Паметта на свети Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ, се чества на

...
Паметта на свети Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ, се чества на
Коментари Харесай

Църквата почита преместването на мощите на Св. Йоан Златоуст

Паметта на свети Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ, се празнува на 13 ноември (във връзка с кончината му, въпреки и не на самата й дата), както и на 30 януари, когато е празникът на тримата велики светители, епископи на Църквата - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. А през днешния ден честваме свети Йоан Златоуст по отношение на преместването на светите му мощи през 438 година от арменското населено място Комана, където той умрял в заточение, в столицата, където по-рано бил архиепископ.

 

Заради изобличенията си против императрица Евдоксия свети Йоан бил отхвърлен от архиепископския пост и на два пъти бил пращан на далечно изгнание, с цел да не могат последователите му да поддържат връзка с него. Това не пречупило духа на същинския нравствен овчар и разгорещен бранител на православната религия и високата добродетелност. Но телесните му сили се изчерпвали. По пътя към мястото на второто изгнание светецът умрял на Кръстовден 407 година в Комана и там бил заровен.

 

Тридесет години след кончината му Цариградският архиепископ Прокъл произнесъл възторжена проповед за живота и делото на своя нравствен отец и преподавател. Така се възстановила паметта за бележития архиепископ, църковен публицист и отличен просветител, златоустия Йоан. И по искане на народа император Теодосий Младши, наследник на Евдоксия, разпоредил мощите на светеца да бъдат пренесени в Цариград. По време на преместването доста заболели, които се докоснали до раклата, се излекували. А когато мощите пристигнали в столицата, били посрещнати от многохилядно голям брой, отпред с клира и императора. Поставили ги в храма " Свети апостоли ".

 

По време на Четвъртия кръстоносен поход, когато през 1204 година Цариград бил превзет, мощите на свети Йоан били отнесени на запад, само че през 2004 година папа Йоан Павел Втори върна част от тях и те се пазят в патриаршеския храм " Свети Георги " във Фенер.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР