Пакистан няма да бъде удовлетворен, ако преговарящите на срещата на

...
Пакистан няма да бъде удовлетворен, ако преговарящите на срещата на
Коментари Харесай

На КОП27 Пакистан настоява за бърза помощ за борба с климатичните промени

Пакистан няма да бъде задоволен, в случай че договарящите на срещата на върха на Организация на обединените нации за климата не провиснал незабавни парични средства за страната , с цел да се възвърне след тазгодишните опустошителни наводнения, съобщи нейната министърка по въпросите на климата, съобщи Ройтерс.

" Дистопията към този момент е на прага ни ", сподели министърката Шери Рехман в изявление за Ройтерс в границите на срещата на върха COP27 в Египет. Тя изрази страдание от мудния ритъм на дипломацията в региона на климата, като съобщи, че тя не може да отговори на потребностите на страна, която се бори да се възвърне от провокираните от климатичните промени наводнения, които предизвикаха на стопанската система ѝ вреди за над 30 милиарда $.

" Политическият прогрес, който реализираме тук, ще има доста малко значение на място, в случай че не се трансферират запаси, което да промени метода, по който хората посрещат бъдещето ", сподели тя.



Пакистан играе значима роля на срещата на върха КОП27 в Египет тази година, защото е един от двамата съпредседатели, поканени от домакина на конференцията Египет. Другият е Норвегия.

Пакистан също по този начин съставлява групата Г77, която обгръща разрастващите се страни, като упорства за удвояване на финансирането в помощ на бедните страни за адаптиране към въздействието на климата.

До момента единствено към една трета от предоставеното финансиране за битка с изменението на климата е ориентирана към планове за адаптиране, а цялата обещана сума - 100 милиарда $ годишно - в никакъв случай не е била изплатена в цялостен размер. Миналата година бяха изплатени малко над 80 милиарда $.

Пакистан имаше основна роля за решаването на сложния въпрос за " загуби и вреди " в формалния дневен ред на срещата на върха на Организация на обединените нации - дипломатически прелом след десетилетия на опозиция от страна на богатите страни. Този ход отвори вратата за диалози, които да отговорят на настояването на уязвимите страни да бъдат обезщетени, когато са наранени от бедствия, породени от климата.

Но постепенният прогрес, реализиран в тези полемики, които може да продължат с години, към момента не е задоволителен за пакистанците да оценят договарянията като победа, сподели министърката. " Ако кажа: " Е, добре, акомодацията към този момент е сложена като приоритет "... или " има систематизиране 50 на 50 във връзка с целта сред намаляване на последствията и акомодация ", това няма да значи доста за някого, чиято къща е изгоряла от горски пожар или който е изгубил член на фамилията си при наводненията ", сподели Шариф.

Пакистанският министър председател Шехбаз Шариф прикани богатите страни да предложат обезщетения и облекчение на дълга, с цел да оказват помощ на напъните на Пакистан за възобновяване и подсилване на страната против по-тежки климатични въздействия.

Наводненията през септември обгърнаха обширни региони на страната, засегнаха към 33 милиона души и оставиха стотици хиляди хора без дом, припомвня Ройтерс.

Рехман съобщи, че всички нови средства, заделени или за загуби и вреди или за адаптиране, би трябвало да бъдат предоставени " бързо и без усложнения ", тъй като страни като Пакистан нямат време за губене.

Тя съобщи, че поддържа апела на Съединени американски щати, Англия и други страни да се преразгледа активността на интернационалните финансови институции, с цел да реагират по-добре на бедствията, предстоящи от продължаващото стопляне на атмосферата.

" Налице е самопризнание [на КОП27], че сме изправени пред нова естествен за света климат ", сподели тя. " Но към момента няма самопризнание, че финансовата система, която до момента управляваше света… няма да може да избави милиони хора, които умират и се нуждаят от помощ. "


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР