Отстраненият от поста директор на Булгаргаз Николай Павлов е извикан

...
Отстраненият от поста директор на Булгаргаз Николай Павлов е извикан
Коментари Харесай

Разпитват днес бившия шеф на Булгаргаз

Отстраненият от поста шеф на „ Булгаргаз ” Николай Павлов е извикан на разпит в Софийската градска прокуратура през днешния ден. Пред магистратите той ще се яви в качеството си на очевидец по досъдебно произвеждане.

През уикенда избухна огромен  скандал, като бомбата  около " Булгаргаз " беше хвърлена от двама някогашни министри от кабинета на Сергей Станишев. Първо бившият министър на енергетиката Румен Овчаров разгласи, че новият ръб следва същите практики като остарелия и е продал за ден 60 хиляди МВтч в Румъния. Бившият Министерство на вътрешните работи началник Румен Петков добави, че договорката през хъб " Балкан " е станала за рекордно късите 3 секунди, а голяма облага отишла при медиатори. " На 3 февруари - встъпването в служба на новото управление - са продадени 10 000 мегаватчаса. 4 февруари - 12 000 мегаватчаса. 5 и 6 февруари - по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста облага 1,8 млн. евро) ", изреди Петков.

От " Булгаргаз " реагираха с обяснението, че през борсата са продадени непотребни количества за финансово стабилизиране на сдружението. Излишъкт се натрупал заради по-ниското ползване в почивните дни. Продадени били не 60 000, а 37 хиляди МВтч, а продажбата им била наложителна, тъй като нямало задоволително пари в касите на сдружението.

Вчера енергийният министър Александър Николов, който беше в Баку за осмата министерска среща за Южния газов кулоар, спешно свика конференция, на която разгласи, че новото управление на " Булгаргаз " е открило дупка в сдружението за 200 млн. лева И съобщи, че против енергийната политика на кабинета се води война.

Бившия началник на " Булгаргаз "  Николай Павлов обаче твърди, че бил оставил сдружението в положително финансово положение.

Енергийният министър обаче видя скрит план против новото управление на " Булгаргаз "

Той обясни, че продажбата на количествата в Румъния е била, с цел да не изпадне " Булгаргаз " в дисбаланс по отношение на газовия оператор " Булгартрансгаз " и да се наложи най-после да продаде на него непотребния си газ на цени с 8% по-ниски от постоянните. 

" Тези покупко-продажби на се изненадващи, само че очевидно за някои хора са. В рамките на по-малко от 12 часа се изрекоха както хора от градивната съпротива, по този начин и някогашен министър от кабинета на Станишев, някогашен министър председател. Това като колективен диалект демонстрира, че против енергийната политика на държавното управление се води война. Интересно е, че информацията е еднообразно неверна и наподобява на преписването в гимназията ", съобщи Александър Николов. 

Той уточни, че продажбите в петък не са за 60 хиляди а за 37 400 МВтч, които били остатък от 14 % на дневна база поради по-мекото време. Така били осъществени 18 покупко-продажби с 10 контрагента и всички, които са желали, са можели да си купят. Освен това покупко-продажбите били осъществени на държавната газова борса, а не на частната, която бе желаната от бившето управление. Приходите от тези покупко-продажби ще са малко над 5 млн. лева, а облагата за сдружението - 1.5 млн. лева, пресметна министърът.

Александър Николов увери също, че новото управление на " Булгаргаз " е задоволително умело. Той дефинира като спекулации изказванията, че назначението на новия началник Людмил Йоцов, който до неотдавна е бил чиновник в свързваната с " Газпром " " МЕТ енерджи трейдинг България ", може да помогне за дълготрайния контракт с руснаците или да е троянски кон.

" За целия екип мога да кажа в елементи какъв брой опит имат в сферата и какво са правили, само че наблюдавайте деликатно резултатите отсега нататък ", разгласи още министърът. 

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР