Падаме си по коктейлите и знаем точните съставки на повечето

...
Падаме си по коктейлите и знаем точните съставки на повечето
Коментари Харесай

Как са получили имената си три от най-популярните коктейли в света

Падаме си по коктейлите и знаем точните съставки на множеството от тях, тъй като обичаме даже и у дома да си забъркваме по един след тежък работен ден.

Оказва се обаче, че въпреки да имаме визия тъкмо какъв брой водка, доматен сок и табаско да сложим за перфетното Bloody Mary, нямаме концепция от къде произлиза името на този страховит коктейл. Затова и взехме решение да се поразровим и да научим историите на три от най-популярните коктейли в света, а точно Sex on the Beach, Margarita и Bloody Mary.

Sex on the Beach ( " Секс он дъ Бийч " )

Характерните съставки на този коктейл са водка, шнапс праскова, портокалов сок, ананас, сок от алена боровинка и лед.

Според HuffPost, една една от историите за появяването на Sex on the Beach гласи, че дистрибутор на шнапс праскова спонсорира конкурс, като предлага огромна парична премия на този бар, който продаде по-голямо количество от неговия артикул.
 Снимка 427480

След оповестяването на премията, барман от Флорида на име Тед Пицио взема решение да употребява шнапса, с цел да сътвори коктейл.

Според легендата, Пицио нарекъл коктейла коктейла си Sex on the Beach, тъй като считал, че " секс " и " плаж " са двете съществени аргументи, заради които туристите и американците посещават " Слънчевия щат " всяка година.

Margarita ( " Маргарита " )

Една от легендите за произхода на името разкрива, че барман на име Карлос " Дани " Ерера основава този коктейл към 1938 година в Тихуана, Мексико. Той го измисля особено за Марджъри Кинг, амбициозна актриса, която съгласно него била алергична към " всичко, като се изключи текилата ".

След като приготвил питието за Кинг, барманът решил да назова коктейлът Маргарита, което съгласно Los Angeles Times е испанският вид на наименуване на името Марджъри.
 Снимка 427479

Друга версия за произхода на името е, че богат човек от хайлайфа на Тексас на име Маргарита Сеймс за първи път направил напитката за свои другари през 1948 година и я кръстил на себе си.

През 1945 година обаче, три години преди изказванието на Сеймс, че е основал коктейла, първата пратка от текила на Jose Cuervo идва в Съединените щати и се рекламирана с лозунга: " Маргарита: повече от име на момиче ". Рекламата навежда на мисълта, че първата история за произхода на името звучи някак по-логично.

Bloody Mary ( " Блъди Мери " )

Предполагаемият генезис на " Кървавата Мери " е малко неразбираем и през годините се появяват доста и разнообразни разкази за името на коктейла с водка и доматен сок.

Един от тях включва история, която се случва в парижкия ресторант Harry`s New York Bar. Според Esquire, Фернан Петио е името на бармана, за който се допуска, че е един от първите, създал тази напитка през 20-те години на предишния век.

Той предлага коктейла на постоянен клиент, който от своя страна, поради аления тип на напитката, взема решение да го назова Bucket of Blood (Кофа от кръв). Според историята клиентът бил американец и предложил името, тъй като коктейлът му напомнял за нощния клуб Bucket of Blood в Чикаго. Някои считат, че това име с течение на годините някак от единствено себе си се трансформирало в Bloody Mary (Кървавата Мери).
 Снимка 427477

Според други обаче хипотетичния генезис на коктейла включва ранна рекламна акция за водка Smirnoff. В тази акция американският артист Джордж Джесъл разкрива, че напитката в действителност е кръстена на неговата другарка Мери Джерати.

Има и трета версия, съгласно която пък името на коктейла е обещано от Ърнест Хемингуей. Той се страхувал от гневните прояви на жена си Мери Уелч, след своите алкохолни почерпки, по тази причина почнал да пие композиция от водка с доматен сок. Твърдял, че можел да пие колкото реши от напитката, без по-късно да мирише на алкохол на жена си. Според някои пък, Хемингуей кръстил обичания си коктейл не на брачната половинка си, а на известната актриса Мери Пикфорд.

Разбира се, една от най-популярните теории е, че този коктейл дължи името си на Мария I Тюдор, наречена Bloody Mary (Кървавата Мери), поради обстоятелството, че е изгорила на клада доста протестанти еретици.

Каквато и да е истината за произхода на името, факт е, че му отива доста и без подозрение е едно от обичаните ни напитки.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР