Отзоваването на руските дипломати беше направено изключително емоционално и непрофесионално.

...
Отзоваването на руските дипломати беше направено изключително емоционално и непрофесионално.
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев пред ФАКТИ: Отзоваването на руските дипломати беше емоционално направено

Отзоваването на съветските дипломати беше направено извънредно прочувствено и непрофесионално. Не може да има в един подобен лист да имаш посланик, готвач и градинар. Някак звучи леко и дава благоприятни условия за офанзива. Ако нямаш информация, че този се е интересувал от медиите, този от самолети, този от стопанска система и така нататък Това разгласи пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ проф. Иван Илчев, който е член на комисията за историческите договаряния сред България и Северна Македония.

Попитан дали знае за второ писмо на френския президент, в което се изключва историческата част от договарянията, както се твърди в пресата в Северна Македония, професорът сподели, че не знае.

„ Чувам за такова нещо, само че няма формален документ. Може и да го е виждал някой това второ писмо, може да го има във Външно министерство. Когато одобряваха ветото в Народно събрание, никой не се съветва с нас. Премиерът се срещна с нас през януари и ясно начерта това, което счита да прави. И то се удостовери. Знаехме какви са желанията му “, добави проф. Илчев.

Историкът се тормози от това какъв брой доста е деформирано публичното мнение в Македония. „ Вижте, никой не си разрешава в Русия, а и в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, да споделя на германците фашисти. Да го споделя искрено за сегашните германци. А в Македония това си го разрешават за България. Тази ненавист, това равнище на ненавист е необяснимо. И провокира у хора като мен възприятие на гадност “, разгласи професорът.

„ Няма страна, с която Русия да граничи, и да не се водила война. Вижте Естония, Финландия, Армения, Грузия, Азербайджан и така нататък в разнообразни интервали. Опасно е да граничиш с Русия “, разгласи професорът.

Той добави, че сега ужасно доста хора избират да им бъде даден дъвка, само че да не се работи с визия.

„ Наблюдавам Народното събрание. Голямата част от хората там нямат виждане за външна политика. Учудвам се по какъв начин няма групи за разбор към министерствата “, добави той.

Професор Илчев добави, че е отчаян от Кирил Петков и Асен Василев. „ Очаквах, че могат да трансформират нещо. Преди години работиха за Софийския университет и не желаеха нищо за труда си. Когато си на власт обаче, доста елементарно решаваш, че знаеш всичко. Бил съм на власт и съм казвал на сътрудниците, че в случай че видят в мен детайл на възгордяемост, да ме принизят. Петков е прочувствен. Обича да хвърля фойерверки. Василев е по-резервиран. Когато Симеон Дянков стана финансов министър, имаше акция против СУ. Тогава Дянков ме питаше кой е този, кой е този, не познаваше обстановката и в подобен миг се позволяват неточности. Възрастта не е главен критерии, с цел да се провалиш. Анализ на този неуспех виждали ли сте? Аз не съм виждал неутрален разбор “, добави професорът.

Целият диалог вижте във ВИДЕОТО.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР