Пандемията в резултат на коронавируса промени редица пазари. Някои от

...
Пандемията в резултат на коронавируса промени редица пазари. Някои от
Коментари Харесай

Пандемията доведе до аутсорсване на голям сектор

Пандемията вследствие на ковид промени редица пазари. Някои от тях бяха сринати като туризъм и авиация, а други - процъфтяха. Към последната група спада логистичният бранш. Търсенето на складови площи регистрира невиждан за българския пазар растеж през последните месеци. През втората половина на месец май в Индустриална зона София-Божурище беше открит следващия логистичен център. Браншът обаче се развива и в посока задълбочаване усъвършенстването на онлайн доставките. Какво ще се промени вечно в бранша на логистиката след пандемията? На този въпрос отговор дава в изявление за ФАКТИ Милена Рамчева - изпълнителен шеф на " Метрика ".
Госпожо Рамчева, през последните 12 месеца пандемията, в резултат на ковид, усили в пъти работата на логистичните компании. Доведе ли това до понижаване на конкуренцията сред тях?  Пандемията докара до аутсорсване на огромен бранш
Не. По-скоро я усили, защото се появиха повече компании, които оферират обслужване на електронни магазини, а точно изпращането на дребни колета с единични артикули в тях към крайни клиенти. Ако досега логистичните компании главно обслужваха бизнес клиенти, които изпращаха основно business to business колета, които са доста по-големи, палетизирани, с еднотипни или миксирани палета, сега се появиха доста повече компании, които започнаха да разфасоват стоката на единични артикули и да обслужват точно крайни клиенти.
При състояние, че конкуренцията се е нараснала вследствие на появяването на повече по-малки играчи на пазар, това значи ли, че инвестицията в логистичната активност е евтина като първична стойност?
За един търговец, който взема решение да си изнесе логистичната активност, той дефакто я аутсорства и тъкмо това дава опция на всеки един търговец да може да си конструира бизнеса по-лесно с по-малка инвестиция. Всеки един онлайн търговец в този случай би трябвало да влага в добра платформа, през която да продава. Да влага в добър артикул, който да покаже на пазара. Да влага в добър маркетинг, посредством който да може да доближи до своите клиенти. А изнасяйки процесите от гл.т. на логистиката и потребителско обслужване, това му обезпечава по-малко разноски, защото в противоположен случай, ще би трябвало да влага в личен склад, оборудването му, създаване на софутер система, процеси и хора, което е по-скъпия вид.

Каква е разликата сред една направена онлайн поръчка и такава, която е по-стандартния метод?
Разликата е в това, че когато поръчката е онлайн, съвсем в 90% от случаите вършим интеграция сред онлайн платформата, която продава, било то личен онлайн уебсайт или market place пространство и системата за обработка на поръчки. Налице е автоматизирана система, по която се предават данните за поръчката.

Когато поръчката се прави офлайн, т.е. ние може да предложим и други канали за поръчка (по телефон), тогава към този момент имаме спомагателна човешка интервенция, отвън клиента, който прави поръчката, т.е. има още един човек забъркан във веригата, който ръчно вкарва поръчката в системата.

При изчистения вид на онлайн търговия, имаме платформа, която може да бъде личен онлайн магазин или market place, тогава имаме единствено крайния клиент и данните влизат автоматизирано. Когато имаме различен канал, по който влизат поръчките, имаме интервенция на още един човек, което може да усили опцията за допускане на неточност.
С увеличение на онлайн търговията все по-актуален е въпросът за 14-дневното връщане на стоката при отдалечената покупка. Това доколко натоварва логистичния бранш?
Това е част от целия развой, когато става въпрос за отдалечени продажби. Възможността за връщане на пратка, в действителност важи във всички случаи, когато имаме отдалечена продажба, без значение по какъв канал тя е осъществена. Хората не могат да пипнат и да огледат добре стоката и заради това имат 14 дни за връщането ѝ. Това е другата специфичност при обработката на поръчки от онлайн магазини, тъй като би трябвало да може центърът, който обработва поръчките, по-късно да поеме върнатите колета, да им се направи инспекция, т.е. дали стоката е върната в положително положение, дали продуктите дават отговор на изискванията, заложени в политиката за връщане. Има артикули, според директивата, които не могат да бъдат връщани. Такива са бельото, храните. Има редица артикули, които са изключение от това предписание и тук към този момент ролята на центъра е да може да следва всичките тези политики, които онлайн магазинът е основал - да направи такава инспекция на продуктите и положителните от тях още веднъж да могат да влязат в продажба, а тези които не са в сходство с комерсиалните условия да бъдат отделени. Това е другата специфичност, която е по-различна при логистиката по отношение на обстановката, в която се обслужва единствено бизнес клиенти. В бизнеса връщането е надалеч по-малко.
Според Вас, какво ще промени пандемията вечно и краткотрайно в логистиката?
Това, което се получава сега е, че в България се развиват от ден на ден логистични центрове и от ден на ден логистични компании стартират да оферират изнесената услуга за обслужване на поръчката онлайн магазини. Услугата стартира да става все по-популярна за българския пазар и от ден на ден търговци се възползват от нея.

Това, което в кратковременен проект ще се случи, е че ще се развие като услуга, а в по-дългосрочен - ще се получи една специализация на логистичните центрове по категории артикули, по този начин както е на международно равнище. Там има центрове, които обслужват онлайн търговци, които продават облекла и обувки, центрове, които се занимават с хранителни добавки и такива, които обслужват най-вече спортни артикули. Има специализация, защото при обслужването на разнообразни категории артикули има разнообразни условия за съхранението, особености, тъй че да се усъвършенства цялата услуга, т.е. да се предложи най-хубавото като предпазване, оптимално да се усъвършенстват разноските.
В ценово отношение логистичните услуги по какъв начин ще се развиват?
Цените на логистичните услуги в България са към момента най-ниските в цяла Европа. Може би с увеличението на цената на труда, може да нарастнат. Но въпреки това, стартира да навлиза от ден на ден автоматизация в процесите. Ние също обмисляме да автоматизираме част от процесите, тъй че ще бъде забавно бъдещето в цените на логистичните услуги.
Тоест с по-малко чиновници да се прави по-голям размер работа.
Това стартира да е като цел, защото в логистиката, изключително в България, съществува сериозна конкуренция на пазара на труда и става все по-трудно намирането на чиновници. Във всеки един от сегментите това е усложнение. Това е и една от аргументите за търсене на автоматизирани решения, т.е. да заместим човешкият труд не с цел да повишим продуктивността, а тъй като не може да намерим подобен.

Много пъти съм спорила с сътрудници, че сега автоматизацията не се постанова толкоз доста, както е било при започване на индустриалната гражданска война, а промишлеността замества хората, с цел да увеличи продуктивността. По-скоро сега автоматизацията трансформира нещата по този начин, че да може да използваме хората единствено там, където те фактически са нужни, защото човешкият труд стартира да става все по-дефицитен, респективно скъп.

А и действия, които се повтарят, те елементарно могат да бъдат автоматизирани и по този начин използваме човешкият труд, там където е неповторим и където не може да го заместим. Не се лишават позиции, а по-скоро се усъвършенства работата на чиновниците, с цел да могат да се получат по-добри условия на труд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР