П артии искат отпадане на приетите допълнителни възнаграждения на депутатите,

...
П артии искат отпадане на приетите допълнителни възнаграждения на депутатите,
Коментари Харесай

Спорове и предложение за 1400 лева депутатска заплата

П артии желаят отпадане на признатите спомагателни хонорари на депутатите, а от "Изправи се! Мутри вън! " внесоха план с решение депутатската заплата да стане 1400 лв.. Всички това стана ясно на днешното държавно съвещание.

В четвъртък след деветчасово съвещание Народното събрание реши при осъществяване на спомагателни задания, предоставени с решение на Народното събрание, депутатите да могат да получават спомагателни хонорари до 25% от главното месечно трудово заплащане. Темата провокира разногласия през днешния ден.

В момента депутатската заплата е равна на 3 средномесечни заплати в публичния бранш.

Днес на брифинг в Народно събрание ръководителят на ПГ "Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова съобщи, че парламентарната група внася план на решение, с което заплатите на народните представители да бъдат понижени от три междинни работни заплати до една междинна работна заплата за страната - 1400 лева

Манолова посочи, че предлагането за понижаване на заплатите обгръща интервала от полагането на клетва до края на годината.

Манолова съобщи, че оферират това решение, с изключение на за народните представители, съществено понижение във възнаграждението да има и за министрите, министър-председателя, вицепремиерите, шефовете на организации и лицата, които заемат висши обществени длъжности.

От "Изправи се! Мутри вън! " оферират спестените пари да бъдат пренасочени към Министерство на труда и обществената политика, с цел да бъдат разходвани за даване на персонални асистенти за хората с увреждания.

"Смятаме, че в изискванията на здравна, обществена и икономическа рецесия, когато българските жители мизерстват и живеят в паника и неизясненост за утрешния ден, когато дребните компании и микро предприятията банкрутират и не получават никаква помощ от българската страна не следва народните представители да получават заплати в размер от по няколко хиляди лв. ", съобщи Манолова. По думите й това ще бъде знак към българските жители.

"Не е морално да се получават заплати в хиляди левове, когато хората са обезпокоени от здравната и икономическа рецесия ", разяснява тя.

Манолова съобщи, че чакат поддръжка от всички парламентарни групи. Манолова напомни, че през вчерашния ден болшинството не е приело направеното предложение депутатите да се откажат от някои привилегии, измежду които да употребяват служебни коли и подобен да се поставя по един за парламентарна група, а също по този начин депутатите да се лишат от самолетни билети, транспортни разноски.

"Когато хората живеят с 24 лв. дневно, всякакво заледяване на равнище 4800 лева съгласно нас не е заслужено и по тази причина предлагаме една междинна работна заплата ", съобщи Мая Манолова.

Преди това на брифинг в Народното събрание заместник-председателят на Народното събрание от квотата на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин съобщи, че ПГ "БСП за България " внася предложение за заледяване на депутатските заплати и премахването на признатото в четвъртък предложение за установяване на в допълнение заплащане в размер до 25% от месечното заплащане на народните представители.

Вигенин заяви, че от парламентарната група на левицата още през днешния ден внасят предложение за смяна в правилника за работа на депутатите, с което да бъде отстранено признатото през вчерашния ден предложение на "Демократична България " за установяване на 25-процентното в допълнение заплащане.

Вигенин уточни, че левицата ще изиска да отпадне и текста, който сега съществува в правилника, с който заплатите на депутатите се актуализират на всеки три месеца.

От Българска социалистическа партия оферират за четвърти следващ път заплатите на депутатите да бъдат замразени на нивото на главното заплащане от последния месец на 44-то Народно събрание.

От "Демократична България ", които направиха предлагането за 25% спомагателни хонорари, също оповестиха, че желаят те да отпаднат.

Лидерът на групата в Народното събрание Христо Иванов изясни, че информацията е показана спекулативно:

"И в този смисъл има старания да се ограничи това, а не, че в този момент то е въведено и "ау, скандал " - виждате ли, вкараха си нови пари. И мисля, че това е такава нечиста сделка, която не прави чест на никоя медия “.

Хасан Адемов от Движение за права и свободи дефинира информацията за депутатските хонорари като "абсолютна неистина ":

"Аз съм от много години в Народно събрание. Народни представители в никакъв случай по този ред не са получавали, не 25% от горната страна, а 1 ст. от горната страна. На второ място, този текст, който се одобри през вчерашния ден, значи, че възнаграждението ще се понижи със 75% и е лимитирано на 25%. Така че, който твърди, че заплатите на народните представители са увеличени 25%, лъже необмислено ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР