Отвличането на акаунти в социалните медии е достигнало епидемични размери

...
Отвличането на акаунти в социалните медии е достигнало епидемични размери
Коментари Харесай

1000% ръст на отвличанията на акаунти в социални мрежи само за година

Отвличането на сметки в обществените медии е достигнало епидемиологични размери през последните 12 месеца, нараствайки се с 1000%. Това сочи настоящият отчет за 2022 година на Identity Theft Resource Center, организация с нестопанска цел, която дава помощ на жертвите на сходни обири.

В изследване измежду потребителите ITRC откри, че сметките в Instagram на 85% от интервюираните са били компрометирани, до момента в който във Фейсбук има отвличания на 25% от профилите.

Докладът също по този начин откри, че 70% от жертвите на похищение на сметки са останали вечно с блокиран достъп до профилите си в обществените медии. 71% пък споделят, че са имали другари, с които хакерите са се свързали.

За някои хора сходни отвличания са просто стеснение, само че за други могат да последват съществени финансови и прочувствени вреди, означават специалистите. Така да вземем за пример – съвсем една трета от интервюираните, които са били жертва на похищение на акаунт, споделят, че са изгубили доходи от продажби вследствие на блокирания достъп до платформите.

„ За някои хора, при които обществените медии са платформа за връзка със фамилията и приятелите, загубата на достъп може да варира от неспокойствие до сърцераздирателно прекарване “, сподели Майк Паркин, старши механически инженер във Vulcan Cyber, снабдител на SaaS за поправяне на корпоративни киберрискове, в Тел Авив, Израел.

За други, които вършат пари от Instagram, YouTube или TikTok, загубата на акаунта им може да значи забележителен удар върху приходите им “, сподели той пред TechNewsWorld.
Злоупотреба с доверие
Един от най-големите активи за всевъзможен тип фишинг офанзива е съществуването на „ приближен “ канал за връзка, означи Джон Бамбенек от компания за IT и цифрова сигурност Netenrich, основана в Сан Хосе, Калифорния. „ Ако получа фишинг имейл от Citibank, знам, че мога да го пренебрегвам, тъй като не банкирам там “, сподели той.

Склонни сме (обаче) да се доверяваме на хората, с които сме близки, когато ни пишат в обществените медии “, добави Пол Бишоф, бранител на поверителността в Comparitech, уеб страница за прегледи, препоръки и информация за артикули за отбрана на потребителите.

Затова и човек елементарно ще се довери на известие, изпратено от профила на майка му, да вземем за пример. „ Ако някой поеме нейния акаунт в обществените медии, няма да му е мъчно да ме подмами да му изпратя пари, моя социалноосигурителен номер или ключова дума за акаунта ми. “

„ Чрез корист с този тип доверени взаимоотношения “, продължава специалистът, „ поглъщането на сметки може да се популяризира и да бъде мъчно за разкриване от жертвите спрямо фишинг имейл “.
Необходима е постоянна автентификация
Част от виновността за отвличането на сметки може да бъде приписана на операторите на обществени медии, твърди Мат Чиоди от Cerby. „ Нито една от известните обществени медийни платформи не предлага постоянни варианти за засвидетелствуване на своите милиарди консуматори “, сподели той.

Това е недопустимо за принадлежности, които са толкоз необятно употребявани от потребителите и са сериозни за предприятията и демокрацията. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР