Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно

...
Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно
Коментари Харесай

Илхан Кючюк пред Дарик: Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, трудно може да бъде разделен

Пакетът, в който вървят България и Румъния към Шенген, мъчно може да бъде разграничен. Това разяснява пред Дарикевродепутатът и съпредседател на партията на европейските либерали Илхан Кючюк.

В дневния ред на 8 декември на срещата на министрите на вътрешните работи и правораздаването от Европейския съюз ще се преглежда и гласоподава присъединението на Хърватия, България и Румъния.За Хърватия ще се гласоподава с настрана проекторешение, само че България и Румъния вървят в пакет. Към момента страните, които показват запаси за присъединението на България са Нидерландия и Австрия.

По думите на Кючюк огромният въпрос е по какъв начин ще продължат България и Румъния. „ Пакетът мъчно може да бъде разграничен. Трябва да има позиция на Европейския съвет, която да бъде подплатена с нови претекстове. Съветът не просто би трябвало да каже, че желае да промени актуалното проекторешение, а да изясни за какво желае да го направи, да уточни какви са причините довели до това. След това процедурата продължава в Европейския парламент, там би трябвало да бъде изменена актуалната му позиция “, изясни той.

Евродепутатът добави, че едно такова решение мъчно би се случило в обозримо бъдеще, с оглед сложността на процедурата. „ Виждаме и редица страни, които не желаете това делене. Австрия има отрицателна оценка за това, че двете страни не са подготвени, с цел да се причислят към шенгенското пространство, само че показва и твърда позиция, че България и Румъния би трябвало да останат в пакет. Унгария също съобщи, че няма да се съгласи с това делене “, разяснява той. По думите му всичко, което се приказва все още са хипотези. „ Има още няколко дни, в границите на които, въпреки и малко евентуално, могат да бъдат получени разнообразни резултати “, разясни Кючюк.

Илхан Кючюк посочи, че страната ни е изпълнила всички механически критерии за присъединението си към Шенген. „ Твърдението, че огромна част от влезлите мигранти на територията на Австрия, пристигнали през маршрут от България, е голословно. Когато се огледа какъв е профилът на хората от Индия, Тунис, Марко – те не дават отговор на профила на лицата, арестувани в България “, разясни евродепутатът.

Според Илхан Кючюк протичащото се с Шенген подкопава доверието на българските жители в Европейския съюз. Именно поради това той прикани за обединяване.

Фактор в целия развой към присъединението на България към Шенген е и политическата рецесия у нас. По думите му това пречи страната ни да осъществя външнополитическите си цели. „ Международните ми сътрудници желаят да видят съществено държавно управление “, добави той. Според него до момента в който не решим политическата рецесия и не се обединим всички - капиталът на българската нация, както се е случило за приемането ни в Европейския съюз, България няма да осъществя нито един собствен външен приоритет. По думите му точно посредством обединяване се случват нещата в интернационалната политика.

Относно завъртането на мандатите у нас, Кючюк разясни, че най-лошото, което може да се случи е да не се беседва по значимите въпроси на страната. По думите му не би трябвало да се оставя всичко в ръцете на третия мандат, защото той е спешен. Евродепутатът разяснява, че не за път страната се намира в спешна обстановка, само че постоянно се е намирал политически разсъдък. „ Да се надвиши персоналното, личното его и да се потърси това, което ни сплотява. Кризите не са малко, зимата няма да бъде лека. Всички рецесии ще са на гърба на българските жители. Те чакат от полиците дейности. Посланието е ясно – отидете, извършите държавно управление и ни изведете от рецесиите “, добави още Илхан Кючюк.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР