Пълното спиране на Северен поток-1 се случи заради техническа неизправност

...
Пълното спиране на Северен поток-1 се случи заради техническа неизправност
Коментари Харесай

Газовият разрив между Европа и Русия се състоя

Пълното прекъсване на " Северен поток-1 " се случи поради техническа нередовност на последната работеща турбина. Европа и пазарите реагираха на това на пръв взор едва. Въпреки че има мотив за безпокойствие. От този миг нататък има действителен риск “Северен поток-1 ” в никакъв случай повече да не проработи. Каква цена ще би трябвало да се заплати за него?

В петък, 2 септември, Северен поток 1 не проработи след тридневна превантивна работа. " Газпром " съобщи, че доставките на газ по газопровода са изцяло спрени, до момента в който забележките по оборудването не бъдат изцяло отстранени.

" Газпром " изясни, че по-нататъшната работа на газовия компресорен елемент “Трент-60 ” в компресорната станция " Портовая " без премахване на откритите недостатъци основава риск от пожар или детонация, т.е. визира индустриалната сигурност на цялата станция. Констатиран е теч на масло в турбинните мотори. Освен това „ такова приключване беше записано по-рано, по-специално в ГПА № 14 (двигател № 120), прогресира и имаше по-мащабен темперамент. Наличието на този недостатък на няколко елемента демонстрира неговия систематичен темперамент “, добави “Газпром ”.

Важно е, че отстраняването на дефектите е допустимо единствено в изискванията на профилирана ремонтна база, която, както знаете, се намира в Канада. И с ремонта има огромни проблеми.

Възникна задънена улица, в подтекста на която това прекъсване може да се окаже съдбовно за „ Северен поток-1 “. Газопроводът може в никакъв случай повече да не проработи. „ Когато по-рано търговците пробваха 3500 $ за хиляда кубически метра, те демонстрираха приблизителната цена, която е допустима, в случай че “Северен поток-1 ” бъде изключен. Всъщност това се случи на 2 септември. Няма позитивни сигнали, че този проблем ще бъде решен през идващите месеци “, споделя Алексей Громов, шеф „ Енергетика “ в Института по енергетика и финанси.

„ Според мен в този момент идва осъзнаването, че газовият бракоразвод сред Русия и Европа е настъпил. И ще се запазят единствено тези доставки, които към момента минават през украинския маршрут и „ Турски поток “, тъй като там има наши другарски страни и ние отговаряме на техните потребности “, споделя Громов. Сега той не изключва сюжет, който смяташе за малко евентуален напролет - това е оповестяването от страна на Европа на ембарго върху съветския газ или таван на цените, което е същото като ембарго.

Парадоксално е, че в Европа новината за прекъсването на последната работеща турбина на газопровода беше призната, въпреки и отрицателно, само че напълно умерено. Така цените на газа на европейската фондова борса скочиха с 35% след рекорден седмичен спад. Но те доближиха 2900 $, а това не са рекордни стойности. Еврото падна, само че от няколко дни се търгува под паритета по отношение на $. Икономистите още веднъж заговориха за криза в Европейски Съюз, само че и с това от дълго време плашат.Защо Европа не наподобява шокирана и смутена, че “Северен поток-1 ” може повече да не работи?

„ Първо, на политическо равнище Европа от дълго време сподели, че Русия ще спре „ Северен поток-1 “. И двете страни са обрисували своята позиция и нямат желание да отстъпват. Те схванаха, че газът няма да тече през този канал. И това парадоксално успокои пазарите. Това е подобен психически фактор, когато и двете страни схванаха неизбежността на обстановката и се успокоиха “, споделя специалистът в сектора.

Позицията на Русия е, че Канада, Европейски Съюз и Англия би трябвало да отстранен глобите за всевъзможни ремонтни действия по газопровода за непрекъснато, а не краткотрайно, както беше препоръчано за ремонтираната турбина, заседнала в Германия. Посочена е и позицията на Германия и Европа – те няма да създадат нищо.

Освен това “Северен поток-1 ” към този момент работеше единствено с 20% от потенциала си, което понижи степента на напрежение от затварянето.

„ Вторият миг е стопански. В страните от Европейски Съюз се следи естествено понижение на потреблението на газ, което е приблизително 20% от 450 милиарда кубически метра газ, които Европейски Съюз използва годишно. Това се случи през първата половина на тази година. Основната причина е, че промишлеността, стопанската система и хората започнаха да икономисват потреблението на газ заради високите цени на газа, които доминират от есента на 2021 година Следователно тази зима Европа няма да има потребност от толкоз газ, колкото е консумирала през отоплителния сезон предходната година “, споделя енергийният шеф на Института по енергетика и финанси. Скъпият газ убива търсенето, това е стопански модел. При други цени потреблението на газ нямаше да падне. Оказва се, че потреблението на газ в Европа е намаляло приблизително с 90 милиарда кубически метра газ. Това е повече от потенциала на " Северен поток-1 " от 55 милиарда кубически метра.

„ Третият фактор е новината, че европейските подземни складове за газ към този момент са цялостни съвсем на 80% и остава единствено малко до 90%. Минималното равнище към този момент е достигнато и скоро ще бъде достигнато мечтаното “, споделя Громов.

Всъщност цените на газа скочиха по-бързо лятото, в сравнение с в този момент, тъкмо тъй като европейците се пробваха да изпомпват газ в своите подземни складове по-бързо. Това сътвори търсене на синьо гориво в спокойния летен интервал. Сега казусът с ПГХ е съвсем решен и същинският отоплителен сезон в Европа стартира едвам от средата на октомври-ноември. Освен това азиатските страни към момента не са подготвени да се борят за ВПГ и да заплащат повече от 2000 $ за хиляда кубически метра за него (Европа заплаща повече от 2900).

Но сигурно ще има покачвания на цените на газа в Европа. През отоплителния сезон търсенето на газ ще пораства. Освен това азиатските страни към този момент ще стартират да се борят за ВПГ, което значи, че размерите му за Европа могат да намалеят. Също по този начин ще има скокове на цените по време на студове. Следователно 4000 $ е доста съществена прогноза.

„ Какви са факторите за повишаване на цените тази зима? Потенциалното прекъсване на доставките на газ през Украйна. Вторият фактор е времето. Като цяло обаче насъбраните ресурси от газ, съчетани с внезапно понижаване на потреблението, по принцип ще разрешат на Европа да премине тази зима. Друг е въпросът каква цена ще заплати Европа за това “, счита Алексей Громов.

Трябва да се разбере, че потреблението на газ през отоплителния сезон ще намалее още повече заради по-нататъшното затваряне на промишлените предприятия, процесът към този момент е почнал и ще набере нова скорост през зимата. На първо място ще пострадат енергоемките фабрики за произвеждане на торове, цимент, железни произведения и други.

Освен това Европейски Съюз възнамерява тази седмица да одобри цялостен набор от ограничения за мощно понижаване на потреблението на газ. По-специално за намаление на температурата в жилищните здания с един градус до 19 градуса, което сигурно ще понижи комфорта на елементарните европейци. С други думи, както споделя Громов, те няма да замръзнат тази зима, само че в жилищата ще бъде хладно. В същото време разноските за сила ще се усилят за всички - за страните, за промишлеността и за популацията.

Защо Европа и Русия стигнаха до газова задънена улица? „ Всички схващат, че Европа ще се откаже от съветския газ, това е въпрос на време. Първоначално Европа искаше да понижи личните си покупки на газ с към две трети, само че едвам към 2030 година След СВО в Украйна Европа реши да форсира и понижи покупките на газ до 2025-2027 година Но Русия реши да го направи сама. Разбира се, има механически проблеми, само че когато страните имат интерес, тогава проблемите с ремонтите се вземат решение. Но Русия принуждава самата Европа да се откаже. Сигурен съм, че за Русия в този момент е най-хубавият миг за подобен газов раздор. От финансова позиция за нас няма да е мъчно да го създадем тази година, само че ще бъде мъчно за Европа “, споделя Алексей Громов.

Експертът не има вяра в възможното стартиране на " Северен поток-2 " даже при огромни студове, тъй като в този случай Германия ще би трябвало да покаже политическа воля и да се опълчи на дейностите на Европейски Съюз и Съединени американски щати, а в страната просто няма толкоз мощни политически водачи.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР