Оттегляйки се от споразумението, подписано през 2015 г., американският президент

...
Оттегляйки се от споразумението, подписано през 2015 г., американският президент
Коментари Харесай

Крайната цел на Тръмп - смяна на режима в Иран

Оттегляйки се от съглашението, подписано през 2015 година, американският президент съвсем не крие, че крайната му цел е да реализира промяна на режима в Иран, като поразклати още малко стопанската система на тази страна.

След като съобщи във вторник - 8 май, че се отдръпва от Виенското съглашение, Доналд Тръмп освен възвърне напълно вдигнатите към този момент наказания против Иран, само че разгласи и други, още по-сурови. Същевременно заплаши американските и европейските компании с репресивни ограничения, в случай че вършат бизнес с Техеран.

Докато Иран спазваше поетите задължения, както прочее удостовери МААЕ в 11 следващи отчета, а след това и посредством своя президент Юкия Амано, Съединени американски щати умишлено взеха решение да не извършват своите, което в действителност ги изолира на интернационалната сцена. Никоя от страните, подписали документа, не последваха образеца им, приветстван само от Саудитска Арабия и Израел, обичайни съдружници на Съединени американски щати.

Знае се, че американският президент продължава да разрушава наследеното от своя предходник Барак Обама. Но " скъсвайки съглашението ", той съвсем не крие, че крайната му цел е да реализира промяна на режима в Иран, като поразклати още малко стопанската система на тази страна. Процесът апропо е в ход още от 2016 година

Трудностите се множат

Международната консултантска компания " МакКинзи " предвижда през юли 2015 година 1000 милиарда $ вложения в Иран за двайсетгодишен интервал. Но близо три години след подписването на съглашението Иран е получил едвам 10 милиарда от декларираните 200 милиарда. Защото макар повдигането на първите интернационалните наказания, свързани с нуклеарната му активност, американците оставиха в действие наложените преди съглашението от 2015 година поради неспазването на човешките права и изказванията, че Иран поддържа тероризма. В боязън да не си навлече наказателни ограничения от Съединени американски щати никоя банка не пожела да подсигурява финансирането на огромни планове.

Тъй че Иран среща от ден на ден компликации и то на фона на изтощителната суша, която трае към този момент пет години, в комбиниране с 40-процентната обезценка на валутата му по отношение на $ от три месеца насам. Същевременно американското " изменничество " ускорява позицията на консерваторите в спора им с умерения президент Хасан Рохани - съгласно тях Иран е сбъркал, приемайки изискванията на Виенския документ, поради който жертва близо 100 милиарда $ вложения в нуклеарната сфера.

Не са надалеч от тази мисъл и жителите на Иран. Независимо дали става дума за нуклеарната активност или за гражданските свободи (блокирано бе приложението Телеграм), Рохани не можа или не съобрази по какъв начин да промени нещата. Духът на иранците е измършавял до такава степен, че мнозина - от таксиджии до шефове на предприятия, мислят да се изселят в чужбина.

Европейците оферират подпомагане, с цел да остане в действие съглашението от Виена. Дали обаче поддръжката им през днешния ден ще е по-ефикасна отпреди, изключително щом Съединени американски щати заплашват с стопански наказания техните компании?

Американците желаят прочее вечно да забранят на Иран обогатяването на уран (безпрецедентно посягане против суверенитета на коя да е държава), да слагат под контрол програмата му за балистични ракети и да го принудят да изтегли войските си от Близкия изток.

Защото след успеха над общия зложелател - " Ислямска страна ", военният принос на Иран, в която бе сметнат за законен, Вашингтон вижда към този момент проблем в иранските сили, оставени в Ирак и Сирия, с цел да поддържат локалните режими и да основават нови военни бази. И в действителност, това геополитическо преподреждане прави Иран непосреден комшия на Израел. Така еврейската страна вижда на север Хизбула, и то спечелила преди три дни парламентарните избори в Ливан, на юг - Газа, станала съдружник на Иран в сунитския арабски свят, а си дава сметка и за иранската опасност, тегнеща над Голанските възвишения.

Американците демонстрираха какъв брой държат на дадената дума - допустимо ли е някакво ново съглашение и дали ще се съблюдава то? С оглед високите залози и днешното състояние на самия Иран договарянията, въпреки и само допустимо решение, може да се окажат изключително сложни за Ислямската република. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР