Палеонтолози откриха неизвестен досега вид динозавър с необичаен външен вид.

...
Палеонтолози откриха неизвестен досега вид динозавър с необичаен външен вид.
Коментари Харесай

Откриха останки от уникален динозавър с козина

Палеонтолози откриха незнаен до момента тип динозавър с необикновен външен тип. Тялото му било покрито от дебела четина, съчетана с две двойки пластини, стърчащи от раменете. Резултатите от изследването са оповестени в списание „ Cretaceous Research “, предава БГНЕС.

През последните десетилетия палеонтолозите откриват разнообразни динозаври със непокътнато външно покритие, което разрешава по-ясно да се разбере произхода на перата и филогенетичната връзка сред динозаврите и птиците.

Учени от Държавния музей по естествена история в Карлсруе разкрили измежду сбирката от вкаменелости проба от варовикова наслойка от Североизточна Бразилия с остатъци от незнаен тип динозавър. По размер той не е бил по-голям от съвремена кокошка.

След като са изследвали благодарение на рентген скритите в камъка вкаменелости, те съумели да проучат характерностите на вътрешните органи, както и детайли на идеално непокътнатата външна обвивка на животното.

„ Онова, което е изключително извънредно за това животно, е съществуването на две доста дълги, евентуално твърди пластини, стърчащи от раменете му, които евентуално са били употребявани за привличане на вниманието на колегата, при съревнование или за заплашване на врага “, се споделя в прессъобщението.

Вероятно става въпрос за самец, което е изненадващо, като се има поради, че най-сложните средства за самовъзвеличаване нормално се повяват при животните в зрелост.

Благодарение на добре непокътнатите отпечатъци, учените открили, че гърбът на животното е бил затрупан с грива от дълга четина, което до момента не се е срещало в описанието на вкаменелости.

Авторите на изследването нарекли новия тип Ubirajara jubatus, което в превод от езика на коренното бразилско население тупи значи „ заповедник на копието “. Името му е обещано поради копиевидните израстъци на раменете, които, съгласно учените, са формирани от кератин. Всеки от тях имал през средата дребен изострен било.

„ Копията “ били ситуирани по този начин, че не пречели на придвижването на крайниците и не ограничавали животното по време на миграция или лов.

Учените допускат, че необикновеното покритие увеличавало шанса за продължение на типа. По всяка възможност представителите на Ubirajara jubatus са го употребявали за привличане вниманието на самките, както вършат актуалните фазани.

Авторите на изследването считат, че дребният динозавър и неговите шипове от кератин са междинното звено сред същинските динозаври и птиците.

Костта се нуждае от доста сила, с цел да поддържа тялото, също така е тежка и може да докара до съществени контузии, в случай че се счупи. Кератинът, от който се състоят космите, перата и рибените люспи, са най-хубавата опция за такова малко животно. Кератинът е по-изгоден за тялото, той е лек, еластичен и при положение на щета може елементарно да бъде сменен.

Предполага се, че Ubirajara jubatus е живял преди към 110 млн. години, в аптския век на интервала креда и морфологично е тясно обвързван с европейските динозаври от юрския интервал Compsognathus.

Това е първият динозавър с нептичи генезис със непокътната външна обвивка, открит на територията на античния суперконтинент Гондвана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР