Болница в София бе осъдена заради използването на генетичен материал

...
Болница в София бе осъдена заради използването на генетичен материал
Коментари Харесай

Лекарка си направи бебе с генетичен материал от земеделец от Кнежа без негово знание 


Болница в София бе наказана поради потреблението на генетичен материал без позволение на притежателя му, заяви Нова тв.

Земеделският производител от Кнежа Людмил Петровски живее на фамилни начала с жена от Варна. Двамата възнамеряват инвитро процедура. На него му се постанова престой в София, с цел да се грижи за майка си, която е претърпяла тежка интервенция. По рекомендация на негова остаряла позната - доктор, оставя за предпазване генетичен материал в столична болница с концепцията да го употребява за инвитро процедурата.


Но година по-късно животът му се обръща на 180 градуса. Разбира, че е станал татко. Но не от дамата, от която желае дете, а от неговата позната лекарка. Без позволение тя е употребила генетичния му материал и е направила инвитро процедура.

" През декември ми праща фотография с детето и ми честити Коледа. Написа ми, че ще вършат кръщене и ме кани. Обадих ѝ се и я питах като какъв да се явя на събитието и тя сподели, че бащата съм аз ", описа Людмил Петровски.

Мъжът упорства и за ДНК тест, който удостоверява думите на лекарката.

" Оказа се, че аз съм бащата 99, 9 %, а тя – 0. Тоест, не е биологична майка ", изяснява Людмил.

От болничното заведение тогава отхвърлят среща с екипа на малкия екран. В документално мнение декларират, че казусът не визира пропуск от страна на лечебното заведение, а споразумяване на междуличностни връзки. Майката също отхвърля среща.


След осведомено единодушие за заледяване, предпазване и топене на сперма, подписано персонално от Петровски, мъжът персонално е оставил за предпазване биологичния си материал в болничното заведение. Декларацията за единодушието му е попълнена от лекарката. Под тази декларация има място за два подписа – на двамата сътрудници. И двете графи са подписани. Графологична експертиза открива, че подписът не е на Петровски. А в двете графи се е подписала лекарката.


Мъжът завежда дело против лечебното заведение. А Софийски градски съд осъжда болничното заведение. В претекстовете на съда написа следното:


" Нарушаването на правото на телесна цялост на ищеца Людмил Петровски посредством провеждането с негов биологичен материал на здравна активност на асистирана репродукция без негово единодушие следва да се квалифицира като щета. Безспорно е открито, че тази щета е настъпила вследствие безучастие на чиновници на ответното лечебно заведение ".

" Болницата е наказана като възложител на работата в резултат на събрания материал. Беше открито, че липсва осведомено единодушие. Медицинските чиновници не са се съобразили и са нарушили настояща разпоредба ", разясни юристът на мъжа Станислава Колева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР