Пандемията възроди търсенето на къщи в някои позабравени крайградски райони

...
Пандемията възроди търсенето на къщи в някои позабравени крайградски райони
Коментари Харесай

2020: Повече сделки и стабилни цени на луксозните жилища

Пандемията възроди търсенето на къщи в някои позабравени крайградски региони – Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница Средносрочните наеми са новият тренд на пазара на първокласни къщи и жилища Апартамент за 4400 евро/кв. м в центъра на София е най-скъпата продажба през 2020 година, по данни на Unique Estates
Запазване на динамичността и ценова непоклатимост – тези две характерности на пазара на първокласни жилищни парцели се резервират даже и през сложната пандемична 2020 година, сочат данните на компанията Unique Estates. Брокерите регистрират растеж в продажбите през втората половина на годината спрямо миналата година, както в сегмента на къщите, по този начин и в този на жилищата от по-висока класа.

Тенденцията е била към засилено търсене на ново строителство, като кварталите с такова се радват на нараснал интерес от страна на купувачите. Тяхното внимание трайно се измества към парцели в полите на Витоша и в някои от бързо разрастващите се южни региони на София. Предвид дейното търсене и по-бавните темпове на започване на ново строителство, упованията са за уравновесен пазар през актуалната година и даже за леко повишаване на цените.

Предлагане и търсене

Повишеното внимание към дома и качеството на живот по време на пандемията доведоха до интензивно търсене в първокласния сегмент на пазара на жилищни парцели. В изискванията на работа от у дома и две талази на локдаун, хората от междинната и над междинна класа все по-често се замислят за покупка на къща или промяна на настоящето жилище с по-широко или по-функционално.

„ Пазарът на първокласни парцели сподели висока интензивност през миналата година. За 10 месеца регистрирахме същия брой покупко-продажби, както за цялата 2019 година Първоначално, след затварянето напролет имаше известно стъписване измежду купувачите, само че след това доста от тях откриха, че не могат да чакат огромен спад на цените и търсенето се възстановява “, заключи Светослава Георгиева, действен шеф на Unique Estates.

Данните на компанията демонстрират и по-кратки периоди за взимане на решение. През последните месеци до договорка се е стигало в границите на 1 до 5 седмици от момента на деклариран интерес при обичайно доста по-дълги периоди в сегмента на първокласните парцели. В доста случаи жилища в градеж се продават още на фаза план, което също е нетипично за този пазар.

Новото строителство се постанова като желана категория в сегмента на първокласните парцели, изключително измежду по-новите генерации купувачи. Все по-активни са хората от милениал поколението, които избират къщи или жилища в дребни бутикови здания или в затворени комплекси в южните региони на София, както и в полите на Витоша.

Освен обичайните клиенти от корпоративния бранш, интерес за покупка през последните месеци демонстрират и българи живеещи в чужбина. Много хора в пред пенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в първокласен парцел, търсейки устойчиво и доходоносно влагане за спестяванията си.

Интересът по региони

Витошката яка и крайградските региони

Пандемията възроди търсенето на къщи в крайградските региони на София. Данните на Unique Estates от последната година демонстрираха възходящ интерес както към обичайни местоположения като кварталите по Витошката яка, по този начин и към региони, които дълго време оставаха на втори проект – Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево, Железница.

Възраждането на интереса към тях има своето пояснение с двете талази на локдаун и наклонността за работа от къщи.

“Много от нашите клиенти взеха решение да влагат във втори крайградски дом, с цел да имат място, където могат да се открият краткотрайно измежду зеленина, двор, въздух и повече пространство при положение на пандемия или други ограничавания. Това търсене образува нов сегмент на пазара – покупка на втори дом към София, и върна интереса към редица позабравени региони “, разяснява Светослава Георгиева.

По нейни наблюдения в по-неразвитите като пазар региони, като Панчарево и Малинова котловина, внимание притеглят главно издигнатите през последните години затворени комплекси. Докато в откритите квартали, като Бояна и Драгалевци, се подписват и покупко-продажби за независими здания.

Бояна и Драгалевци обичайно се преглеждат дружно от купувачите на първокласни парцели. Доскоро двата квартала бяха известни главно за покупка на къщи, само че появяването на ново строителство в региона през последните години раздвижи продажбите и в сегмента на жилищата. Търсенето е ориентирано към дребни бутикови здания или в затворени комплекси, като купувачите са главно хора от поколенията Y и Z (родените надлежно след 1980 година и след 1996 г.).

„ Ако хората от предходните генерации мъчно си представяха да отидат в апартамент над околовръстното шосе, то хората на възраст към 30-35 години от дълго време не гледат на Бояна и Драгалевци като региони с къщи. Това са места покрай планината, комфортни за спорт и физическа интензивност, с усъвършенствана инфраструктура, огромни магазини “, заключи Светослава Георгиева.

Докато в Драгалевци се оформиха цели зони с нови апартаментни комплекси, в Бояна доминира микс от ново и остаряло строителство. Предлагането на жилища там е съсредоточено в региона на местността Гърдова глава.

Южни региони

Близостта до мол и спирка на метрото, както и появяването на нови апартаментни комплекси, трансфораха Кръстова вада в привлекателен център за купувачите на първокласно строителство. Зоната към планове като Амая Резиденс, ГОРА и други се очерта като бързо разрастващ се регион от жилищни и офисни здания. Цените в тази част на квартала се движат към 1900-2000 евро/кв. м и нагоре. Предимството му е, че концентрира по-крупни планове с организиран достъп, добра вътрешна инфраструктура и места за паркиране. В това отношение Кръстова вада се радва на по-хомогенно развиване в съпоставяне със прилежащи квартали, като Манастирски ливади и Витоша и несъмнено измества фокуса на купувачите на първокласни парцели от тях.

В Манастирски ливади най-предпочитана е зоната към бул. България, където предлагането е съсредоточено в затворени комплекси или висок клас независими здания. В тази част търсенето е за приключени и обзаведени жилища, като цените доближават до 2000 евро/кв. м. Значително по-ниски са ценовите равнища навътре в квартала, където достъпът е по-труден и застрояването е по-хаотично, най-вече от независими жилищни здания. Подобна е картината в квартал Витоша. Търсенето на първокласни парцели там е съсредоточено в зоната към Околовръстното шосе, където доминират огромните затворени комплекси и уличната мрежа е по-добре уредена. Останалата част от квартала е с недобра инфраструктура и лимитирано предложение на подобаващи жилища – ново строителство, с огромни квадратури, организиран достъп и положителни благоприятни условия за паркиране.

Изток/Изгрев и Лозенец

И двата квартала са съществуващи от десетилетия и сградният фонд в тях не е еднороден. През последните години целият образ на Изгрев се промени с помощта на появяването на нови жилищни планове върху някогашни промишлени имоти, да вземем за пример на ул. „ Тинтява “. Кварталът е измежду най-динамично разрастващите се в София и трайно притегля вниманието на купувачите в първокласния сегмент.

В Изток купуват хора, които са привикнали с региона и са привързани към него. При поява на добър парцел такива купувачи са подготвени да платят 2000-2500 евро/кв. м и нагоре за ново строителство на шпакловка и замазка, а за парцел в нова, първокласна постройка може да се реализиран и равнища над 3000 евро/кв. м. Ако допреди години в квартал Изток се продаваше най-вече остаряло строителство, то през последното десетилетие се появиха дребни бутикови здания и комплекси със смесено предопределение. Цените на жилищата в тях са осезаемо разнообразни от тези в остарелия сграден фонд в региона. Най-ниски остават тези на панелното строителство, като за апартамент в квартал Изток те се движат сред 1200 и 1500 евро/кв. м.

Подобно на други по-стари софийски квартали и в Лозенец предлагането не е хомогенно. Предлагането на ново строителство раздвижи имотния пазар в региона през последните години, като в някои от по-търсените планове се стига и до покупни цени над офертните. В същото време има и към този момент приключени здания, където към момента има непродадени жилища. Пазарът е динамичен и парцел, препоръчан на вярната цена, може да се продаде за седмица. Купувачите избират ново строителство, като в новозапочнати планове, където има избор, началните цени са от 2500 евро/кв. м.

Център и Докторски монумент

Двата региона бяха желани от купувачите на парцели за отдаване чартърен или за предложение в системата на AirBnB. Със затихването на този пазар през предходната година офертите за продажба набъбнаха, защото доста първокласни жилища, купени за приходи от наем, излязоха на пазара. Цените реагираха с леко понижение или застой, като за центъра междинните равнища се движат към 2000 евро/кв. м. Не липсват обаче и единични покупко-продажби за по-скъпи парцели. В централната част на София всекидневно се записват продажбите на най-високи цени, като за 2020 година това е апартамент от 100 кв. м жилищна повърхност на знакова улица в региона на катедралата Александър Невски. Цената на този парцел е 4400 евро/кв. м. Друга знакова договорка за интервала е продажбата на апартамент от 150 кв. м в региона на Президентството, като цената тук още веднъж е над 3000 евро/кв. м.

Търсенето в региона на Докторски монумент е за първокласно обзаведени жилища от 150-160 кв. м, като в единични случаи и тук цените може да доближат и да надминат 3000 евро/кв. м. За разлика от останалите централни региони, където през предходната година можеше да се договорят до 10% отстъпки, в тази част доминират продажбите без понижение на офертната цена. С нарастването на предлагането набъбнаха и покупко-продажбите в региона. Подобно на останалите зони в центъра на София, и тук то включва доста жилища, купувани за отдаване чартърен през AirBnB. Наемният пазар не е доста деен, защото неналичието на паркоместа и зле поддържаните общи елементи в някои здания стопират клиентите. В допълнение, жилища чартърен търсят главно младежи, които избират нови здания в южните региони на София.

Динамика на цените

Като цяло, цените на първокласните жилища в София през 2020 година се задържат на достигнатите равнища година по-рано – към 1700 евро/кв. м. Подобна е картината на пазара на къщи, където междинната цена е 1365 евро/кв. м. Докато при жилищата обаче се следи лек растеж на покупко-продажбите, на пазара на къщи той е осезателен по отношение на 2019 година Основен мотор са продажбите в Бояна и Драгалевци, където се записва и сензитивен растеж на цените. Квартали като Панчарево също набират известност, основно поради появяването на нови затворени комплекси с сходен вид парцели.

В съпоставяне с 2019 година нарастват както продажбите на къщи и жилища с отстъпка, по този начин и междинната отстъпка на парцел, демонстрират данните на Unique Estates. През предходната година при първокласните къщи тя е била 12.5%, а при жилищата – 7.3%. Продажбите с коментар на цената през 2020 година са достигнали 72% от общите при 68% година по-рано, демонстрират данните на Unique Estates.

Наемните цени на първокласните жилища се резервират съвсем без смяна спрямо година обратно, като междинните равнища за София през 2020 година са били 7.3 евро/кв. м. Най-високи остават наемите в региона на Докторски монумент и квартал Иван Вазов, като във втория цените през предходната година са достигнали 10 евро/кв. м. В диапазона 7-8 евро/кв. м се движат центърът на София и квартал Лозенец. Това са и регионите с максимален брой наемни покупко-продажби.

Наеми

Възстановяване на наемния пазар и постоянни цени чакат от Unique Estates през 2021 година През предходната година компанията означи растеж на покупко-продажбите за наем на жилища в София, само че сдържан спад на цените – приблизително 8%. Прогнозата в този момент е с поетапното имунизиране да се възобновят пътуванията, а с тях – и търсенето на парцели за средносрочен престой.

“Затварянето, лимитираното придвижване на хора през предходната година, както и изтеглянето на доста предложения от наемния пазар доведоха до спад на цените, изключително в централната част на града. От средата на 2021 година обаче чакаме да стартира възобновяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени “, разяснява Зара Котева, управител на отдел „ Луксозни и корпоративни наеми “ в Unique Estates.

Според консултантите от Unique Estates през последните месеци се следи смяна в структурата на наемите – доста парцели за средносрочен престой се оферират за по-трайно обитаване. Офертите са главно в централните региони и към Докторски монумент. Търсенето е най-вече от младежи, които работят онлайн за непознати компании или учат в западни университети и краткотрайно са на отдалечено образование, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат контракт за няколко месеца, което не се вписва в общоприетите двугодишни контракти, предлагани от наемодателите.

„ Коронавирус рецесията промени пазара и притежателите би трябвало да са по-гъвкави, в случай че желаят бърза реализация на парцелите си. Средносрочните наеми – от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги постановат като периоди “, изясни Зара Котева.

Важни при избора на жилище чартърен са фактори като близостта до парк, положителните връзки със съседи и етажната благосъстоятелност, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги позволен в предлаганите парцели също се подрежда измежду критериите за избор.

Наемателите на къщи са главно фамилии с деца, като търсенето е главно за парцели с огромни дворове, доста зеленина, в доста случаи – с басейн. Има и доста запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи чартърен е лимитирано и упованията на Unique Estates са за лек растеж на наемите в кратковременен проект.

Според компанията за първокласни парцели моментът е добър и за капиталови придобивания, защото наемният пазар е постоянен, в някои сегменти с наклонност към равномерен растеж. През предходната година доходността от сходна инвестиция се е движила в границите на 4 до 6%, което е положително равнище за жилищни парцели. Сегментът на средносрочните наеми също демонстрира знаци на възобновяване, което се чака да усъвършенства равнищата на претовареност и рентабилност на пазара.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР