Памид представлява винен сорт грозде, който преди време е бил

...
Памид представлява винен сорт грозде, който преди време е бил
Коментари Харесай

Памид

Памид съставлява винен вид грозде, който преди време е бил извънредно известен в страната. Днес той продължава да се отглежда, въпреки и в не толкоз огромни количества. Сортът е подобаващ освен за подготвяне на вино, само че и за директна консумация. Той е типична просвета за Балканите. В Румъния се назовава рошиора, в Турция съръ чибук, в Македония и Сърбия - пловдина, а в Албания - коплик.

Листата при памид са обагрени в зелено. Те са едри, заоблени, петделни, покрити с мъх. Петурата е набръчкана и подвита нагоре. Тя е снабдена с огромни, триъгълни зъби. През есенните месеци боята на листата се трансформира и те стават червеникави.

Цветът при памид е двуполов. Интересното при този вид е, че леторастите се развиват право нагоре. След това те се втвърдява в тази форма. Младите и нежни пръчки са оцветени в жълто. Чепката не е прекомерно огромна, притежаваща форма на цилиндър или конус. Снабдена е с дебела дървесинена ръкохватка.

Зърното е със междинна величина, заоблено, обагрено в розово или тъмночервено. Може доста елементарно да се раздели от дръжката. Месестата част е водниста, само че пък леко хрупкава, приятна на усет. Тя е покрита от тънка люспа. Плодът на памид се употребява за консумация в свежо положение или за извличане червени трапезни виновност. Подходящ е за купажни гроздови еликсири. В консуматорска зрялост захарността при плода може да доближи от 18 до 24 %.

Памид не е придирчив към почвата. Той се развива относително бързо. При него се следи висока родовитост и значителен рандеман. Памид е вид, който спада към средноозреещите лози. При него гроздоберът настава в средата на месец септември. Положителна негова линия е, че не се повлиява от суша или ниски температури. Но за сметка на това се рони елементарно.

 Чаша алено вино

История на памид

Говори се, че памид е античен вид, който се отглежда на територията на днешна България от хиляди години. Бил е стопанисван и от античните траки. Познати са към двадесет разновидности на сорта, като от всички тях се подготвя леко пивко вино, при което алкохолният градус не е висок. За жал обаче, към днешна дата той не е изключително прелъстителен за винопроизводителите.

И в случай че в предишното е бил скъп и допреди двайсетина години набраният урожаят е възлизал на към 40 000 тона годишно, то напоследък в годината се получават към 7 хиляди тона от него. Еликсирите от памид не са изключително известни на пазара и съгласно производителите е спаднало тяхното търсене.

Все отново вино от този вид към момента може да се откри в домашната маза на някой малък производител, който подготвя питие само за персонална приложимост. От друга страна, в случай че въпреки всичко на пазара се появи бутилиран памид, той не е това леко и пивко вино, които познавачите са привикнали да употребяват, а напитка, на която принудително ѝ е притурен по-висок градус и компактност.

Характеристики на памид

Консумирането на памид е същинско наслаждение за сетивата. Вината, добити от памид се отличават със румен, жив и бляскав цвят, както и с уравновесен усет. Те са свежи и плодови, и някои познавачи ги съпоставят с френското божоле. Тези трапезни виновност е добре да се употребяват, откакто ферментират, защото отлежаването не им се отразява позитивно. Напитките от този вид са леки и пивки. Те не имат висок алкохолен градус. Това ги трансформира в идеалното ежедневно пиво.

Поднасяне на памид

 Свинско роле

Памидът е леко вино и затова би трябвало да бъде добре охладено преди поднасяне. Постарайте се температурата му да бъде към 12 градуса. Независимо че този вид вино не свети с аристократични качества, той също заслужава да бъде поднесен в подобаваща чаша. За задачата може да ползвате чаша за естествено сладки виновност. Тя е направена от стъкло и има столче. Обемът ѝ не е огромен.

Този вид чаша има хармонични извивки - уголемява се в долната част и към столчето се стеснява напълно гладко. В горната ѝ част също имаме по-малък диаметър. Чашата за естествено сладки виновност разрешава отпиването да се случва с дребни глътки и посредством засмукване. По този метод най-добре се откроява уханието на напитката. Тази чаша е подобаваща и за всички типове десертни и естествено сладки гроздoви еликсири.

Лекият темперамент на виното подготвя то да бъде употребявано с разнообразни храни, включителнo по-тежки меса. Всъщност е научно доказано, че плодовите киселини се съчетават най-успешно с мазни храни.

Ето за какво можете да съчетаете виното с ястия от свинско месо. Предлагаме ви да го комбинирате със свински ролади, свински кебап, печено свинско филе, свинско с праз и лапад, а също по този начин и със задушено по румънски. Можете да съчетаете виното и със свежа салата, в която участват както салами, по този начин и зеленчуци и млечни артикули.

В подобен случай можете да се спрете на картофена салата с шунка и маслини, йогурт салата с краставици, салата с пилешко и фасул, зелена салата с гъби и бекон и други Любителите на това вино могат да подсигуряват, че то сполучливо се хармонизира с по-голямата част от блюдата, присъщи за обичайна нашенска софра. Можете да комбинирате виното и с някакъв тип паста. Всичко е въпрос на персонални желания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР