Палатков лагер разпънаха от синдикат Защита“ пред Здравното министерство в

...
Палатков лагер разпънаха от синдикат Защита“ пред Здравното министерство в
Коментари Харесай

Медици протестират пред здравното министерство

Палатков лагер разпънаха от профсъюз „ Защита “ пред Здравното министерство в символ на митинг.

Недоволството им е поради неизпълненото заричане за повдигане на заплатите в бранша. На митингите си преди месец те настояха парите, които получават поради работата на първа линия по време на пандемия, да останат част от месечните им хонорари.

В средата на април месец профсъюз „ Защита “ разгласи, че възобновява митингите си, точно поради неизпълнени обещания. Тогава медицински чиновници излязоха пред ИСУЛ и дадоха поръчка, че след празника отварят палатков лагер, а на 12 май възнамеряват народен митинг. Така и става.

„ Протестите са възобновени заради това, че обещанията, които бяха поети от министър-председателя и половината кабинет към днешна дата не са изпълнени. Доказателство е, че към този момент са направени бюджетите за центровете за незабавна здравна помощ, няма нито една стотинка нарастване на бюджетите. Това значи опазване на старите равнища на заплатите. Все още не знаем до каква степен са стигнали договарянията сред Лекарския съюз и Здравната каса, само че там и да бъдат признати тези 25%, те няма да бъдат за заплати, те са за цялостната прехрана на лечебните заведения, ще бъдат някакви минимални – примерно 5-8% и то там, където има опция, тъй като би трябвало да се дава отговор на избрана разпоредба “, сподели ръководителят на синдиката Красимир Митов.

По думите му, другите пари ще бъдат за прехрана на лечебните заведения.

 „ Така, че тези обещания очевидно са една първоаприлска смешка, само че не прави чест на премиера и на половината кабинет да излъжат по този начин съсловието, тъй като по този метод – с неистини и с обещания, няма да запазят лекарите и сестрите – младите напущат страната, възрастните се пенсионират и има заплаха България да остане без опазване на здравето, което е много притеснително за всички български жители. Затова сме тук “, уточни още Митов.

По думите му лекари, медицински сестри и здравни служащи ще бъдат пред Министерство на здравеопазването до 12 май., когато е Денят на сестрите, в случай че до тогава няма резултат митингите ще продължат.

На митинг излязоха също фелдшерите в Пловдив и Смолян.  В Пловдив фелдшерите са 50, заяви Вили Батакчиева от филиала на Центъра за незабавна помощ в Куклен. По думите ѝ, митингът ще е самостоятелен, с плакати на работното място, без да се ощетяват пациентите.  

В Смолян, още веднъж без да се отхвърля здравна помощ, митингът беше сред 10 и 11 часа пред Центъра за Спешна помощ в регионалния град и пред филиалите. От 9-те филиала там единствено в 3 има лекари. Всички останали, сред 50 и 60 души, са фелдшери.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР