Пандемията подпомогна за развитието на mRNA ваксините, върху които принципно

...
Пандемията подпомогна за развитието на mRNA ваксините, върху които принципно
Коментари Харесай

Ще има ли скоро ваксина срещу рак?


Пандемията подкрепя за развиването на mRNA имунизациите, върху които кардинално се работи за лекуване на рак. Ще има ли скоро ефикасна ваксина против онкологични болести?

Как действат mRNA-ваксините?

Принципът на mRNA (или иРНК) технологията е елементарен: имунизацията съдържа осведомителна РНК с устройството на един избран протеин. При имунизацията осведомителната РНК навлиза в клетките към мястото на убождането, които по-късно за избран интервал от време създават този протеин. Човешката имунна система разпознава този протеин като непознато тяло, бори се с него и го запомня за в бъдеще.

Редакцията предлага
Как mRNA имунизациите могат да оказват помощ против рака?

Ваксините против ковид " срещат "  човешкото тяло с този патоген, по-точно казано с шиповия протеин. Това пази от болест и от тежко преболедуване.

При рака mRNA имунизациите не служат за предварителна защита, а за лекуване на болестта. Вече 30 години се вършат проучвания за това по какъв начин mRNA технологията може да послужи за лекуване на рак. Тя би трябвало да накара имунната система да разпознае злокачествените кафези и да ги унищожи.

Има обаче редица компликации. Раковите кафези прекалено много наподобяват на здравите кафези. Освен това туморните кафези могат да се прикрият или да попречват имунната система. Затова е по-трудно да бъде създадена mRNA ваксина против рака, който се развива вътре в самото човешко тяло, в сравнение с ваксина против външен " агресор "  като ковид.

Докъде са стигнали изследванията?

mRNA технологията към този момент се тества при пациенти с разнообразни типове рак, само че към този момент броят на участниците в изследванията е дребен. Германската компания BioNTech да вземем за пример е във втората фаза на изследване на лекуването на меланома (известен още като черен кожен рак) с mRNA ваксина. Тази ваксина съдържа устройството на четири разнообразни протеина, като раковите кафези на 90 % от пациентите с меланом създават най-малко един от тях. Но при доста видове рак има разнообразни форми на изродени кафези. Това прави невероятно основаването на обща ваксина за няколко пациенти.

С mRNA технологията обаче могат да бъдат лекувани и обособени тумори. За задачата първо от пациента се взимат ракови кафези и техният геном се съпоставя с този на здравите кафези. Така е допустимо да се откри къде е грешката в устройството на раковите кафези и кои неправилно построени протеини ги създават. Оттам нататък самостоятелно съобразената ваксина би била в положение да накара имунната система да разпознае тези протеини и да реагира навръх тези злокачествени кафези. Тъй като в това време mRNA имунизацията може да се създаде относително елементарно и бързо в лабораториите, тази технология би могла да се приложи и при лекуването на рак без огромни финансови разноски.

Пандемията ли докара до прогрес в изследванията?

Без предварителната работа в границите на изследванията за лекуване на рак създаването на mRNA ваксини не би било допустимо за толкоз малко време. Същевременно всеобщото приложение на mRNA имунизациите по време на пандемията се оказа от изгода и за изследванията на лекуването на рак. Така в границите на къс интервал от време стана допустимо да се съберат огромно количество данни за поносимостта, имунните реакции и страничните резултати.

Кога ще стартират да се употребяват mRNA ваксини против рак?

Вероятно ще минат още няколко години, до момента в който лекуването на рак с mRNA технология бъде приложено на процедура. При това тази терапия най-вероятно ще действа единствено при обособени типове рак и то не независимо, а в композиция с други способи на лекуване. Т.е. mRNA технологията няма да се трансформира в панацея против рака, само че би могла да способства за това ракът от смъртоносна да се трансформира в хронична болест, с която пациентите биха могли да живеят с години.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР