Пандемията от Covid-19 може да заличи десетки години напредък по

...
Пандемията от Covid-19 може да заличи десетки години напредък по
Коментари Харесай

Повече работа, по-малко права – да си жена по време на пандемия

Пандемията от Covid-19 може да заличи десетки години прогрес във връзка с равноправието и равнопоставеността на половете. Това се дължи на обстоятелството, че по време на карантина и обществена изолираност, когато хората си стоят най-вече у дома, домакинските отговорности и грижата за фамилията се поемат съвсем напълно от дамите. Така нареченият безвъзмезден труд, който не се признава като стаж, нито като нищо, само че се случва всеки ден в съвсем всеки дом.

Застрашени или съвсем унищожени са опциите на дамите за работа и обучение. Много от тях към този момент имат влошено психическо и физическо положение. Това ни изправя пред " действителен риск да се върнем към половите стандарти от 50-те " . Тревожните данни са публикувани от организацията " Организация на обединените нации Жени " (UN Women).

" Всичко, за което сме работили и което лиши години, може да бъде изгубено единствено за 365 дни ", изяснява пред Анита Батиа, зам.-директор на " Организация на обединените нации Жени ".

Статистиката на " Организация на обединените нации Жени "  е събрана след провеждането на 38 изследвания най-вече измежду фамилии със междинни и ниски приходи от разнообразни страни. Данните от стопански по-напредналите страни не обрисуват по-различна картина. Още по-притеснителен съгласно Батиа е фактът, че доста от дамите не се връщат на работните си места, които са имали преди пандемията.

Само през септември в Щатите към 865 хиляди дами са напуснали работа (за съпоставяне – мъжете са 200 хиляди ), като главната причина е, че няма кой да се грижи за фамилията и дома.

Това ще се отрази освен на общото богатство на дамите, само че и на техния стопански напредък и самостоятелност, показват от Организация на обединените нации.

Безплатният труд включва всички домашен отговорности и грижи за фамилията, които в действителност поддържат и стопанската система, само че рядко биват признавани за работа. Най-много дамите да получат в подмяна едно " Благодаря ". Пандемията сподели, че таман този безвъзмезден труд е в основата на обществената сигурност, когато липсват съвсем всевъзможни други контакти и занимания.

За да се отстрани този проблем, от Организация на обединените нации оферират на държавните управления и бизнеса да признаят съществуването на безплатния труд и да предложат спомагателни дни заплатен отпуск по фамилни аргументи или най-малко, даже при локдаун, да оставят детските ясли и градини отворени.

Днес е последният присъствен образователен ден в цяла България, а от понеделник хиляди дами ще се чудят по какъв начин да жонглират по едно и също време с работа, деца, които не са на детска градина, деца, които би трябвало да вземат участие в отдалечено образование, домашен отговорности, а от време на време и мъж в хоум офис, който чака обяд, кафе и успокоение. 

" Това не е просто въпрос на права, само че и въпрос за това какво има стопански смисъл. А несъмнено има смисъл за стопанската система дамите да вземат участие пълноценно в нея ", споделя още Батиа.

 
За дамите и " блажения парадайс на дома "  

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР