Пандемията направи това, което куп правителства не успяха - върна

...
Пандемията направи това, което куп правителства не успяха - върна
Коментари Харесай

120 000 гурбетчии се върнаха у нас

Пандемията направи това, което куп държавни управления не съумяха - върна вкъщи част от българите, разпилени по света. Завчера вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова означи, че са 121 000 души

Умните ще останат, счита анализаторът Светозар Гледачев, като в облика на „ умните ” събира висококвалифицираните експерти, с положително обучение и насъбран опит. Вече е ясно, че те могат да работят от всякъде, стига да имат компютър и връзка с интернет, аргументира се той. Редовите гастарбайтери обаче евентуално ще се върнат назад във втората си татковина в търсене на прехранване, а децата им ще ги виждат единствено по Viber  и Skype.

Емигрантите имат две лица -самотно и изтощено в страната, където са избрали да отидат, и самонадеяно и леко пренебрежително - пред сънародниците си вкъщи. Далеч от родината те носталгично мечтаят за дъха на липи от родната улица, нашенската лютеница и баница, осъзнавайки същинския смисъл на думите „ дърво без корени ”. Ваканцията в България обаче прекарват по напълно различен метод, в жанр „ ауу, но по какъв начин можете да живеете по този метод, в UK такова нещо не може да се случи ”, изречено безусловно с лек чуждоземски акцент.

Третата порода са най-ценни за България. Това са хората, натрупали познания и скъп професионален опит в чужбина, само че в последна сметка избрали да се върнат тук. Те се трансформират в мотор на доста цивилен процеси, нов нрав, среда и другарство, написа Марица.

Ефекта от 121 хилядите завърнали се българи статистиката към този момент го регистрира. Те си пристигнаха с парите и подвигнаха вътрешното ползване освен на дребно. С това икономистите се пробват да обяснят мистериозните данни на Национален статистически институт за нараснало ползване в България при падащо в целия Европейски Съюз. Емигрантите са обичана категория клиенти и на брокерите на парцели. Те обичат да влагат в селски къщи или огромни жилища. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР