Озаглавена ДОМ“, изложбата на френско-българския художник Стефан Николаев,  представя за

...
Озаглавена ДОМ“, изложбата на френско-българския художник Стефан Николаев,  представя за
Коментари Харесай

Стефан Николаев избра новото пространство Dot Sofia за новата си изложба

Озаглавена „ ДОМ “, изложбата на френско-българския художник Стефан Николаев,  показва за първи път в България нови произведения от известната му серия от кована мед и неон, разглеждаща основни за историята на изкуството тематики и облици. И е първата независима галерия на Николаев в България от 2019 година насам. Четири години по-късно, след голям брой изяви  в Европа, създателят ще покаже нови произведения в родния си град за формалното разкриване на новата най-горещата градска точка - DOT Sofia. 

Когато чуем думата дом, в мисълта изниква облик: композиция от форми, миризми и звуци. Образ, носещ атмосфера. Усещане. Говорещ, постоянно комплицирано, за споделени истории, полузабравени ритуали, изгубени лица. Създадена особено за изложба “Сариева ”, изложбата на Стефан Николаев „ ДОМ “ изследва фрагменти от този облик посредством серия нови произведения, обединени от изключително несъгласие на знаци и материи.  

Николаев преглежда преломен миг в модерното изкуство и ера: творбите стават неразделна част от домовете. Теми, линии, цветове, похвати, всичко се трансформира, с цел да се приспособи към новия метод, по който творбите биват обсъждани. Стефан Николаев подхваща стилистично проучване на този феномен и някои от основните му тематики и знаци, търсейки в същото време нови точки на секване сред статуя и живопис.



Стефан Николаев, И 1, 2023, кована и патинирана мед, неон от муранско стъкло, 85 x 68 x 16 см

В нашето съвремие на отминаваща пандемия, както в предишни сходни моменти, смисълът на живота, ориста, дома неизбежно стават център на нови търсения, въпроси, подозрения. В нормалната за художника процедура да основава диалектични пространства, изложбата първо ни съблазнява със земни наслаждения, преди да ни хвърли в духовна интроспекция. Но това изначално опълчване разкрива освен това. Николаев го употребява не без задявка, с цел да ни подтикне да преосмислим визията си за това, което виси или е висяло по стените ни. 

Повече от носталгични знаци, реещи се сред разнообразни интервали, творбите се вглеждат в личните си тематики. Изобразяването на ежедневни предмети ни свързва с дома, с живота, с неговата чупливост и ни разрешава да изградим наша лична концепция за земни удоволствия. Успоредно с това Николаев се вглежда в най-яркото показване на нашите екзистенциални паники в изкуството – така наречен vanitas, и свежда този символичен натюрморт до трите му съществени детайла - Време, Смърт, Живот. Твърде мрачни и крещящи за епохата на безконечен напредък и младост, обещана от капитализма, vanitas намират своята реабилитация в нашето постмодерно безпокойствие.



Стефан Николаев, Каквото виждаш е каквото си получил, 2022, кована и патинирана мед, неон, 102 x 100 x 16

Стефан Николаев отива по-далеч в търсенето на това, което прави тези тематики толкоз познати за нас, като изследва тяхната материална същина. Повечето натюрморти, основани в миналото, са били обсъждани в трепкащата светлина на свещници, ъгъл по ъгъл, подробност по подробност. Изобретяването на електричеството е това, което трансформира радикално метода, по който възприемаме цветове, форми и материи. Николаев употребява едно от последващите изобретения, което евентуално ще остане и един от трайните знаци на ХХ век – неоновата светлина, с цел да сложи под въпрос по какъв начин и какво виждаме. Подобно на неоновите реклами, контурите в работите на Николаев обрисуват най-съществената част от облика, от признака. Художникът като че ли повтаря жест, който мнозина са повтаряли преди него в търсене на най-истинската му форма.

Откакто за първи път табела на фризьорски салон светва през 1913 година в Париж, неоните стават очевидци на трансформациите, през които нашият свят минава през последните 100 и няколко години. Те бележат и промяна в изкуството на Стефан Николаев. От по-ранните му използва на неон за писане на идиосинкратични изречения като че ли поражда желанието да види до каква степен може да стигне светлината като основател на форми и знаци. И още, по какъв начин този съвременен и наличен източник на светлина може да съжителства с някои от най-старите и благородни материали и техники, употребявани в изкуството.

С тази серия нови произведения Стефан Николаев продължава да дълбае в дългогодишния си интерес към това, което прави облиците част от нашето групово въображение и в този смисъл от едно споделено място. Дом. Образ с характерностите на неонова реклама: лъскаво, меланхолично, подозрително и мечтано. 



Стефан Николаев, Бог да пази дървеното конче, 2019, кована и патинирана мед, бронз, неон, 105 x 125 x 30 cm

Изложбата може да бъде забелязана сред 29 септември и 12 ноември 2023 година във краткотрайното пространство на изложба “Сариева ” в DOT Sofia.

Събитието ще означи формалното разкриване на DOT Sofia - изтънчен апартхотел в сърцето на достоверна София, с което изложба “Сариева ” си сътрудничи за основаването на стратегия от арт събития и сбирка. По-рано този месец Sarieva @ DOT Sofia отвори порти за публиката, представяйки при голям обществен интерес две съоръжения от Правдолюб Иванов, обединени под името Transformation at theLevel of the Eyes. Събитието, протекло в три дни, сред 15 и 17 септември, бе част от предварителното отваряне на DOT Sofia. 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР