Паднали комини, напукани стени и необитаема къща в Стария град,

...
Паднали комини, напукани стени и необитаема къща в Стария град,
Коментари Харесай

Паднали комини след труса в Пловдив

Паднали комини, напукани стени и необитаема къща в Стария град, която се е наклонила на една страна. Това са провалите след труса, който разклати Пловдив през днешния ден в 14,01 минути. Килната къща е на ул. " Георги Мамарчев " 1 в архитектурния резерват.

Парче от комин в центъра на града се е откъртило с притеснителен тропот по време на земетресението. Трусът е откъртил няколко тухли, написа " Марица ". 

Къщата, чийто комин е потърпевш, е на ул. „ Росини “. Тя не е от старите градски домове от началото на предишния век, а е от соцкъщите от началото на 60-те. Парчета от мазилка се виждат на няколко места в Капана и по ул. „ Железарска “. Паднала тухла уплаши минувачите на ул. „ Алцеко “ в Капана. Откъртеното парче незабавно бе заметено от хората, живеещи в съседство. 

Падал е материал и от рушащата се от години къща с кулата на ъгъла на „ Антим I ” и „ Лейди Странгфорд “. Опасният парцел е наобиколен с железна ограда от 2 години. Мазилката е паднала по знамение зад оградата. 

Комин на къща се напука и падна в Калековец, описаха хора от селото. Пстрадали няма. Някои от жителите са се оплакали, че след труса са забелязали пукнатини по тавани и стени на по-старите здания.

Жители на Царимир разясниха, че са забелязали също пукнатини по дребни и остарели постройки. Щетите обаче са незначителни. Данни за потърпевши хора няма. 

Невредима е най-високата постройка в Индустриланата зона на Раковски, където бе епицентърът на труса. Това е склад на огромен хипермаркет в Пловдив, който се намира край село Стряма  

Вторичните земетресения към този момент са почнали, само че те са доста слаби - с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер. При земетресение с магнитуд 4,5 се допускат повече вторични земетресения, разясняват експертите.

Има информация за паднали предмети от лавици в региона покрай епицентъра, може да се чака да има нарушавания при по-паянтови огради и постройки.

Няма информация за потърпевши хора и нанесени материални вреди в Пловдив. Това заяви кметът Здравко Димитров, който от близко следи ситуацията в града.  Самият той е в къщата си в Бойково и не е усетил по какъв начин се е разлюляла земята.  

 Кметът  е провел телефонен диалог с премиера Бойко Борисов, с цел да го осведоми за ситуацията в града. Здравко Димитров е в  постоянна връзка с шефа на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби. 

фотография " Марица "

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР