Отварят работилница за боядисване на яйца в ЕленаВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА ТРУД,

...
Отварят работилница за боядисване на яйца в ЕленаВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА ТРУД,
Коментари Харесай

Отварят работилница за боядисване на яйца в Елена

Отварят работилница за боядисване на яйца в Елена

ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА
ТРУД, Велико Търново

Работилница за боядисване на великденски яйца с обичайни и нетрадиционни техники отварят в Общностния център в Елена. Центърът за поддръжка за личностно развиване кани всички деца на Велики четвъртък от 10.30 часа да се включат в обичайното занятие. С най-оригиналните яйца от работилницата и тези от към този момент оповестения конкурс за най-красиво яйце или сувенир с великденска тема на връх Великден ще бъде подредена галерия. Експозицията ще е в Архитектурно-историческия комплекс „ Даскалоливница “. Пред храма „ Успение на Пресвета Богородица “ на миряните ще се раздават осветени козунаци и яйца.

Великденският концерт на художествените сформира на Клуб на пенсионера „ Възраждане “ ще бъде в градското читалище на 30 март.

Лазаровден пък е отдаден на Европейските дни на художествените занаяти, с трето следващо присъединяване на община Елена. Участниците в тазгодишната самодейност са обединени от тематиката „ Да оставим завещание за бъдещето “.

Лазаровден е уважаван празник в Еленския край, а някои от обичаите, свързани с него са съхранени и до през днешния ден. В събота в музейния комплекс от 10 до 17 часа ще посрещат гостите и участниците в програмата.
В цялата му разноцветност и забавление ще бъде показан обичаят лазаруване от девойките на танцова групировка „ Балканджийче “, началният час е 11. Стопаните на Камбуровия хан ще посрещнат лазарките по присъщия за този край бит, ще изпълнят кошничките им с яйца, орехи и сушени плодове. Деца ще отворят в Златевата къща работилница „ Венче за Цветница “. Малките гении от „ Бебровски славейчета “ и от групата „ Празнична въртележка “ в Константин ще благославят и веселят всички.

Атрактивно ще бъдат показани доста занаяти – копаничарство, грънчарство, бисеропластика и флористика, плъстене и плетиво, разработване на дантела, плетене на една кука, ножарство. Колекционерът етнограф Светослав Петров ще покаже възобновени от него старинни обичайни забраждания, присъщи за българските носии. Демонстрации ще има по пирография, разработване на керамични герданчета и гривни и на грънчарското колело. В отворените работилници всеки може освен да види, само че и да взе участие в изработването на неповторими занаяти и да отнесе незабравими прекарвания.

Празникът ще приключи с хоротека, в която ще вземат участие локални самодейни сформира.

Голям фолклорен концерт пък ще събере на 12 април феновете на самодейното изкуство на художествените сформира при Народно читалище „ Напредък-Елена-1863 “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР