Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март

...
Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март
Коментари Харесай

Василев: Падането на дерогацията не би следвало да се отрази на българския пазар

Пълното рухване на дерогацията за съветския нефт от 1 март 2024 година не би следвало да се отрази на българския пазар. Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев.

Повод за коментара му едоговореността сред ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) и ДПСза анулация на дерогацията за съветския нефт в две стъпки. Първата е от 1 януари прекъсване на квотите за експорт, втората - от 1 март дефинитивна анулация на дерогацията, разгласи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на взаимно изказване в Народното събрание в петък.

Според Василев няма съображение на този стадий да се покачват цените на горивата у нас.

" Още преди месец и половина – два Народното събрание одобри закон, с който би трябвало да поетапно да се понижи използването на съветски нефт. Това, че се не разрешава износът от 1 януари, касае съветския нефт. Ако има неруски нефт, той умерено може да се изнася ", сподели министърът. Според Василев това просто ще форсира прекосяването към неруски нефт.

Василев разяснява и позицията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, изпратена до медиите, че анулацията на новите квоти за експорт на нефтопродукти от 1 януари 2024 година, е еднакво на анулация на дерогацията още от декември 2023 година.

Според него това са опити за всяване на боязън.

Вчера, 18 ноември, рафинерията „ Лукойл Нефтохим Бургас “ предизвести, че може да спре работа след реализирана сделка от „ Продължаваме промяната–Демократична България “, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи износът на петролни артикули да се прекрати още на 1 януари, а дерогацията да отпадне от март следващата година.

В позиция до медиите „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД декларира, че анулацията от 1 януари 2024 година на квотите за експорт на нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, в действителност е равносилна на анулация на дерогацията още от декември тази година.

„ Липсата на опция за експорт на тези артикули ще докара до бързо препълване на складовете на рафинерията, а това – до наложително прекъсване на производството “, написа в прессъобщението.

„ Това може да сложи бургаската рафинерия в условия на нараснал софтуерен и логистичен риск и да заплаши доставките на горива за българския пазар “, се споделя още в позицията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР