Пандемията от COVID-19 не даде възможност на спортната 2020-а година

...
Пандемията от COVID-19 не даде възможност на спортната 2020-а година
Коментари Харесай

Спортната 2020-a: Mалко радостни мигове и много разочарования

Пандемията от COVID-19 не даде опция на спортната 2020-а година да предложи цялостния си искра от събития. Заради високия риск от разпространяване на болестта, олимпийските игри в Токио бяха отсрочени с 12 месеца, а редица европейски и международни шампионати бяха анулирани. Сред българските спортисти, които гледат самоуверено към Игрите през 2021-а година, е и Ивет Лалова, която е с затрупан норматив за пето присъединяване на най-големия състезателен конгрес.

Българският спорт изпрати сложна 2020-а година: с малко радостни мигове и редица неуспехи. Националният тим по футбол изпуснаха своята златна опция за класиране на европейско състезание. 16-годишното очакване продължава, откакто възпитаниците на към този момент някогашния народен селекционер Георги Дерменджиев изгубиха полуфиналния бараж от Унгария с 1:3.
Снимка: Lap.bg
Положителна беше годината на клубно равнище. За първи път от 10 години два български тима се класираха за групите на евротурнирите. ЦСКА и " Лудогорец " попаднаха измежду най-хубавите в Лига Европа, само че не съумяха да продължат към елиминационната фаза.

Волейболните национали бяха мъчително близо да класиране на олимпийските игри, само че не съумяха да завоюват мечтаната квота. Под наставленията на Силвано Пранди, трикольорите победиха Франция и настоящия европейски първенец Сърбия, само че се простиха с фантазията си след загуба от Германия в полуфиналите на европейската подготовка.
Снимка: Lap.bg
Годината беше мощна за българския тенис. Още в първите дни на 2020-а, най-хубавите родни тенисисти взеха присъединяване в новата отборна конкуренция – АТП Къп. Начело с капитана Григор Димитров, България остана на крачка от класиране за четвъртфиналите, след две победи и една загуба приключи на 9-о място.

Шеметно завръщане на корта след майчинство направи Цветана Пиронкова. След 3-годишна пауза, пловдивчанката беше огромната изненада на US Open. Българката стигна до четвъртфиналите, където бе спряна от някогашната номер 1 в света Серина Уилямс. Веднага по-късно Пиронкова затвърди положителните усещания с класиране за третия кръг на " Ролан Гарос ".
Снимка: Reuters
Без трофей през календарната година остана Григор Димитров. Първата ни ракета редуваше мощни игри с неубедителни изяви, само че в последна сметка приключи годината в топ 20.
Снимка: Instagram
През 2020-а година Кубрат Пулев дочака своя момент още веднъж да излезе в борба за международната купа в тежка категория. След 3-годишно закъснение и неведнъж отсрочване на срещата, българският боксьор получи своя късмет да се изправи против Антъни Джошуа.
Снимка: Lap.bg
Въпреки че не се намираше в най-хубавото си физическо положение, защото директно преди борбата в Лондон се болести с ковид, Кобрата се изправи с достолепие и удържа на ударите на Джошуа до 9-ия рунд.

В художествената гимнастика, 15-годишната Стилияна Николова донесе първата европейска купа за България при девойките от 25 години насам. Стилияна се окичи със златния орден на лента, а на топка остана със сребро.
Снимка: БФХГ
Българската битка приключва 2020-а година с три европейски трофеи. Миглена Селишка и Мими Христова се качиха на най-високото ходило на почетната стълбичка, а огромната изненада при мъжете сервира 18-годишният Едмонд Назарян, който в своя дебют завоюва златен орден. Синът на двукратния олимпийски първенец – Армен Назарян, покори Вечния град с победи над последните двама първенци на Стария континент.

Най-добрият български джудист – Ивайло Иванов, може да регистрира като позитивна своята година. Българинът стигна до сребърния орден на европейското състезание в Прага и загатна, че може да се чака нещо още по-сериозно от него в японската столица.

Ненадмината в своя неолимпийски спорт. С тези думи може да бъде разказана Мария Оряшкова, която не бе спряна даже и от пандемията от ковид, с цел да завоюва своята рекордна шеста международна купа в самбото. С последния си златен орден преди месец, Оряшкова се трансформира в първата самбистка, покорила света шест пъти. Мария е и 9-кратна европейска шампионка.
Снимка: Фейсбук
Българските спортисти гледат самоуверено към 2021-а година. Там ги чакат олимпийските игри в Токио. Най-специални ще бъдат те за Ивет Лалова, за която това ще бъде пето присъединяване на най-големия състезателен конгрес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР