Пандемията COVID-19 разкри както политическата, така и професионалната некомпетентност на

...
Пандемията COVID-19 разкри както политическата, така и професионалната некомпетентност на
Коментари Харесай

Демократична България: ГЕРБ не се справи с кризата COVID-19 в България

Пандемията COVID-19 разкри както политическата, по този начин и професионалната непросветеност на властимащите при справяне с всевъзможни рецесии, и в частност с епидемии. Липсата на тактика и поредност в прилаганите ограничения и тяхното показване пред обществото, доведоха до подозрения освен за тяхната успеваемост, само че даже за съществуването и сериозността на болестта. Ефектите от това върху публичното здраве и върху положението на стопанската система могат да са пагубни. Поднасянето на публични мнения, без професионален теоретичен разбор и по неуместен и комедиен метод, единствено ускорява недоверието измежду обществото.

Това се показва в позиция на " Демократична България ".

Докато у една част от хората несъответстващото показване на опасността от COVID-19 вся боязън и напрежение, у друга то докара до несъобразителност и подценяване на заплахата.

Поставянето на жителите сред две огромни рискове - гибелен вирус и финансова невъзможност, се отрази на тяхната душeвност.

Преминаването от строги ограничавания към съвсем цялостно разпределяне на ограниченията, остави хората с усещането, че ограниченията имат прочувствена, а не научна, основана на действителни доказателства, статистика и разбор основа. Прокрадва се и подозрението, че обслужват ползите на властта, а не на жителите. Рестрикциите за излизане измежду природата в композиция с разрешението за посещаване на футболни мачове и закрити заведения, съумя да урони и дребното останало доверие във властта и нейните ограничения.

В избран миг, нелогичните ограничения оставиха увеселителни заведения претъпкани на закрито, а учебни заведения и университети - празни и затворени. Възникна въпросът, дали епидемиологичните ограничения са основани на научни данни или на политическо лоби? Създаде се “стигма” върху болните, както през интервала на боледуването им, по този начин и след тяхното излекуване.

Осветиха се и някои съществени хронични дефекти в здравната ни система като липса на обща осведомителна система, с която съответно и в точния момент да се следи здравето на популацията, липса на прелиминарен проект за противопоставяне на епидемии, липса на стандарти при предварителна защита на заболеваемостта, ниска готовност на системата за отмерено доболнично и болнично застраховане при епидемиологична и пандемична заплаха, липса на въведени цифрови технологии с опция за телемедицина, изключително в доболничната и незабавна помощ, дефицит на кадрови запас на всякакво равнище, изключително на съответни експерти, не ефикасна държавна политика за подготовка на работещите в здравната система, неефективно финансиране, липса на действителни статистически данни за разбор и прогнози в здравния бранш, липса на отчетност.

Систематичен проблем е продължаващото финансиране на лечебни заведения, които не могат да дават модерно равнище на медицински услуги. НЗОК бе принудена да премине на бюджетен модел на възнаграждение на скъпата болнична помощ в най-големите лечебни заведения в страната в сведен размер, с цел да “подсигури” кадрово системата. В последна сметка, това единствено задълбочи проблемите в бранша. На процедура се “освети” държавният, псевдо-здравноосигурителен модел на ръководство.

Целевата дотация за “първа линия” сътвори разделяне сред медиците. Фактът, че ОПЛ и доболнична помощ бяха изключени от тази дотация е единствено удостоверение за неглижирането на тези действия в последните 10 години.

От началото на месец март досега, заради кадрови и учредителен недостиг главно в системата на РЗИ, не се реализира нужният и нормативно написан противоепидемичен надзор. Вместо него, без епидемиологична оценка, бяха въвеждани и анулирани ограничения ограничаващи съществени човешки права.

Приемаме за неправилно решението да се финансира лекуването на заболели от COVID-19 по пътека от НЗОК, вместо целево, от Министерство на здравеопазването и общините.

Неизменно следва да се регистрира, че ограниченията против COVID-19 не са изолирани от останалите политики и че общото здравно положение на популацията, а и самостоятелният и груповият имунитет зависят от политиките в доста други области:

- от достъпа до медицински услуги на възрастните и хронично болните;

- в най-голяма степен от равнищата на замърсяване на въздуха в обитаемоте места, на работа и в домовете;

- от равнищата на физическа интензивност и благоприятни условия за самостоятелен спорт, туризъм и тренировки;

- от градоустройството, гъстотата на застрояване, общите устройствени проекти, опциите за напредване с самостоятелни двуколесни средства;

- от общото положение на стопанската система и спестяванията на домакинствата;

- от общите равнища на стрес, респективно чувство за сигурност в индивида и обществото;

- равнищата на здравна осведоменост, образование; здравните привички и държание на гражданите;

- обществените фактори.

Преди всичко, въвеждането на ограничения би трябвало да става при спазване на следните общи правила:

- ограниченията може да лимитират самостоятелни права и свободи в авансово оценен размер и единствено при последна нужда, едвам откакто всички други благоприятни условия са изчерпани;

- всяко ограничение на права и свободи следва да е ясно регламентирано и комуникирано за краен и предупреден период, както и с авансово избрани и оповестени условия за анулация на тези ограничения;

- грижата за персоналното здраве е прерогатив и отговорност на индивида и следва да е резултат от осведомен избор, воден от осъзнаването на тази отговорност, а не заради боязън от репресии;

- събирането, обработването и оповестението на персонална информация, локации и трафични данни не би трябвало да нарушава настоящото законодателство и етичните принципи;

- вдишване на ясна политическа отговорност за сегашни и бъдещи дейности и следствията от тях;

- финансовите ограничения би трябвало да се насочват преди всичко към най-уязвимите от икономическа и здравна позиция групи от популацията, в условия на бистрота и при съблюдаване на правилото на равнопоставеност и отбягване на дискриминация.

Предвид горното, считаме че страната има потребност от пакет от ограничения и политики, които да доведат до по-добро ръководство на рецесията:

- обрисуване на съответни краткосрочни и дълготрайни цели и ограниченията за тяхното постигане;

- оформяне на ясни критерии за оценка на резултатите, тъй че обществото да има визия към какво се стремим, какъв е напредъкът, при какви условия ще бъдат въвеждани ограничавания и по кое време тези ограничавания ще бъдат отменяни.

Провеждане на осведомителни акции измежду обособените обществени групи, изключително измежду децата, с цел да могат властта и хората да бъдат съдружници в битката с вируса, с явен приоритет, че COVID-19 е действителност, а не небивалица, за успеваемостта на обикновени хигиенични ограничения и за тактиките за преодоляване на пандемията.

Изграждане на функционираща осведомителна система за наблюдаване и изследване на разпространяването на инфекциозните болести (infectious disease surveillance). Такава система е ядрото на битката със болестта и данните от нея са сериозни при правенето на тактика за противопоставяне. Без такава система прилаганите ограничения ще стъпват не на просвета, а на политически ползи.

Изграждане на обединен информативен център за систематизиране на свободните кревати в лечебните заведения, покриващ територията на цялата страна.

Въвеждане на електронно приложение за online-консултиране на жителите в действително време при съществуване на COVID-19 симптоматика и за ранно диференцирано ориентиране към нужното равнище на здравна помощ, както и за ориентиране за логистична помощ и обществен патронаж в изискванията на карантина и изолираност.

Одобряване на единна национална тактика за организацията и обезпечаването на лечебни мероприятия и дейности по предварителна защита и профилактика, по отношение на предстоящата нова вълна на заболеваемост и от COVID-19.

Отчитайки тоталния неуспех на няколко следващи държавни управления във въвеждането и употребата на осведомителни системи и електронно ръководство, считаме че сегашните ръководещи нямат потенциал и за това деяние.

Изграждане на експертен съвещателен съвет от български и външни специалисти, включително епидемиолози, медици с разнообразни специалности, само че и икономисти, експерти от сферите на образованието, туризма и други Такова многообразие на гледни точки ще докара до баланс на предлаганите политики, само че и ще разшири запаса от вероятни решения на обособените проблеми.

Разширяване на тестването:

- наложително тестване на всички контакти на инфектирания от 1-ви ред, а освен на тези със симптоми;

- стимулиране на доброволното тестване посредством понижаване на цената на тестванията благодарение на държавна дотация, както и облекчение на изискванията на работа на частните лаборатории;

- въвеждане на пресяващи проби - RespiAG Covid при нужда от всеобщи бързи проби в избрани епидемиологични обстановки.

Ограничаване на събиранията на огромни групи от хора в затворени пространства:

- незабавни ограничения за въвеждане на електронни услуги в държавната администрация, образованието и опазването на здравето и ограничение на административния напън върху бизнеса;

- удължено и по-гъвкаво работно време на държавните институции;

- стимулиране на работата от отдалеченост, там където е разумно;

- основаване на общински електронни екосистеми за логистична помощ и обществен патронаж, за жителите в карантина и изолация;

- разбор на най-хубавите практики за противоепидемични ограничения на работните места и съответното им имплементиране при отчитане на характерните особености на всеки бизнес;

- поощряване напредването с колела. Велосипедът е пълноценна част от ограниченията за предварителна защита на разпространяването на COVID-19. Няма по-ефективен метод за напредване в градска среда, който по едно и също време да обезпечава спазването на физическа отдалеченост, да дава дневната доза физическа интензивност и да не замърсява въздуха.

Мерки в границите на доболнична здравна помощ:

- регулярно образование на общопрактикуващите лекари на тематика COVID-19 и даване и възобновяване на АЛГОРИТМИ за слагане на диагноза за COVID-19, за динамично следене на инфектираните пациенти, ранна оценка на риска от утежняване на клиничната картина за попречване на неподходящо развиване на заболяването, ранна терапия на леките форми на болестта, хоспитализиране на пациентите с индикации за това в срок;

- образуване на превоз на пациентите с леки форми на болестта, при положение, че се нуждаят от лекарски обзор и лабораторни проучвания.

Карантинни ограничения:

- в детайли епидемиологично изследване и следене на контактите;

- усилване контрола върху спазването на карантината; ясно вземане предвид, че цялостната изолираност е невъзможна за доста хора, в случай че не им се дават избрани обществени услуги;

- основаване на благоприятни условия за настаняване на инфектирани с COVID-19 в карантинни звена, при предпочитание на пациента, когато изолирането в границите на дома е проблематично или невероятно.

Мерки, касаещи болничната здравна помощ:

- регулярни образования и телесеминари за лекуващите лекари в отделенията, в които са настанени пациенти с COVID-19;

- постоянно възобновяване на АЛГОРИТМИ за терапия на другите форми на заболяването;

телемедицина.

Оптимизиране на ускорената процедура за разглеждане и утвърждение от ИАЛ и ЕККИ на клинични изпитвания на ваксини и характерна терапия на COVID-19. Настоящата “ускорена” процедура лишава най-малко 1 месец, което е прекомерно дълъг интервал, изключително спрямо други страни (ЕС, Съединени американски щати, Канада), където той е една до две седмици. За да бъдат разсеяни подозренията за непозволеното им потребление, да се обезпечат бистрота и проследимост на даренията за подкрепяне на битката с COVID-19.

Нужно е да се следят политиките по преодоляване на пандемията в страните по света и да се взима образец от първенците в оправянето, само че е нужно да се регистрират и българските специфики на протичане на епидемията. Преди всичко, тази рецесия визира цялото население и ние сме изрично срещу това, ограниченията да се нагаждат по отношение на политическите потребности на ръководещите. Призоваваме за неизменност в политиката по справяне с пандемията и строги критерии при техните промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР