Пандемията ще бъде овладяна при 60% имунизирано население в света.

...
Пандемията ще бъде овладяна при 60% имунизирано население в света.
Коментари Харесай

Кога ще овладеем пандемията казва създателят на ваксината

Пандемията ще бъде овладяна при 60% ваксинирано население в света. Това е мнението на основателя на първата утвърдена ваксина против COVID-19 проф. Угур Шахин. Първите дози от нея към този момент дойдоха у нас, а на следващия ден стартира и имунизацията в София, Пловдив и Бургас.

„ Ваксините могат да понижават симптоматиката при инфекции. Вярвам, че това познание е безусловно значимо и значи, че  освен нашата ваксина действа, а с огромна възможност и други ваксини ще могат да действат по същия метод. Очакваме, че през първата половина на 2021-а да бъдат позволени и други ваксини и дружно да можем да доставим задоволително дози за една спокойна поетапна имунизация на популацията от най-малко 60%, в идеалния случай 70 или 80%. С това имаме опцията до края на лятото на другата година да успеем идната зима да бъде естествена или съвсем естествена ”, сподели проф. Шахин пред БТВ. По думите му вирусът няма да изчезне и ще бъдем очевидци на дребни или междинни талази, даже когато имаме 60-70 % ваксинирани.

„ Това е новата нормалност, само че съм уверен, че в случай че сме сполучливи с имунизацията, няма да се наложи идващ локдаун ”, промяна проф. Шахин.

Той изясни, че до момента са ваксинирани към 1 млн. души отвън клиничните проучвания. „ Обратната връзка, която имаме е, че страничните резултати доста покриват резултатите от предварителното световно проучване с 44 000 доброволни. Освен това, следим много рядко алергични или тежкоалергични реакции при избран брой имунизирани, само че общата процедура демонстрира, че имунизирането може да докара и до такива реакции ”, обясни той. Затова и е значимо всеки имунизиран да бъде под наблюдаване най-малко 30 минути след слагането на дозата.

Създателят на първата ваксина против ковид добави, че страничните резултати не се разграничават от тези, които по принцип се следят при имунизациите. По думите на проф. Шахин  в множеството случаи те пораждат като мечтан резултат от имунизацията и значат, че се е задействала имунната система. Най-често след слагането на дозите възниквали болки на мястото на инжектирането, температура, отмалялост, безсилие или остро главоболие. „ Всички тези признаци са на разположение в продължение на два до три дни и по-късно следва бързо възстановяване. Освен това, до момента не се открили основни странични реакции. Една дребна част от доброволците развиват алергични реакции. Това също е типично за всяка една ваксина ”, сподели проф. Шахин. При рисковите групи също нямало разграничение в страничните реакции. Той добави, че тези данни са от наблюдения от няколко месеца и е значимо да се следят имунизираните и идващите 2 години.

От „ Бионтех ” към този момент работят по нова формула на ваксина, която да може да се транспортира и при минус 20 градуса. Работи се и по ваксина, която да устоя отвън хладилника повече от 5 дни – две или четири седмици, а даже и три месеца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР