Пандемията от COVID-19 нанесе тежки щети върху най-бързо растящия регион

...
Пандемията от COVID-19 нанесе тежки щети върху най-бързо растящия регион
Коментари Харесай

Източна Европа е изправена пред най-лошата рецесия от времето на комунизма

Пандемията от COVID-19 нанесе тежки вреди върху най-бързо растящия район в Европейския съюз през първото тримесечие, като източните членки на блока са изправени пред най-тежката си криза след рухването на Желязната завеса, написа Блумбърг.

Макар че страните от източния байрак на Европейски Съюз заобиколиха рекордните сривове, регистрирани от огромните западноевропейски страни, затварянето на редица фабрики и магазините се отрази отрицателно върху корпоративните облаги и докара до растеж на безработицата.

Според изследвания на Блумбърг, предстоящите през днешния ден стопански данни от Полша, Унгария и Румъния ще покажат, че растежът в тези страни е намалял на половина спрямо края на 2019. Икономиките на Чехия и Словакия също ще се свият.

Брутният вътрешен артикул на Еврозоната, която е главната дестинация за експорт на източноевропейските артикули и услуги, се сви с 3,8% през първото тримесечие на годината. Това е знак за идни проблеми за  източноевропейските прозиводители.

Продукцията на Skoda Auto, най-голямата чешка компания и основен индикатор за здравето на промишлеността в страната, падна с повече от 100 хиляди автомобила по време на карантината в страната, споделя члена на борда на компанията Клаус-Дитер Шурман. За първите три месеца от годината доставките на коли са паднали с една четвърт по отношение на същия интервал на 2019 година

 „ Усещаме доста мощно икономическо влияние от пандемията от ковид и нужните ограничения за нейното угнетяване “, разяснява Шуман.

Прогнозите за настъпващата криза в някогашните комунистически страни подухва мемоари за мъчителната промяна, през която минава района преди три десетилетия..

U-образно възобновяване

Дори Полша, която Европейската комисия смята за най-устойчивата на следствията от пандемията стопанска система от 27-те страни членки, се чака да запише 4,3% спад на Брутният вътрешен продукт за 2020 година

Въпреки това, на фона постепенната анулация на карантинните ограничения на континента, представителите на Европейски Съюз стартират все по-често да приказват за възобновяване още в границите на тази година.

Главният изпълнителен шеф на румънският автомобилопроизводител Daciа Кристоф Дриди, съобщи, че компанията към този момент регистрира възобновяване на поръчките от Германия, Франция и Англия.

„ Очаквам U-образно възобновяване в Унгария “, съобщи ръководителят и изпълнителен шеф на OTP Bank Шандор Чани. „ Ако Еврозоната се възвърне относително бързо, тогава Унгария ще направи същото “, прибавя той.

Източноевропейските стопански системи най-вероятно ще продължат да регистрират по-бързо движение на напредък от западноевропейските след края на пандемията, защото те все ще са във фаза на догонване, разяснява основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик. Те също по този начин реагираха по-бързо на пандемията от страни като Франция, Испания и Англия, което докара до доста по-малко смъртни случаи от вируса.

„ Те бяха ударени по-късно, което им разреши да видят протичащото се в Италия, преди сами да се изправят пред пандемията. По тази причина, когато COVID-19 прекоси границите им, те започнаха ранни и решителни дейности “, прибавя Яворчик.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР