Пандемията предизвиква промени в ежедневието ни, които не са толкова

...
Пандемията предизвиква промени в ежедневието ни, които не са толкова
Коментари Харесай

Архитект: Пандемията няма да промени дългосрочните планове за развитие на София

Пандемията провокира промени в всекидневието ни, които не са толкоз съществени, с цел да наложат напълно промяна на проектите ни. Много от нещата, които направихме във “Визия за София”, са свързани с по-качествената, по-здравословната среда на живот - повече паркове, повече зеленина, по-добър превоз, с цел да не разчитаме толкоз на колите си. Това сподели в “Денят стартира с Георги Любенов” шефът на общинското дружество " Софияплан " арх. Любо Георгиев.

“Имаме проблеми, хората имат проблеми, само че това към момента не е дълтотрайно настанило се като развой, с цел да повлияе на дълготрайните проекти - 5-10 години, за това какво да се случва в София”, продължи той.

Не толкоз колите, колкото битовото отопление е главният провинен за мръсния въздух в столицата през зимата, безапелационен беше арх. Георгиев.

“Печки употребяват както най-богати, по този начин и най-бедните - т.е. има ги и в най-луксозните квартали, и в най-бедните. В София тръгваме от неприятна основа, тъй като се намираме в долина и всичко, което изгорим тук, си остава при нас - няма доста течение, няма доста вятър, изключително през мъглите през зимата. Тоест предизвикването пред града е освен да почистим на равнища, които са средноевропейски, само че да сме още по-чисти”, изясни той.

По думите му в тази посока е направено проучване за енергийното развиване, което “много добре се вписва в подтекста на цялата европейска политика, на така наречен зелена сделка”. Изследването за идващите 30 години, направено е по квартали и демонстрира какви ще са източниците на сила, които ще се употребяват.

“Това да вървим в посока, в която не замърсяваме, не оставяме отпечатък след себе си, не сме немърливци, които просто прекосяваме, унищожаваме, консумираме и по-късно си тръгваме, тъй като ние оставаме тук да живеем”, разясни архитектът.

За него решение е да се разшири мрежата на топлофикация и на газоснабдяване в София. Друг значим фактор е изолацията - към 80% от жилищата в столицата са изолирани.

“Голяма част от всичко това, обаче, се случва въз основата на частната самодейност. Много малко са обектите в София по националната стратегия, което значи, че има много огромно поле за действие”, заключи арх. Любо Георгиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР