, народен представител от Движение за права и свободи: Василев цели да „ оправи “ съдружните си сътрудници
“Може би е открит някъде в архивите неревизиран закон на Лаврентий Берия в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс. Получил се е един добър труд, с който ръководещите целят да подчинят своите съдружни сътрудници, които от няколко дни нещо мрънкат в една или друга посока, приказват за стратегия за ръководство, за цели, за поддръжка на хората ”. Така зам.-председателят на Движение за права и свободи Хамид Хамид разяснява подготвяния от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев вид на български закон “Магнитски ”.

“Тези хора целят да останат на власт най-малко колкото е царувал Мобуто Сесе Секо (бел. ред. един от най-дълго управлявалите африкански диктатори – президент на Демократична република Конго от 1965 до 1997 година – бел. ред.). Той с такива закони е управлявал. Малко повече ни станаха африканските диктатори, които поучават това болшинство ”, добави Хамид.

Той дефинира законопроекта като “пълзящ фашизъм ”. ”Надявам се да не са го писали с нашия приятел-демократ Христо Иванов! Ще се получи много смешно ”, сподели Хамид.

“Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев, той цели да оправи своите съдружни сътрудници. Даже негови доближени споделят, че това е особено за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Не знам, ще забележим дали е по този начин ”, уточни Хамид.
“А ние имаме привилегията нас да ни оправя министър председателят. От 30 години все някой оправя Движение за права и свободи и виждате по какъв начин са ни оправили. И както е споделил един различен класик: “Много като него към този момент плакаха ”, сподели още зам.-председателят на Движение за права и свободи.

Станислав Балабанов, народен представител от Има Такъв Народ: Законопроектът е безспорен фашизъм
“От това, което е излязло в общественото пространство, излиза наяве, че въпросният законопроект е безспорен фашизъм. Ако това е минало през мозъка на някой политик – това е безспорен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора ”, разяснява депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов.

Той се надявал по никакъв метод този законопроект да не бъде използван, тъй като без съд и присъда, “да действаш по този комунистически за нас метод, е аморално и неточно ”.

Депутатът от Има Такъв Народ и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански пък съобщи, че българският вид на закона “Магнитски ”, както го назова той, не е обсъждан и не е координиран с “Има подобен народ ” като съдружен сътрудник.

Георги Свиленски, ръководител на ПГ на Българска социалистическа партия: Няма рационален човек, който да каже „ да “
“Абсолютно недопустим и няма по какъв начин да бъде подсилен ”. Така ръководителят на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски дефинира разновидността на български закон “Магнитски ”, подготвян от вицепремиера Асен Василев.

“Подобен план не е коментиран в съдружен формат, нито в партиите ”, изясни Свиленски. “Няма рационален човек в страната, който да каже “да ” на това, коeто беше оповестено ”, безапелационен бе Свиленски. А Румен Гечев добави, че този план не е импортиран и Българска социалистическа партия не се произнася по клюки.

Имало очевидни несъгласия с Конституцията и други актове

Правосъдното министерство също разяснява документа
Разпространеният в медиите закон има несъответствия и очевидни несъгласия с съществени закони. Това се споделя в известие на министерство на правораздаването във връзка мракобесния закон, квалифициран от Асен Василев.

“В Министерство на правораздаването е основана работна група, която да изготви план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната ”, споделиха още от министерството. В работната група взели участие и специалисти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска национална банка, Национална организация за приходите, представители на университетските среди и други

“Към сегашния миг, работната група не е завършила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 година в медиите текст на законопроект има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването и подложен на разискване ”, безапелационни са от ведомството.

Работната група стигнала до безспорен извод за значимостта от такава регулация, само че при сходство с българския и европейския правов ред. От министерството увериха, че когато са подготвени със законопроекта, обществото ще бъде известено.

“От това, което се срещнах в общественото пространство, останах с усещането, че създателят на законопроекта не е явен. В Министерството на правораздаването имаме работна група, която работи по закон за ограничения за отбрана на националната сигурност, свързани с икономическата и с финансовата сигурност на страната. Това не е законопроектът, който беше оповестен в медиите ”, сподели през вчерашния ден и зам.-министърът на правораздаването Борислав Ганчев. Той не посочи по кое време работната група, която е от 18-20 индивида, ще е подготвена със законопроекта.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР