Пълзи ли отново джендърът към невинните български ученици? Този въпрос

...
Пълзи ли отново джендърът към невинните български ученици? Този въпрос
Коментари Харесай

Дишайте спокойно: Джендърът няма да влезе в българските училища

Пълзи ли още веднъж джендърът към почтените български възпитаници? Този въпрос нашумя с нова мощ около един фейсбук пост на Борислав Цеков от Института за съвременна политика.

" В ИМП получихме сигнал и документи, които свидетелстват, че на 30 юли т.г., т.е. 3 дни след оповестяването на Истанбулската спогодба и джендър-идеологията за противоконституционни, в Българска академия на науките, Институт за проучване на обществата и знанието, се придвижва за финансиране от ЮНЕСКО грант от 24 хиляди $ за джендър образование на учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин ", написа някогашният народен представител от Национална движение „Симеон Втори" и Новото време.

Той приложи и докладна, от която се вижда, че има подобен план.

OFFNews потърси за коментар по тематиката просветителното министерство. Оттам ни дадоха отговор, че Националната комисия за ЮНЕСКО се ръководи от Министерството на външните работи (МВнР). На своето съвещание тя е разгледала 7 плана, а един от тях е бил цитираният.

" МОН е подкрепил с публично писмо единствено един план и това е „ Карстът - последното " бяло " леке на планетата Земя “, показан от Националния институт на Българска академия на науките по геофизика, геодезия и география. По време на съвещанието МОН е изразил поддръжка и за плана „ Участие на дамите в инженерно-техническите посоки за реализиране на стабилно развиване “ на Техническия университет – София ", декларират още от ведомството на Красимир Вълчев.

От министерството показват и безапелационна позиция:

" Ако цитираният от Вас план бъде утвърден от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи утвърждение да се употребява в просветителната система у нас. "  

Потърсихме за коментар и Външно министерство, откъдето получихме по обстоен коментар по проблема. Оказва се, че на 2 юли 2018 година в Министерство на външните работи се е провело съвещание на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО. На срещата са участвали заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който председателствал съвещанието, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на културата Румен Димитров, както и представители на Министерство на външните работи, МОН, министерство на спорта, Наказателен кодекс на ЮНЕСКО, Софийския и Техническия университет, Българска академия на науките и други.

Обсъдени са били подадените 7 плана по Програма „ Участие “ на ЮНЕСКО за интервала 2018-2019 година, измежду които е и планът „ Форум за джендър уравновесен учебен модел в учебно заведение ” (проект на Института на Българска академия на науките за проучване на обществата и знанието).

" Всеки член на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО направи своя ранглиста на плановете от 1 до 7. В крайното класиране планът „ Форум за джендър уравновесен учебен модел в учебно заведение ” заема шесто място от седем вероятни. 

При процедурата по класиране на плановете заместник-министър Юрий Щерк се е въздържал, а заместник-председателят на Националната комисия за ЮНЕСКО и шеф на дирекция „ Права на индивида “ в Министерство на външните работи Мария Спасова е сложила плана на шесто място в персоналната си ранглиста. Досегашната процедура демонстрира, че шансове да получат финансиране имат първите 3 плана в класирането ", декларират от министерството на Екатерина Захариева.

Така че, умерено, джендър план за образование на българските възпитаници няма да има.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР