ОВЕН Овенът тичал по своя важна работа между релсите на

...
ОВЕН Овенът тичал по своя важна работа между релсите на
Коментари Харесай

12 забавни приказки с 12 мъдри поуки за 12-те зодии

ОВЕН

Овенът тичал по своя значима работа сред релсите на железопътна линия. Изведнъж против него се задал трен.
- У-у-у-у! - изсвирил локомотивът.
- Бе-е-е-е! - дал отговор му овенът и траял напред.
" Бух! " - чуло се най-после, когато машината и животното се сблъскали и отскочили от удара обратно.
Овенът се поотръскал и отново поел по своя път. Локомотивът, дори без да се отръсква, се понесъл против него. И отново: - " Бух! ". И още веднъж отхвръкнали обратно. А на третия път...
На третия път машинистът излязъл по-умен, дал заден ход, отбил в страничната линия и направил път на овена, който траял да тича по своята значима работа...

ПОУКАТА: По-упорит от овена може да бъде единствено различен овен!

ТЕЛЕЦ

Телецът пораснал и станал огромен бик. Един тореадор го поканил да си поиграят на корида. Телецът на драго сърце се съгласил, тъй като обичал игрите и не знаел, че за биковете тази веселба свършва неприятно. Тореадорът размахал червен плащ. Телецът се разярил и го подгонил, само че в един момент се спрял като закован. Какво ли не правил тореадорът - ръчкал го, плезел му се, наричал го храненик и мързеланко, само че бикът не помръдвал. Злополучният бикоборец се разплакал и си отишъл.
Тогава телецът вдигнал копитото си, с което бил настъпил инцидентно попаднала на полето жълтица, прибрал я и по този начин освен избавил живота си, само че и забогатял...

ПОУКАТА: Телецът знае, че в никакъв случай не би трябвало да бягаш от шанса си!

БЛИЗНАЦИ

Близнаците решили да пътешестват.
- Да пресечем с транспортен съд океана! - предложил първият.
- Чудесно! - съгласил се вторият. - Обаче в случай че излезе стихия? По-добре да се изкатерим на най-високата планина...
- Прекрасна концепция! - възхитил се първият. - Обаче може да паднем. Нека да идем на Северния полюс!
- Да, обаче не е ли прекомерно студено? А за какво да не обиколим Земята по екватора?
Първият намерил и тази мисъл за превъзходна, само че добавил:
- Обаче...
Близнаците си приличали като две капки вода - и на двамата обичаната им дума била " обаче ". Обаче точно поради тази нищо и никаква думичка те си останали цялостен живот в своето затънтено градче...

ПОУКАТА: Трудно е да разделиш на две магарета плява, когато едното от тях си ти...

РАК

Ракът съзрял пред себе си водорасло.
- О, какъв брой съм гладен! - възкликнало членестоногото и се втурнало... не, не към апетитната закуска, а тъкмо в противоположна посока. Колкото повече вървял ракът, толкоз повече се отдалечавал от водораслото.
Но нали Земята е кръгла, от един миг нататък почнал да го приближава. И по този начин, полека-лека, след цяла година ракът достигнал задачата си. Водораслото било сухо и не ставало за ястие. Ракът си останал гладен, само че по тази причина пък се прочул като първия странник, обиколил света заднешком...

ПОУКАТА: Към славата няма директни пътища, а от време на време до нея се стига заднешком.

ЛЪВ

Лъвът се събудил рано заран и си споделил " О, какъв брой съм смел! ", " О, какъв брой съм възвишен! " - повтарял си го денем, до момента в който се разхождал из гората. За да не не помни величествената си външност, той носел огледало със себе си. В него обаче се оглеждали всички. Така всякога, когато Лъвът се погледнел в огледалото, той виждал лицата на всички, минали около него. Тогава насочил огледалото към слънцето и споделил:
- Ето, това към този момент в действителност съм аз!

ПОУКА: Когато насочиш огледалото си към слънцето и ти се превръщаш в Слънце.

ДЕВА

Девата не желала повече да бъде дева и решила да се ожени. Кандидати имало задоволително, само че никой не й харесвал. Един бил прекомерно висок, различен - доста невисок, трети - ужасно избухлив, четвърти - прекомерно сгънат, а петият - въобще за нищо не ставал. Най-сетне намерила някакъв нито висок, нито невисок, нито избухлив, нито мирен, с една дума - ставал. Започнала Девата да си търси булчинска рокля. Рокли също имало задоволително, само че една била прекомерно къса, друга - доста дълга, трета - изключително претенциозна, четвърта - напълно семпла, а петата въобще за нищо не ставала.
И когато най-после си намерила рокля, нито такава, нито онакава, забелязала, че оня, който си била избрала, към този момент за нищо не ставал, тъй като се бил трансформирал в дядо. А тя самата... о, тя от дълго време не надзъртала в огледалото.

ПОУКА: Претенцията да имаш доста, от време на време те оставя без нищо.

ВЕЗНИ

Везните се накланяли ту наляво, ту надясно. Те били обективни и не желали да подценен никого. " Ах, казвали си те, - този отдясно е добър човек, би трябвало да бъдем общителни с него! " Само след момент обаче им идвало на разум, че и оня отляво не бил неприятен по душа - и се покланяли натам. А по какъв начин им се желало да се успокоят! За какво могат да мечтаят едни везни, с изключение на да бъдат в равновесие!
Един ден надълбоко се замислили над нерадостната си орис. И когато престанали да мислят, внезапно усетили, че не се накланят нито наляво, нито надясно - просто тъй като не забелязвали кой е до тях.

ПОУКА: Мисли за другите, само че не забравяй и себе си!

СКОРПИОН

Скорпионът бил чудноват и по тази причина никой не желал да си играе с него. Един ден от далечна страна пристигнал някакъв бръмбар. Срещнал Скорпиона и го попитал:
- Искаш ли да си играем?
От удивление Скорпионът не запомнил, че не е като другите и дал отговор:
- Искам!
Започнали да играят на разнообразни игри – и на " Прескочи бръмбар ", и на " Не се сърди скорпионче ", и на криеница, и на гоненица. Веднъж, когато бръмбарът се криел, една муха му пошушнала:
- Защо играеш с този скорпион? Той има отровно жило!
Бръмбарът дал отговор:
- Глупости! Та той е толкоз добър!
Скорпионът бил наоколо, чул думите на бръмбара и схванал за какво е бил чудноват. Защото никой не желал да си играе с него.

ПОУКА: Скорпионът ще не помни за жилото си, когато спрат да му го припомнят.

СТРЕЛЕЦ

Стрелецът изначало бил най-слабият стрелец, който може да си показа човек. Просто в никакъв случай не улучвал – може би тъй като бил много късоглед, а може и по други аргументи.
- Откажи се от това занятие, то не е за теб! – съветвали го всички другари.
- Вие ще ми кажете! – отвръщал им стрелецът, който още не бил никакъв стрелец. – Ще видите по какъв начин ще стана първенец по пукотевица!
И в действителност станал. Защото се сетил на първо време да стреля с лъка, а по-късно да рисува кръговете към точката, в която се е забила стрелата. И по този начин стрелите му били постоянно в центъра на целта.

ПОУКА: Като не можеш да постигнеш задачата, приеми за цел това, което си постигнал.

КОЗИРОГ

Козирогът в действителност бил елементарен козел – само че козел, който желал да се изкачи на най-високия връх, с цел да го назовават козирог. Започнал да катери върховете. В началото – по-ниски, дето даже не били никакви върхове, а просто хълмчета. После – по-високи. Докато стигнал до най-високия – оня, от който можел да види целия свят. И целият свят да го види него, което било най-важното. Тогава извикал към света:
- Ей, вижте ме! Аз съм най-великият козирог! Виждате ли ме?
Видял го един орел, който летял по-високо и от най-високия връх, спуснал се и го сграбчил с ноктите си.

ПОУКА: И най-високопоставеният би трябвало да помни, че може да има някой над него.

ВОДОЛЕЙ

Водолеят самичък си измислил това име, другояче бил просто поливач. Поливал лехите в градините, нощем миел улиците с маркуч. Нарекъл се " водолей ", тъй като желал всичко да звучи красиво. Не казвал " слънцето ", а " блестящия стопанин на небето ", луната величаел като " бледолика нощна хубавица ", а звездите – " искри от божествения огън ". Веднъж влезнал в хлебарницата и си изискал от " това ухаещо знамение, което се получава от зрелия полски злак ". Хлебарят помислил, че му се подиграва, и го изгонил. Така водолеят си останал гладен, само че и глада си нарекъл " неразбираем блян към недостижимото ".

ПОУКА: Красотата може би ще избави света, само че надали ще нахрани гладния.

РИБИ

Рибите са толкоз суеверни, че нищо не хапват, без да се посъветват със звездите. Една от тях видяла вкусно водорасло, от ония, дето наподобяват на къдраво зеле, само че хороскопът й показвал неподходящ за водорасли ден. После разкрила апетитна попова лъжичка, само че и нея оставила на мира – разположението на звездите й забранявало такива деликатеси. Внезапно забелязала червейче. Хороскопът сочел, че тъкмо в този момент е моментът. Рибата нагълтала червейчето – и полетяла нагоре, закачена на кукичката на въдичаря. Защото въдичарят също се бил посъветвал със звездите и те му предрекли удобен за лов на риба ден.

ПОУКА: Не играй по гайдата на всички, с цел да не развалиш танца си.

Инфо: www.gnezdoto.net

Картинки: www.beu.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР